Začnite písať

Uncategorized

Šofér autobusu zorganizoval zbierku plyšákov, aby potešil deti na úteku z Ukrajiny

Po tom, čo videl, ako sa rozžiarila tvár malého ukrajinského dieťaťa, keď dostalo plyšovú hračku, rozhodol sa potešiť aj iné deti na úteku a zorganizoval obrovskú zbierku plyšákov.

David Fricker (39) z Anglicka bol v Maďarsku na návšteve známych krátko po začatí invázie na Ukrajinu a ocitol sa na vlakovej stanici, kde videl „prichádzať vlny utečencov“.

Otočil som sa a okolo išiel chlapík s čiernou taškou medvedíkov a jedného dal malému chlapcovi. Vidieť, ako sa rozžiarila detská tvár, je spomienka, ktorá vo mne zostane pravdepodobne navždy.“ Povedal, že vidieť deti, ktorých život bol zabalený v taške, nie väčšej od tej školskej, ho skutočne zasiahlo.

Vedel som, že môžeme niečo urobiť, aby sme pomohli. Ale chcel som sa sústrediť na veci, s ktorými by sme si dokázali poradiť a vybaviť aj potrebné colné odbavenie a papiere. Neviem šoférovať nákladné auto, ale viem šoférovať autobus. Videl som, že mnoho ľudí uteká do Poľska, kam putuje aj veľa humanitárnej pomoci. No mnoho ľudí ide aj smerom na Maďarsko, kde už tej pomoci toľko nie je,“ dodal.

V priebehu 10 dní on a traja priatelia nazbierali tisíce medvedíkov a iných plyšákov a spoločne ich na autobuse odviezli 2 500 km do východného Maďarska. Ich cieľom je mesto Záhony, ktoré je blízko ukrajinských hraníc, aby tam rozdali svoj náklad deťom a urobili im tak radosť.

K niektorým medvedíkom sú pripojené aj malé odkazy od detí, ktoré ich posielajú. Ale snažili sme sa ich nečítať príliš veľa, pretože je z toho človeku miestami až ťažko na srdci,“ dodáva David.

Zdroj: bbc.com

Foto: David Fricker

Deti utekajúce z konfliktu z Ukrajiny „miznú“ na hraniciach, tvrdia humanitárne organizácie

Tagy