Pripravte si na Valentína kysnutý malinový veniec s pistáciami
Blíži sa najväčší sviatok lásky. Možno sa chystáte so svojou polovičkou osláviť tento deň nejako špeciálne. Alebo by ste len radi potešili všetkých členov domácnosti nejakým skvelým jedlom. Ak premýšľate nad lahodným dezertom, ktorý ozvláštni tento deň, vyskúšajte si pripraviť veniec s malinami a pistáciami, ktorý je lahodný nielen na oko.
Potrebujeme
Na cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 100 g masla
- 1/2 droždia
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajce
- 1/2 hrnčeka cukru
- štipka soli
Na malinovú náplň
- 1 šálka mrazených alebo čerstvých malín
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- trošku vody
Dekorácia
- 4 PL cukru
- 2 PL vody
- 1/4 šálky nasekaných pistácií
Postup
- Mlieko si zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo a cukor.
- Prelejeme do misy, necháme ochladnúť a keď je len mierne teplé, pridáme droždie. Môžeme nechať nabobtnať cca. 5-7 minút, ale ja väčšinou hneď pridávam všetky ostatné suroviny.
- Vymiešame cesto ručne alebo mixérom.
- Necháme kysnúť približne 1 hodinu, na teplejšom mieste stačí aj 30-45 minút.
- Medzitým si pripravíme malinovú náplň. Maliny rozvaríme spolu s cukrom v troške vody. Necháme prevrieť a pridáme kukuričný škrob. Mala by sa nám urobiť konzistencia podobná pudingu alebo želé. Pri pridávaní škrobu je dobré si ho najskôr vopred rozmiešať v troške vody v inej nádobe a tak priliať do malín. Zamedzíme tým tvorbe hrudiek.
- Keď máme cesto vykysnuté, premiestnime si ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm.
- Potrieme vychladnutou malinovou zmesou a zrolujeme do rolády. Celú roládu potom prekrojíme pozdĺžne na polovice, ako je vidno na obrázku.
- Obe polovice si otočíme rezom nahor a prepletáme ich okolo seba. Celú špirálu ešte zvinieme do tvaru venca a uložíme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia 20-30 minút. Doba pečenia záleží od hrúbky, na akú sme vyvaľkali cesto.
- Na dozdobenie si zvaríme cukor a vodu. Miešame dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí. Vznikne nám sladký sirup, ktorým potrieme ešte horúco veniec. Posypeme nasekanými mandľami a necháme dobre vychladnúť.
Variácie receptu
- Ak nemáte radi maliny, recept si môžete pripraviť aj s náplňou z maku a slivkového lekváru.
- Rovnako výborne bude chutiť aj náplň z orechov a medu.
- Čokoholikom určite zachutí náplň, ktorú vymiešate z kakaa, cukru a trošky vody.
Preklad: rainbownourishments.com