Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako naučiť dieťa hodnote peňazí

V škole ani v škôlke sa téme peňazí a ich hodnote veľa času nevenuje. Preto by sa tejto oblasti mali venovať najmä rodičia. Čím skôr začnete, tým lepšie. Odborníci tvrdia, že dieťa by malo čeliť otázke financií už v predškolskom veku, tak z neho dokáže vyrásť finančne gramotný dospelák.

Chápať hodnotu peňazí je životne dôležité. Dieťa si samé neuvedomuje, že všetko stojí peniaze a že zarobiť peniaze je zložitý proces, preto ho to musíme naučiť my. Ak chceme, aby naše dieťa bolo finančne gramotné, musí čeliť priamej skúsenosti s peniazmi. Dávať len inštrukcie, nie je tak účinné, ako keď má dieťa svoje vlastné peniaze, s ktorými musí samostatne hospodáriť. Vedci z University of Cambridge prišli so štúdiou, v ktorej tvrdia, že deti si formujú finančné návyky do siedmich rokov.

 

„Ak si chceš niečo kúpiť, musíš si na to počkať.“

Podľa odborníkov na finančnú gramotnosť je toto základné pravidlo, ktoré by malo chápať každé jedno dieťa už vo veku 3-5 rokov. Zvládať toto pravidlo nie je ťažké len pre dieťa, ale aj pre dospelých. Odďaľovať potešenie z kúpy novej veci môže byť niekedy náročné. Dokonca to, nakoľko je dieťa schopné odolať kúpe novej veci, dokáže ukázať, ako bude úspešné vo svojom živote.

Prečítaj si: Leto sa blíži. Poradíme vám ako správne ochrániť detské oči pred slniečkom

Aktivity na učenie sa finančnej gramotnosti

 Naučte dieťa všetky mince a papierové bankovky s reálnymi peniazmi.

  1. Ukážte mu, čo jednotlivé bankovky predstavujú v reálnom svete, napríklad spojte jeden rožok s desiatimi centami a podobne. Takto si dieťa dokáže lepšie uvedomiť, akú majú jednotlivé veci v živote finančnú hodnotu.
  2. Znakom finančnej zodpovednosti dieťaťa je prasiatko, pokladnička alebo prvá peňaženka. Dieťa z toho bude mať radosť a zároveň tak dokáže chápať, aký je rozdiel v míňaní vlastných peňazí v porovnaní s peniazmi niekoho iného.
  3. Vytvorte dieťaťu tri škatuľky s nápismi: míňam, šetrím a darujem. Naučte dieťa tieto škatuľky používať vždy, keď dostanú nejaké peniaze. Napríklad, keď dostane na narodeniny peniaze, rozdeľte mu ich rovnomerným dielom do všetkých troch škatuliek.
  4. Navštívte spolu banku. Pre dieťa je banka abstraktný pojem. Jej návšteva v ňom dokáže vyvolať silný zážitok.
  5. Umožnite dieťaťu zarobiť si svoje vlastné peniaze. To neznamená, že ho finančne odmeníte za upratovanie svojej izby. Pretože táto činnosť patrí k jeho základnej povinnosti. Dieťa finančne odmeňujte len za niečo extra.
  6. Vreckové je tiež dobrou metódou, ako sa naučiť zaobchádzať s vlastnými peniazmi. Ideálne je dieťaťu začať dávať vreckové, keď nastúpi do školy, vždy v rovnakom čase a v rovnakej výške. Pravidelnosť je v tomto prípade dôležitá.
  7. Dobrými aktivitami na pochopenie hodnoty peňazí je aj hra na obchod, tvorba nákupného zoznamu a pozeranie rozprávok, ktoré sa venujú tejto tematike.

Prečítaj si: Tehotná študentka má nárok poberať tehotenské štipendium. Aká je jeho výška?

Spolu s peniazmi musí dieťa poznať pravidlá. Napríklad, na čo peniaze nesmie nikdy míňať a že peniaze dostane len za dobre odvedenú prácu.

 

Ako určiť výšku vreckového

Existuje pravidlo, že čiastka vreckového by mala korešpondovať s vekom dieťaťa. Napríklad, že 6- ročné dieťa dostane 5 Eur a 18- ročné 20 Eur. Samozrejme sa suma dá upravovať podľa vašich finančných možností. Niekedy je lepšie, keď má dieťa menej peňazí, ako by chcelo. Pocit nedostatku ho naučí šetriť a chápať, že aj dospelí majú peniaze v obmedzenom množstve.

 

Zdroj: eduworld.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy