Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako naučiť deti merať čas a poznať hodiny?

Každý predškolák by mal vedieť zaviazať si šnúrky na topánkach, bicyklovať a poznať hodiny. Ale naučiť sa hodiny môže byť pre deti veľmi náročné. Čo je pre dospelého triviálne, pre dieťa môže predstavovať niečo veľmi zložité. Dôvodom je najmä to, že deti majú problém sústrediť sa na dve skupiny rôznych myšlienok súčasne. Nesústredenosť detí môžu vyriešiť rôzne zábavné aktivity a hry.

Kedy je dieťa zrelé učiť sa čas?

Základom k tomu, aby dieťa bolo zrelé učiť sa hodiny, je schopnosť abstraktne myslieť. Ideálny čas je predškolský vek dieťaťa. Podľa vzdelávacích príručiek by dieťa okolo 5 až 6 rokov malo byť schopné čítať čísla na analógových a digitálnych hodinách. V 6 až 7 rokoch by dieťa malo zvládnuť pochopiť časové úseky rozdelené na štvrťhodiny, povedať čas po piatich minútach a vedieť, koľko má hodina minút a deň hodín. V 7 až 8 rokoch má dieťa schopnosť zvládnuť čítať hodiny aj v rímskych číslach. Zároveň by malo mať vo svojej slovnej zásobe pojmy ako dopoludnie, popoludnie, poludnie, polnoc a podobne.

Prečítajte si: Ako vybaviť príspevok na jasle, súkromnú škôlku alebo opatrovateľku pre dieťa?

Čo robiť predtým, ako dieťa začneme učiť hodiny

Ešte predtým, ako vaše dieťaťa začnete učiť hodiny, je dôležité, aby ste s dieťaťom precvičovali počítanie do 60. Ak dieťa nevie samé počítať do 60 v správnom poradí, nečakajte, že sa naučí poznať hodiny. Pri učení sa počítať do 60 môžu pomôcť pesničky a básničky o číslach. Nezabúdajte vaše dieťa chváliť za jeho pokroky v učení sa.

Metódy pri učení času

Ako prvé naučte dieťa hodinovú ručičku. Až keď ju bude ovládať, môžete mu vysvetliť sekundovú ručičku. Najlepšie sa hodiny učia na veľkom modeli hodín, ktorý je pre dieťa vizuálne príťažlivý. Tiež môžete deti učiť tak, že si deň rozdelíte na časové úseky. Ráno vstávame z postele, dopoludnia sa hráme spoločne, poobede chodíme spinkať, popoludní chodíme na ihrisko, večer pozeráme večerníček. Pomôcť môže aj ak dieťa rozumie striedaniu sa ročných období a striedaniu deň/noc.

Aktivity, ktoré motivujú dieťa učiť sa hodiny

  1. Vyrobte si spolu hodiny, kreativite sa medze nekladú.
  2. Použiť môžete aj rôzne omaľovánky s číslami alebo hodinami.
  3. Spievajte si pesničky o číslach a hodinách.
  4. Vytvorte dieťaťu kreatívny pracovný zošiť s číslami plný farieb.
  5. Vytvorte pexeso s rôznymi časovými úsekmi.

Prečítajte si: Vláda odklepla jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa. O koľko si rodiny polepšia?

Hlavne buďte trpezliví. Niekedy to môže trvať dlhšie, ako by ste si na začiatku mysleli. Naučiť dieťa hodiny je náročný proces, ktorý vyžaduje predovšetkým vašu snahu a iniciatívu. Keď bude na to vaše dieťa zrelé, tak sa to naučí. Hlavne to nevzdávajte.

 

Zdroj: eduworld.sk

Zdroj foto: pexels.com

Tagy