Začnite písať

RODIČOVSTVO

Kedy je dieťa pripravené na odplienkovanie?

Existuje vhodná doba kedy dieťa začať učiť chodiť na nočník či toaletu? Ako dokáže rodič spoznať toto obdobie? A ako pripraviť vhodné prostredie pre toaletu dieťatka? Ako postupovať v prípade nehody?

Na „bezplienkovú“ komunikáciu je dieťa senzitívne na spoluprácu už od narodenia. Bábätká nám svojím správaním dávajú signály – krútenie, nepokoj, grimasy, plač a podobne. Niektorí novorodenci a dojčatá dokážu svoju potrebu potlačiť, kým ich rodič nevyzlečie z plienky a priloží na nočník. K tomu, aby táto spolupráca mohla fungovať, je podstatné napojenie rodiča na signály dieťatka.

Znamená to, že ak rodič bábätko naučil kakať do plienky, stal sa z toho návyk. Vtedy si učenie chodiť na nočník vyžaduje úplnú zmenu návyku. Každé dieťatko je pripravené zmeniť tento návyk v inom období. Niektoré bábätká sú senzitívnejšie a ich miera spolupráce je lepšia. Dieťatko musí byť najprv schopné samé spozorovať potrebu, že sa mu chce cikať/kakať. A následne musí mať schopnosť potrebu na chvíľu podržať.

 

Prečítaj si: 10 princípov Montessori pedagogiky pre rodičov

Podľa Montessori metódy je dieťa pripravené chodiť na nočník, keď je na úrovni samostatnej chôdze. Dieťa už nie je odkázané na pomoc dospelého. Potrebuje len mať pripravené vhodné podmienky a ukázať, ako to má zvládnuť samé.

Niektorí odborníci tiež tvrdia, že vhodný čas začať učiť dieťa chodiť na nočník je vtedy, keď:

  • dieťa vydrží mať suchú plienku aspoň dve hodiny počas dňa alebo je plienka suchá po zobudení.
  • na nočníku sedí rovno a drží rovnováhu.
  • má pravidelnú a predvídateľnú stolicu.
  • sa v špinavej plienke sa cíti nepohodlne.
  • vie splniť jeden alebo dva jednoduché pokyny.

 

Ako pripraviť vhodné prostredie?

Najlepšie je dieťa učiť chodiť na nočník v kúpeľni. Záchod je pre malé dieťa menej bezpečný. Okrem nočníka potrebujete aj protišmykovú podložku. Nočník nechávajte na zvolenom bezpečnom mieste a nepremiestňujte ho. Ak bude nočník vždy v kúpeľni alebo pri záchode, dieťa bude mať pocit, že robí ďalšiu vec, ako dospelí a motivuje ho to.

Keď už máte pripravené vhodné prostredie, dieťa niekoľkokrát denne v pravidelných intervaloch zaveďte k nočníku. Intervaly vypozorujete podľa častosti potreby dieťatka. Vždy nechajte dieťa skúsiť sa vyzliecť a sadnúť si na nočník samé. Ak to ešte nezvláda, pomôžte mu, ale nechajte mu priestor to postupne skúšať. Rovnako mu doprajte čas sa aj vycikať. Nenechajte ho tam vysedávať príliš dlho a hrať sa. Ak potrebu nevykoná, povedzte mu, že keď sa mu bude chcieť, má prísť za vami alebo tam môže prísť aj samé.

Keď sa dieťatko pociká alebo pokaká, aj tak ho priveďte na nočník a tam mu vysvetlite, že sa nič nedeje, ale nabudúce to skúsi stihnúť včas a na nočníku.

 Prečítaj si: Vyrobte si s deťmi jednoduché veľkonočné dekorácie z papiera

Pár dobrých tipov

  • Pri učení sa na nočník je lepšie používať látkové plienky a nie jednorazové.
  • V čase nácviku je dobré cez deň doma plienky nepoužívať, ale dávať dieťatku „tréningové nohavičky“ – froté nohavičky alebo bavlnené s malou vložkou.
  • Keď už to pôjde dieťaťu na nočníku lepšie, nahraďte tréningové nohavičky tými bežnými bez vložiek.
  • Obliekajte dieťa do oblečenia, ktoré sa mu samému dáva ľahko dole. Napríklad voľné tepláky alebo pre dievčatká sukne.

To najdôležitejšie je, aby rodič dieťa chválil za podarené pokusy. A za tie nepodarené ostal pokojný, na dieťa nekričal ani ho za to nebil. Naše pozitívne správanie dokáže ovplyvniť jeho motiváciu naučiť sa to. Takže nestrácajte trpezlivosť a pamätajte, že dieťatko sa to naučí, keď dozrie jeho čas.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy
Predchádzajúci článok

1 Komentár