Začnite písať

ZDRAVIE

Prospieva káva nášmu zdraviu?

káva

Káva je pre mnohých ľudí nápoj, ktorým začínajú svoj deň. Niektorí ju nazývajú aj šálkou svojho šťastia. Je to najkonzumovanejší a najobľúbenejší nápoj s obsahom kofeínu. Na celom svete sa denne vypijú až 2 miliardy šálok. Káva je bezpochyby zmyslový pôžitok, ktorý povzbudzuje mozog a vlieva do žíl energiu. Názory na tento nápoj šťastia sú ale dva. Prvý je, že káva je zdravá a ten druhý, že je škodlivá. Ako je to teda naozaj?

 

Je káva zdravá?

Podľa metaanalýzy z roku 2010, kde sa skúmalo až 18 výsledkov viacerých štúdií, sa každou vypitou šálkou kávy za jeden deň zníži riziko vzniku cukrovky 2. typu o 7%. Okrem toho sa v káve nachádzajú antioxidanty, minerály, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, mangán a kyselina listová.

Káva prispieva k posilneniu obranných mechanizmov a látkovej premene. Kofeín má na ľudský organizmus funkčné stimulačné účinky, čo zlepšuje vitalitu životne dôležitých orgánov. Tieto stimulačné účinky kofeínu ochraňujú bunky pred deštrukciou, a teda sa znižuje riziko neurotických, srdcových a pohybových problémov.

Káva tiež zrýchľuje metabolizmus, znižuje riziko vzniku depresie, úzkostí a stresu. Preto je vhodnou cestou k šťastnému životu. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že kofeín znižuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby a taktiež môže byť prevenciou proti Alzheimerovej chorobe.

Káva má síce veľa pozitívnych účinkov pre naše telo, ktoré sú aj vedecky dokázané, ale to ešte neznamená, že je naozaj zdravá. Jej priaznivé účinky sa totiž môžu veľmi rýchlo obrátiť proti nám pri nadmernej konzumácii.

Prečítajte si: Ako naučiť naše deti byť zodpovednými pri hraní počítačových hier?

Koľko šálok kávy môžem vypiť za jeden deň?

Nemali by sme sa riadiť počtom šálok kávy, ale dávkou kofeínu. Pretože každá šálka obsahuje iné množstvo kofeínu. Odborníci tvrdia, že denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 400mg.  U tehotných mamičiek je táto hranica maximálne 150mg. Priemerná šálka kávy obsahuje približne 100mg kofeínu. Predávkovanie kofeínom nastáva po prijatí 500mg kofeínu za sebou v krátkom časovom úseku. Kofeín sa z nášho tela začína vyplavovať po 4 až 6 hodinách.

Napríklad pri porovnaní kávy espresso lungo  a ristretto zistíme, že espresso lungo obsahuje väčšiu dávku kofeínu (150mg) ako ristretto (75mg). Pri porovnaní druhov kávy zistíme, že káva Robusta, ktorú obsahujú lacnejšie kávové zmesi a rozpustné kávy, obsahuje viac kofeínu ako kvalitná káva Arabica. Šálka kávy typu Robusta obsahuje približne 140 až 200 mg kofeínu. Pričom káva Arabica len 80 až 130 mg. V rozpustnej káve je to zvyčajne 90 mg kofeínu.

Okrem toho nesmieme zabúdať, že nielen káva obsahuje kofeín. Kofeín obsahuje aj šálka čierneho alebo zeleného čaju, horká čokoláda, energetické a kolové nápoje. Ale tiež aj bezkofeínová káva obsahuje určité malé množstvo kofeínu. V procese výroby bezkofeínovej kávy sa síce kofeín odstraňuje, ale štúdie ukázali, že približne 2% kofeínu v nej ostávajú.

V čom je kofeín škodlivý?

V spoločnosti sa objavuje veľa názorov na škodlivosť kávy. Štúdie však tvrdenia, že káva je nezdravá, nepotvrdili, ale zároveň nepotvrdili ani to, že káva je zdravá. Kofeín je jediná spoločnosťou akceptovateľná droga. Pôsobí ako stimulant, ktorý má povzbudzujúci účinok a telu dodáva pocit väčšej energie. No prílišnou stimuláciou kofeínom sa môžeme dopracovať aj k poruchám spánku, keďže má priamy vplyv na hĺbku a kvalitu spánku.

Prečítajte si:Kedy je dieťa pripravené mať svoj vlastný smartfón?

Mýty o káve

Škodí nášmu srdcu

O káve koluje obrovské množstvo mýtov. Mnohí tvrdia, že kofeín zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vedci ale toto tvrdenie nepodporujú. Pretože sa dokázalo, že ak kávu pijeme v primeranom množstve a sme zdraví, riziko ochorenia srdca alebo vysokého krvného tlaku pitie kávy vôbec negatívne neovplyvňuje.

Odvodňuje

Opäť mýtus. Pretože káva je vždy skombinovaná s vodou, ktorá dostatočne nahrádza dehydratačné účinky kofeínu.

Pomáha vytriezvieť

Káva síce dodáva pocit energie, ale nevyplavuje alkohol von z tela. Niektorí odborníci tvrdia, že je to naopak. Dokonca, že káva môže alkohol v tele udržať dlhšie.

Pomáha schudnúť

Káva síce zrýchľuje metabolizmus, ale z dlhodobého hľadiska to na chudnutie nemá nijaký vplyv. Kofeín len dokáže povzbudiť v dosahovaní lepších športových výkonov.

 

Takže káva nie je nezdravá, ale ani zdravá. Môže mať pre naše telo mnohé pozitívne účinky, ak dodržujeme dennú dávku kofeínu a zároveň pijeme kvalitnú kávu. Najkvalitnejšia káva je čerstvá káva, čiže zo zŕn, ktoré si tesne pred prípravou pomelieme. Aj pri pití kávy platí základné pravidlo, že všetko je potrebné s mierou.

 

Zdroje: slovakon.sk, Superimunita-Joel Fuhrman

Zdroje foto: Pexels

Tagy