Začnite písať

RODIČOVSTVO

Kedy je dieťa pripravené mať svoj vlastný smartfón?

smartfón

Smartfón má veľa pozitívnych využití. Vďaka nemu vieme komunikovať s kýmkoľvek a odkiaľkoľvek, zachytiť momenty nášho života prostredníctvom fotografií, vyhľadať si akúkoľvek informáciu bez toho, aby sme museli chodiť do knižnice a mnohé ďalšie. Problémom je, že nesprávne zaobchádzanie so smartfónom nesie so sebou veľké množstvo rizík. To, že mobil nie je hračka by si mali uvedomiť najmä rodičia.

Dnešné deti sú v technológiách často zručnejšie ako samotní dospelí, ale to neznamená, že ich vedia aj zodpovedne využívať. Podľa odborníkov na technológie je dieťa pripravené vlastniť smartfón zvyčajne vo veku 10 rokov, keď zrenie mozgových štruktúr dovoľuje deťom abstraktne myslieť. Teda je schopné uvedomovať si, že technologický svet neodzrkadľuje realitu.

Zároveň je dôležité, aby rodičia svoje deti poučili o všetkých rizikách používania smartfónu ešte predtým, ako im ho zveria do rúk. Preto je štartom k vlastnému mobilnému zariadeniu schopnosť kriticky uvažovať o médiách. Samozrejme by sme sa ako rodičia mali zaujímať o to, čo dieťa robí, keď je online. Každý smartfón má v sebe zabudovanú možnosť rodičovskej kontroly.

Prečítajte si: 7 veľmi skutočných obáv matiek, ktoré čakajú druhé dieťa

Mobilné zariadenie pred 10 rokom života, áno či nie?

Ak potrebujeme byť s naším dieťaťom v telefonickom kontakte a ešte nedovŕšilo 10 rokov, najvhodnejší je pre neho telefón, ktorý je výlučne určený len na telefonovanie a písanie SMS správ. A teda nemá pripojenie na internet.

Na čo v takomto prípade myslieť?

  1. Vytvorte zoznam kontaktov najbližších osôb dieťaťa, na ktoré sa môže v prípade potreby obrátiť.
  2. Vysvetlite mu, že svoje telefónne číslo nemá poskytovať ďalším osobám.
  3. Naučte ho číslo tiesňovej linky, ale zároveň ho upozornite, že toto číslo môže použiť naozaj len vo veľmi závažnej situácii.
  4. Vysvetlite dieťaťu, že telefón má na nevyhnutné situácie, kedy sa budete potrebovať spojiť.

Mobilné zariadenie vo veku 10+

Podľa vyššie uvedeného je dieťa vo veku 10 rokov pripravené vlastniť mobilné zariadenie aj s pripojením na internet. Určite by ste však dieťaťu mali predtým vysvetliť, aké nástrahy a nebezpečenstvo mu na internete hrozí. Ak si v týchto veciach sami nie ste istí, potrebné informácie nájdete aj na stránkach, ktoré sa venujú bezpečnosti detí v online svete.

Na čo v takomto prípade myslieť?

  1. PIN kód, silné heslo, bezpečnostný a antivírusový systém je dôležitý.
  2. Použite nástroje rodičovskej kontroly.
  3. Vysvetlite im, aby nezdieľali informácie, ktoré by ich mohli identifikovať. Zároveň, aby nikdy nezdieľali svoju polohu.
  4. Dovoľte im používať len tie sociálne siete, ktoré sú sprístupnené ich veku. Myslite na to, že je nevyhnutné, aby ich účet na sociálnej sieti bol súkromný.
  5. Uistite sa, že komunikácia vašich detí na sociálnych sieťach je šifrovaná.
  6. Používajte dvojfaktorovú transakciu. To znamená, že ak sa prihlásite na váš účet prvýkrát z iného zariadenia, systém vás na to upozorní, následne okrem hesla uvediete aj šesťmiestny overovací kód, ktorý sa automaticky zobrazí na dôveryhodných zariadeniach alebo sa pošle na vaše telefónne číslo.
  7. Aplikácie sťahujte len z oficiálnych zdrojov.
  8. Kontrolujte históriu prehľadávania, ak bola odstránená je dôležité spozornieť.
  9. Vysvetlite im, že to, čo na internete uverejníme tam už bude navždy.
  10. Poučte ich, že finančné transakcie sú len pre ľudí 18+.
  11. Určite si jasné pravidlá, ktoré musíte dodržiavať aj vy sami.

Prečítajte si: Akčné mamy testujú MioMat vo vlastnej kuchyni

Ale hlavne komunikujte s vašimi deťmi, snažte sa ich pochopiť a zaujímajte sa o to, čo robia, keď sú online. Aké stránky vyhľadávajú, aké seriály pozerajú, aké hry sa hrajú a koho sledujú na sociálnych sieťach. No pri tomto všetkom nikdy nezabudnite, že aj dieťa má právo na vlastné súkromie. Vašou úlohou je len kontrolovať to či je v online svete v bezpečí. Pamätajte na to, že chrániť dieťa v bežnom svete je prirodzené, ale v online svete je to nevyhnutné.

 

Zdroj: bezpecnenanete.sk

Zdroj foto: pexels.com

Tagy