Začnite písať

Uncategorized

WHO ocenila zdravotnú starostlivosť o utečencov v UNLP

Zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ocenili prístup Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach k pacientom – utečencom z Ukrajiny.

UNLP dopoludnia navštívili zástupca WHO na Slovensku Dr. TatulHakobyan a Paul B. Spiegel MD, MPH, ktorý má na starosti koordináciu urgentnej starostlivosti o ukrajinských utečencov. Obaja sa prišli pozrieť na naše UKRAINE CARE CENTER (UCC), ktoré sme otvorili od 1. marca, krátko po vypuknutí vojenského konfliktu na Ukrajine v súvislosti s rastúcou vlnou utečencov.

„Prešiel som už veľa regiónov, kde prichádzajú utečenci z Ukrajiny, ale pri pohľade na UCC v UNLP môžem povedať, že skvelá práca. Nikde som nevidel tak zmysluplne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Po prvý krát vidím, že tunajší zdravotníci myslia doslova na všetko a riešia skutočne každý detail, ktorý táto situácia prináša,“ povedal po návšteve a debate s vedúcou UCC MUDr. OksanouSlafkovskou a ďalšími lekármi Paul Spiegel.

Za mimoriadne dôležité pritom predstavitelia WHO považujú to, že v UCC pracujú lekári a sestra  pôvodom z Ukrajiny, ktorí žijú na Slovensku niekoľko rokov. „Je to veľmi zaujímavé a považujem to za inovatívny prístup, že utečenci z Ukrajiny tu stretávajú ľudí, ktorí im rozumejú, nie je tu jazyková bariéra a takisto poznajú kultúru, tradície a zmýšľanie Ukrajincov. Budem to odporúčať aj v iných krajinách, pokiaľ ešte takýto model nevyužívajú,“ dodal Paul Spiegel.

V UCC zdravotníci ošetrili vyše 210 pacientov

Naši zdravotníci sa dohovoria s utečencami nielen ukrajinsky ale aj rusky, veľmi citlivo vnímajú situácie chronických pacientov, ktorí potrebujú pravidelný prísun liekov alebo zdravotníckych pomôcok, pričom sú často navyknutí na svoj spôsob liečby. „Je veľmi dôležité, aby nám dôverovali, že im predpíšme správny adekvátny liek, hoci má iný názov, ale obsahuje to isté liečivo,“ vysvetľuje OksanaSlafkovská. „Máme tu pacientov, ktorí sa na nás obrátia opakovane, buď za účelom zmeny liečby alebo za účelom kontroly liečby.

V súčasnosti vyhľadávajú zdravotnú starostlivosť najmä hypertonici alebo diabetici, ktorí potrebujú predpísať zdravotnícke pomôcky, ako sú ihly či inzulín. „Chodieva k nám na kontrolu pacientka po autonehode, ktorá u nás ležala na Klinike urgentnej traumatológie. Máme aj covid pozitívnych pacientov, ale pokiaľ majú pacienti príznaky respiračného ochorenia a negatívny PCR test, posielame ich na pneumológiu, kde im liečia zápal pľúc, bronchytídu, prípadne astmu. Denne chodieva 20 – 25 pacientov, za mesiac sme zdravotnú starostlivosť poskytli vyše 210 pacientom,“ uzatvára MUDr. Slafkovská.

Od začiatku konfliktu sme v UNLP hospitalizovali do 20 utečencov z Ukrajiny. Najstarší hospitalizovaný pacient má 94 rokov, leží na traumatológii. Na klinike pneumológie sme poskytli zdravotnú starostlivosť pacientke so závažným nevyliečiteľným ochorením cystická fibróza. V pôrodnici sme mali dva pôrody a na Neonatologickom oddelení na Tr. SNP  naši zdravotníci zabezpečili vyšetrenie 11-dňovému bábätku, ktoré francúzskym rodičom vynosila náhradná matka z Ukrajiny.

Tagy