Začnite písať

RODIČOVSTVO

Srdcervúce video: Ruská mama vysvetľuje 7-ročnej dcére, prečo ich zatkli

Mnoho obyvateľov Ruska si uvedomuje, že invázia na Ukrajinu nie je taká, ako im ju prezentujú miestne médiá. Dokazujú aj mnohé protesty proti vojne, ktoré sa odohrávajú v mestách. Na vyjadrenie svojho nesúhlasu doplatila aj skupina mamičiek s deťmi, ktorú polícia zatkla. 

Jekaterina Zavizionová a jej sedemročná dcéra Sofya spolu so skupinou ďalších matiek a ich detí išli položiť kvety pred ukrajinské veľvyslanectvo v Moskve. Deti niesli plagáty „Nie vojne“ predtým, ako proti nim zakročili ozbrojení dôstojníci a vzali ich najprv do policajnej dodávky a potom do ciel.

Na videu je vidieť, ako sa Jekaterina a Sofya rozprávajú cez kovovú klietku a zvierajú si ruky cez mriežky. Polícia ich priviezla dodávkou na stanicu Presnenskoye, kde im zhabali telefóny. Policajti údajne kričali na rodičov a vyhrážali sa im, že deti kvôli tomu môžu dostať do ústavnej starostlivosti a oni prídu o všetky rodičovské práva.

Vo videu je počuť, ako Jekaterina hovorí svojej dcére: „Nechcú, aby sa veľa ľudí zhromažďovalo na jednom mieste.“

Dieťa sa potom pýta: „Prečo tam sedíš?“ A jej mama odpovedá: „Všetko bude dobré, veríš mi?“

Jekaterina neskôr rozprávala o „pekle“, ktoré zažívala, ako jej deti kričali a plakali, keď ich zadržali. „Pozerala som videá, ktoré ukazovali hrozné neľudské bombardovanie v Charkove – a uvedomila som si, že už nemôžem ticho sedieť a predstierať, že sa nič nedeje. Moje srdce trhá smútkom a bolesťou. Mala som tie najmierumilovnejšie úmysly – položiť kvety na pamiatku civilistov a detí, ktoré zahynuli na Ukrajine.“

Chcela ukázať, že „nie sme ľahostajní“ a že „aj my prežívame smútok a bolesť s tými ľuďmi“. Keď ju zadržali so svojimi deťmi, povedala: „Bolo to neskutočné, nebola som na to pripravená. Deti začali kričať, bolo to peklo. Bože, na tie minúty nikdy nezabudnem. Možno by bolo pre moju rodinu bezpečnejšie zostať ticho a nikam nechodiť.“

Foto: Arseny Petrov / E2W news

Preklad: mirror.co.uk

Tagy