Začnite písať

Uncategorized

Deti utekajúce z konfliktu z Ukrajiny „miznú“ na hraniciach, tvrdia humanitárne organizácie

Skupiny pre ľudské práva a charitatívne organizácie pôsobiace v blízkosti ukrajinských hraníc informovali o prípadoch miznutia detských utečencov čo zvyšuje obavy a podozrenia z obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania.

Charitatívne organizácie a skupiny pre ľudské práva, ktoré pôsobia v krajinách susediacich s Ukrajinou, uviedli, že zaznamenali prípady obchodovania s ľuďmi, nezvestných detí, vykorisťovania a vydierania. Karolina Wierzbińska, koordinátorka z Homo Faber, organizácie pre ľudské práva so sídlom v poľskom Lubline, pre The Guardian povedala, že charita zaznamenala prípady zmiznutých detí, ktoré prišli na hranice samé.

Zúfalí rodičia často posielajú deti samé a prichádzajú na hranicu bez toho, aby ich tam čakal niekto známy, čo ich necháva v zraniteľnej pozícii.

Už teraz dostávame správy o prípadoch obchodovania s ľuďmi a o ženách, ktorým bola v Poľsku ponúkaná práca, ktorá bola nakoniec nelegálna, zamestnávateľ s nimi zle zaobchádzal a odmietal im načas vyplácať plat. Evidujeme dokonca prípady vydierania za účelom získania osobných dokladov či peňazí,“ dodala Karolina Wierzbińska.

Okrem toho, z takmer každej železničnej stanice v blízkosti hraničných priechodov, prichádzali početné správy o davoch ľudí, väčšinou mužov, ktorí držali kartónové nápisy ponúkajúce odvoz utečencov do destinácií po celej Európe. Wierzbińska povedala, že nie je možné zabezpečiť, aby každý, kto ponúka pomoc, bol legitímny a nesnažil sa zneužiť zraniteľných.

Ľudia v evakuačnom vlaku z Kyjeva. Zdroj: Reuters

Gangy sú vyspelé organizácie, ktorým sa darí v čas vojny

Aerial Recovery, tím amerických veteránov, ktorí spolupracujú s ukrajinskými úradmi, eviduje podobné správy o zmiznutiach detí. Registrujú tiež správy o pašerákoch ľudí, ktorí nosili reflexné vesty a predstierali, že patria k oficiálnym organizáciám alebo dobrovoľníkom, len aby sa dostali k ľuďom. 

Charitatívna organizácia Salam, pôsobiaca na ukrajinských hraniciach, informuje o sofistikovaných praktikách pašeráckych organizácií: „Gangy sú veľmi vyspelé – sú to veľké, dobre financované siete, ktoré sa tým živia. Sú v tom dobré v čase mieru. Teraz je vojna, chaos a oni využívajú túto skutočnosť, aby mohli uchmatnúť viac detí a žien.

Zo Slovenska tiež prichádzajú správy o podobných prípadoch, keď na ochranu žien a detí museli zasiahnuť oficiálne zložky. V dočasnom tábore pre utečencov pri slovensko-ukrajinských hraniciach vedúci tábora Sergej Savin povedal, že nechcú dovoliť hocijakým ľuďom, aby sa pristavovali a ponúkali utečencom odvoz. Pre The Guardian povedal: „V niektorých prípadoch to bolo podozrivé. Bol tam napríklad muž, ktorý chcel len jednu ženu a štyri deti. Povedal som mu, aby išiel. Takto to nemôžeme robiť.

Zdroj: mirror.co.uk

Titulná fotka: Reuters

Tagy