Začnite písať

RODIČOVSTVO

10 princípov Montessori pedagogiky pre rodičov

Montessori metóda je celosvetovo najznámejšia metóda vo výchove detí a zároveň v súčasnosti aj najobľúbenejšia medzi mamičkami. Heslom tejto nadčasovej metódy je: „Pomôž mi, aby som to dokázal sám.“ Vďaka Montessori metóde dokážu z našich detí vyrásť sebavedomí, samostatní a kreatívni dospelí. Táto inšpiratívna metóda vzdelávania ponúka desatoro pre každého rodiča, ako byť Montessori doma.

 

1. Nasledujeme a podporujeme dieťa

Je dôležité, aby rodič svoje dieťa vždy nasledoval. Rodič je sprievodca, ktorý pomáha svojmu dieťaťu nájsť svoju vlastnú prirodzenú cestu. Rovnako dôležitá je dôvera. Verte svojmu dieťaťu, v zázrak detstva. Verte tomu, že vaše dieťa sa dokáže vyvíjať samé, ak ho vy správne nasmerujete. Každé dieťa má prirodzenú túžbu učiť sa, dosiahnuť svoj potenciál, ak mu budete oporou.

 

2. Pripravujeme prostredie

Pripraviť vhodné prostredie pre dieťa znamená najmä poriadok a vzájomné rešpektovanie. Rodičia majú vo zvyku z dôvodu bezpečnosti dieťaťa meniť nábytok, odkladať niektoré predmety a robiť základné činnosti za svoje dieťa, aby ich ochránili. Je to prirodzené a nie je na tom nič zlé. Lenže vaše dieťatko potrebuje byť rovnocennou súčasťou domácnosti. Ak chcete zabezpečiť prostredie pre svoje dieťa, znížte sa na jeho úroveň. Čo vidí, čo by ho mohlo zaujať, spôsobiť nebezpečie? Na základe tohto budete ľahko vedieť, čo má ísť preč a čo môže ostať.

Prečítaj si: 8 viet, ktoré nikdy nehovorte svojim deťom

3. Rodič je model, vzor a režisér

Najdôležitejší prvok v Montessori výchove je dospelý. Rodič je pre dieťa prvým vzorom. On pripravuje prostredie aj ho režíruje. Najdôležitejšie sú prvé tri roky života dieťaťa. Do troch rokov každé dieťa všetko okolo seba naplno nasáva a verí tomu. Preto je dôležité, ako sa budete pred vašim dieťaťom správať.

4. Menej je viac

V Montessori metóde platí heslo, že menej je viac. Dieťatko nepotrebuje veľa hračiek a pomôcok. V prvom rade potrebuje vás a váš čas. Dobré je riadiť sa aj myšlienkou minimalizmu, mať doma len tie predmety, ktoré potrebujete alebo vám robia radosť. Nahraďte množstvo nezmyselných hračiek za pár zmysluplných, ktoré dokážu vaše dieťa niečo naučiť.

 

5. Nie je to o pomôckach

Dieťa nevníma rozdiel medzi materiálom a hračkou. Vyberajte pre vaše dieťa len také veci, ktoré ho zaujímajú a majú rozumný účel. To neznamená, že máte mať doma len Montessori hračky. Znamená to, že máte vášmu dieťaťu venovať najmä váš čas a ponúkať mu hračky, ktoré ho bavia. Montessori pomôcky sú len čerešničkou na torte, ale nie nevyhnutná vec na vývoj dieťatka.

6. Zahrňujeme deti do každodenného domáceho života

Dieťa do troch rokov je zmyslovým prieskumníkom.  Učí sa cez pohyb, zmysly a aktívnu skúsenosť s prostredím. Zapojte vaše dieťa do každodenných činnosti v domácnosti. Ako napríklad varenie a upratovanie. Vďaka tomu bude vaše dieťa nezávislé a samostatné. Nerobte za vaše dieťa bežné činnosti. Učiť dieťa k nezávislosti je nevyhnutné pre jeho budúci život.

7. Chodíme spolu do prírody

Príroda je pre každé dieťa tou najprirodzenejšou učebňou. Je to priestor, v ktorom sa dieťa učí, dobíja energiou a získava radosť. Okrem toho Montessori metóda sa zaoberá myšlienkou žiť život ekonomicky a ekologicky.

8. Sloboda s prirodzenými limitmi

Každé dieťa by sa malo cítiť fyzicky i psychicky slobodné, aby tak mohlo nasledovať svoje vlastné záujmy. Samozrejme každá sloboda má aj svoje limity. Vy sami vycítite, aké limity sú vhodné pre vaše dieťa. Vy ho predsa poznáte najlepšie. Tieto limity sa nedajú určiť pre každé dieťa rovnako. Pretože každé dieťa je úplne iné.

Prečítaj si: Tip na výlet: Interaktívne a edukatívne centrum FUTURA

 

9. Otvorená a empatická komunikácia

Komunikácia v Montessori je založená na rešpekte a empatii. Ani pri komunikácii nezabúdajte na to, že ste pre dieťa vzorom. Rozprávajte sa s vašim dieťaťom tak, ako chcete, aby sa v budúcnosti rozprávalo aj ono s vami alebo s inými ľuďmi.

10. Bezpodmienečne milujeme

To najdôležitejšie vo výchove dieťaťa je láska. Rovnako, ako partnera aj dieťa milujeme bezpodmienečne. Nehodnotíme, neporovnávame, neočakávame. Ale rešpektujeme, prijímame a radujeme sa.

 

Zdroj foto: pexels.com

Tagy

1 Komentár