Začnite písať

RODIČOVSTVO

5 tipov ako sa s deťmi rozprávať o vojne a konflikte na Ukrajine

ukrajine

Ako eskaluje nepriateľstvo na Ukrajine, deti môžu vidieť a počuť veci o kríze v správach, čo vedie k pocitom neistoty, úzkosti a strachu. „Rodičia by tieto pocity nemali podceňovať,“ varujú psychológovia Save the Children.

Ane Lemche, psychologička a detská poradkyňa organizácie Save the Children, uviedla, že deti na celom svete nemusia úplne rozumieť tomu, čo sa deje na Ukrajine, a môžu mať otázky o obrázkoch, príbehoch a rozhovoroch, ktorým sú vystavené.

Predchádzajúci výskum Save the Children v konfliktoch ako Irak a Sýria odhalil srdcervúce správy o deťoch vydesených ostreľovaním a náletmi, úzkostlivých z budúcnosti a rozrušených z toho, že nemôžu chodiť do školy. Väčšina detí vykazovala známky vážneho emocionálneho stresu.

To, čo sa deje na Ukrajine, môže vystrašiť deti aj dospelých. Ignorovanie alebo vyhýbanie sa tejto téme môže viesť k tomu, že deti sa budú cítiť stratené, osamelé a viac vystrašené, čo môže ovplyvniť ich zdravie a pohodu. Je nevyhnutné viesť s deťmi otvorené a úprimné rozhovory, ktoré im pomôžu spracovať to, čo sa deje,“ povedala psychologička. Odborníci z organizácie Save the Children zdieľajú päť tipov, ako s deťmi komunikovať s ohľadom na aktuálnu situáciu:

1. Nájdite si čas a počúvajte, keď sa vaše dieťa chce rozprávať

Dajte deťom priestor, aby vám povedali, čo vedia, ako sa cítia, a aby vám kládli otázky. Možno si vytvorili úplne iný obraz o situácii ako vy. Nájdite si čas a vypočujte si, čo si myslia a čo videli alebo počuli.

2. Prispôsobte rozhovor dieťaťu

Pri rozhovore s dieťaťom pamätajte na vek dieťaťa. Malé deti nemusia chápať, čo znamená konflikt alebo vojna, a vyžadujú vysvetlenie primerané veku. Dávajte si pozor, aby ste situáciu príliš nevysvetľovali alebo nezachádzali do prílišných podrobností, pretože to môže u detí spôsobiť zbytočnú úzkosť. Mladšie deti môže uspokojiť len to, že pochopia, že niekedy krajiny bojujú. Staršie deti s väčšou pravdepodobnosťou pochopia, čo znamená vojna, ale stále môžu mať prospech z toho, že sa s vami o situácii porozprávajú. V skutočnosti budú staršie deti často viac znepokojené rozprávaním o vojne, pretože majú tendenciu chápať nebezpečenstvá lepšie ako mladšie deti.

3. Nepodceňujte pocity

Je dôležité, aby deti cítili podporu v rozhovore. Nemali by sa cítiť za svoj strach odsudzované a ich obavy by ste nemali zľahčovať, ani ich zametať pod koberec. Keď majú deti možnosť otvorene a úprimne sa porozprávať o veciach, ktoré ich rozrušujú, môže to vyvolať pocit úľavy a bezpečia.

4. Ubezpečte ich, že dospelí na celom svete tvrdo pracujú na vyriešení tohto problému

Pripomeňte deťom, že toto nie je ich problém, ktorý majú riešiť. Nemali by sa cítiť vinné za to, že oni sa hrajú, stretávajú sa ďalej s priateľmi a robia veci, ktoré ich robia šťastnými. Deti často kopírujú pocity svojich rodičov – ak vám je situácia nepríjemná, je pravdepodobné, že aj vaše dieťa sa bude cítiť nepríjemne a nepokojne.

5. Poskytnite im praktický spôsob pomoci

Podporte deti, ktoré chcú pomôcť. Deti, ktoré majú možnosť pomôcť tým, ktorých sa konflikt dotýka, môžu mať pocit, že sú súčasťou riešenia. Deti môžu vytvárať finančné zbierky, posielať listy miestnym osobám s rozhodovacou právomocou alebo vytvárať kresby vyzývajúce k mieru.

Organizácia Save the Children pôsobí na Ukrajine od roku 2014 a poskytuje základnú humanitárnu pomoc deťom a ich rodinám. To zahŕňa podporu prístupu k vzdelaniu, distribúciu zimných súprav a hygienických súprav a poskytovanie peňažných grantov rodinám. 

Preklad: savethechildren.net

Odporúčania ministerstva školstva pre žiakov a učiteľov k situácii na Ukrajine

Tagy

1 Komentár