Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako naučiť dieťa bicyklovať a ako mu vybrať vhodný bicykel

Správny predškolák by sa mal vedieť podpísať, zaviazať si šnúrky na topánkach a bicyklovať sa bez pomocných koliesok. Bicykel je výborný druh športu, pretože u detí dokáže rozvinúť správnu koordináciu, motoriku a k tomu je dieťa po celý čas na čerstvom vzduchu.

Bezpečnosť je prvoradá

Predtým, ako nasadne vaše dieťa na bicykel, je dôležité myslieť na jeho bezpečie. Základom je prilba na hlavu, ktorá správne sedí. Okrem prilby môžete vašu ratolesť vybaviť chráničmi na kolená, lakte, zápästia a reflexnými prvkami. Následne skontrolujte stav bicykla, sedlo, brzdy, kolesá, svetlá a odrazky.

 Prečítaj si: Kedy je dieťa pripravené na odplienkovanie?

 

Etapa pred bicyklom

Skôr, než sa dieťa začne učiť bicyklovať, potrebuje rozvinúť schopnosť udržať rovnováhu. Tú dieťa ľahko získa na odrážadle, ktoré je určené pre deti od 2 do 5 rokov.  Odrážadlo je ideálny medzistupeň medzi trojkolkou a detským bicyklom.

Hranica veku, kedy je dieťa pripravené učiť sa bicyklovať, neexistuje. Zvyčajne sa prvý bicykel pre dieťa kupuje okolo 3 rokov. V takomto veku by malo mať dieťatko dostatočne silné nohy, aby to zvládlo. Netrápte sa, ak ste túto chvíľu zmeškali. Naučiť sa to vedia aj staršie deti. Môže im to ísť ťažšie ako tým menším deťom. No staršie deti majú výhodu, že dokážu lepšie pochopiť princíp, ako funguje bicykel. Na začiatok môžete na bicykel namontovať pomocné kolieska, ktoré pomôžu dieťaťu s rovnováhou a dieťa sa zatiaľ naučí pedálovať.

Etapa bicykel

Pri kúpe bicykla je najdôležitejšia jeho veľkosť. Pre deti s výškou 90 až 115 cm je vhodný bicykel s veľkosťou kolies 12 palcov. S výškou 110 až 120 cm so 16-palcovými kolesami.  Okrem toho treba myslieť na to, že dieťa by malo pohodlne dočiahnuť celou nohou na zem a prstami na brzdy. Ak sa dieťa učí bicyklovať s pomocnými kolieskami, je dobré ich odmontovať postupne. Najprv môžete podvihnúť jedno koliesko o trochu vyššie, potom druhé. Následne odmontujte jedno koliesko, keď to bude dieťa zvládať môžete odmontovať aj druhé. Zo začiatku mu s rovnováhou môžete pomáhať aj vy, tým, že budete pridržiavať sedlo bicykla. Vzdialenosť a silu držania sedadla postupne zmenšujte.

Prečítaj si: Nový projekt Plánuj prirodzene pomáha manželským párom

Čo potrebujete pri učení dieťaťa sa bicyklovať

Základom je trpezlivosť. Vyzbrojte sa obrovskou dávkou trpezlivosti. Nemajte od dieťaťa veľké očakávania. Naučiť sa bicyklovať je pre dieťa veľmi náročná činnosť, pri ktorej potrebuje vašu trpezlivosť, váš čas a motiváciu.

K motivácii dieťaťa môže pomôcť teoretická príprava. Vysvetlite dieťatku, ako funguje bicykel, kam všade sa s ním môže dostať, na aké výlety budete môcť spoločne chodiť, keď sa naučí bicyklovať, ako sa bude môcť pretekať s kamarátmi a podobne.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy