Začnite písať

Uncategorized

Učitelia na Ukrajine nachádzajú nové spôsoby ako pokračovať vo vzdelávaní študentov

učitelia

Uprostred vojny učitelia nachádzajú nové spôsoby, ako pokračovať vo vzdelávaní svojich študentov, nech sa deje čokoľvek.

Ako vojna na Ukrajine pokračuje, učitelia, ktorí utiekli, ale aj tí, ktorí zostali v krajine, nachádzajú nové spôsoby, ako pokračovať vo vzdelávaní svojich študentov. V Ľvove na Ukrajine sa Molly Hunterová z NBC rozprávala s 22-ročnou Aleksandrou, ktorá hovorí, že brutálna vojna Ruska s Ukrajinou jej nezabráni v tom, aby svojim žiakom základnej školy prinášala umenie a ukrajinský jazyk. Podľa odhadu ukrajinskej vlády bolo počas prebiehajúcej ruskej invázie poškodených 379 ukrajinských škôl — odhaduje sa, že 59 bolo úplne zničených bombardovaním a ostreľovaním.

Dnes niekoľko mojich detí počas hodiny podišlo k oknu a povedalo mi: ‚Prepáčte, musíme ísť do krytu. Vonku je to nebezpečné. Tam sa bombarduje‘,“ vysvetlila Aleksandra. „Zastavil sa mi dych. Nie je to normálne vyučovanie.

Nemôžem byť v armáde, ale môžem učiť deti

Matt Bradley z NBC navštívil Zhytomyr, kde bola začiatkom tohto mesiaca úplne zničená stredná škola. Počas útoku sa vo vnútri nenachádzali žiadni študenti. Tam sa Bradley rozprával so Svetlanou, ktorá učí už 27 rokov. Na otázku, kam teraz pôjde, odpovedala: „Zostanem, budem chrániť svoje deti.“  Olena, učiteľka literatúry na strednej a strednej škole, hovorí, že tiež zostane: „Nemôžem slúžiť v armáde, ale môžem učiť študentov,“ povedala.

Ďalší pedagógovia, ktorí utiekli z krajiny, tiež nachádzajú spôsoby, ako svojich študentov virtuálne učiť. Nasťa, ktorá sa narodila na Ukrajine a presťahovala sa do Spojených štátov, keď mala 4 roky, virtuálne vyučuje ukrajinských študentov. Doteraz mala päť stretnutí a hovorí, že bude pokračovať vo vyučovaní, pokiaľ budú mať študenti záujem.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ukraine UA (@ukraine.ua)

Deti zmiznú aj na niekoľko dní

Lindsey, vychovávateľka pracujúca v Macedónsku, utiekla z Kyjeva so svojím manželom a tromi malými deťmi po tom, čo prezident Joe Biden vyzval Američanov, aby opustili krajinu. Teraz pracuje na tom, aby zabezpečila, že učitelia aj študenti v Kyjeve a inde budú pokračovať vo vyučovaní, aby mali aspoň trochu pocit normálnosti počas prebiehajúceho ruského náporu.

Naša škola pomáha každému, kto potrebuje pomoc, dostať sa tam, kde potrebuje byť, ak by chcel byť evakuovaný. Naše sesterské školy v susedných krajinách sa tiež zapojili do pomoci a otvorili svoje brány našim zamestnancom a študentom.“ Lindsey povedala, že pre deti je veľmi dôležité, aby mali rutinu v škole, pretože im to môže lepšie pomôcť zvládať toto náročne obdobie po emocionálnej stránke.

Učitelia, ktorí utiekli, naďalej pokračujú vo vyučovaní virtuálne a v kyjevskom čase, zatiaľ čo iní sa spojili so svojimi študentami, ktorí sú stále v Kyjeve, aby sa uistili, že majú prístup na internet a samozrejme sú v bezpečí. „Skontaktovala som sa s jednou mamou, ktorá mi potvrdila, že päť z 30 študentov v triede jej dcéry má momentálne internet,“ dodala Lindsey. „Veľmi dúfam, že škola čoskoro začne vyučovať aspoň online.“

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ukraine UA (@ukraine.ua)

Určite sa chceme vrátiť domov

Jednou z najťažších častí, povedala Lindsey, je strata komunikácie so študentmi, aj keď je to len na pár dní. Neistota tohto okamihu môže byť paralyzujúca. „Máme deti, ktoré zmiznú na štyri alebo päť dní a potom sa ohlásia: ‚Ach, som v bezpečí. Prekročila som túto hranicu‘,“ vysvetľuje. „Je to naozaj znervózňujúce, keď aj niekoľko dní neviete, kde tí ľudia sú a či sa im niečo nestalo.

Lindsey povedala, že to rieši tak, že sa naďalej sústreďuje na svoju prácu – vzdeláva študentov a podporuje učiteľov, ako najlepšie vie. Zameriava sa aj na svoje tri deti vo veku 7, 5 a 3 rokov, ktoré úplne nechápu, čo sa deje na Ukrajine. „Mali sme rozhovory s našimi deťmi a pýtali sme sa ich: Chcete sa budúci rok vrátiť do školy? Aký je váš názor? A chcú sa vrátiť. Chcú ísť domov,“ povedala Lindsey. „Tak isto aj ja a môj manžel. Plánujeme sa vrátiť do Kyjeva, keď sa to všetko skončí. Pomôcť pri prestavbe mesta – pri obnove našej komunity – aby sme mohli pokračovať v tom, čo sme tam robili: vo vyučovaní.

Zdroj: today.com

Tagy