Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

5 zábavných aktivít, ako naučiť dieťa zaviazať si šnúrky

Naučiť sa niečo nové si vyžaduje trpezlivosť. Ak sa k učeniu pridá zábava, ide to ľahšie. Viazanie šnúrok vyzerá ako ľahká činnosť. Pre dieťatko je to však pomerne náročné. Pri učení viazania šnúrok musí mať dieťa súčasnú koordináciu očí a rúk. Pomôcť mu k tomu môžu rôzne hry, zábavné aktivity alebo riekanky.

1. Skutočný model

Neučte vaše dieťa viazať šnúrky na „živom objekte“. Čiže na teniske, ktorú nemá práve na sebe, ale bude ju držať v rukách. Lepšie sa tak dokáže sústrediť na činnosť a navyše si tenisku môže obrátiť z rôznych uhlov.

Prečítaj si: 6 tipov ako budovať vzťah dieťaťa ku knihám už od útleho veku

2. Vytvorte si šablónu

S dieťatkom si môžete spoločne vytvoriť šablónu topánky, na ktorej budete trénovať. Z kartónu alebo z pevnejšieho papiera. Buďte kreatívni. Použite veľa farieb, trblietok, nálepiek, stužiek. Pestrý vizuál topánky bude dieťa zaujímať, a tým bude mať väčšiu motiváciu učiť sa. Každú šnúrku dajte inou farbou, dieťa ich lepšie rozlíši a ľahšie sa naučí postup.

 

3. Hra na zajačika

Hra na zajačika je zábavná metóda, ako naučiť dieťa zaviazať si šnúrky. Ako prvé urobte uzol, čiže hlavu zajačika. Šnúrky zložte na mašličky – ušká zajačika. Ušká prekrížte ako písmeno X, dolné uško prevlečte cez horné a zatiahnite. Hotovo. Zajačik je na svete.

4. Hra s veveričkou

Hra s nezbednou veveričkou zaujme vaše dieťa a vy tak udržíte jeho pozornosť čo najdlhšie. V lese rástol starý dub, ktorý mal veľmi tuhý koreň – zaviažte uzol. Mal mohutné konáre – urobte slučku (ako zajačie uško). Nezbedná veverička beží, beží okolo stromu – druhou šnúrkou prejdite okolo slučky. Veverička vbehne do nory a rýchlo vyskočí druhou stranou von – prevlečte šnúrku cez slučku a potiahnite.

Prečítaj si: 10 tipov, vďaka ktorým si rodičia doprajú viac kvalitného spánku

5. Riekanka

Jedna šnúrka a dva konce,

každý dnu a potom von chce.

Dva konce a jedna šnúrka,

už mašlička na nás žmurká.

 

Jedna slučka, druhá slučka,

k tomu ešte malá kľučka,

utiahni to trošičku,

nech máš peknú mašličku.

 

Určite do toho vaše dieťa nenúťte. Tak ako vo všetkom, aj v tejto činnosti je na to každé dieťa pripravené v inom veku. Zvyčajne je to okolo 4 až 6 roku života. Naučiť sa viazať šnúrky je individuálna záležitosť, pri ktorej dieťatko potrebuje motiváciu, určitú dávku šikovnosti a stupeň vývinu koordinácie očí a rúk.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár