Začnite písať

RODIČOVSTVO

Kto má nárok na podporu po rodičovskej dovolenke?

Mamičky, ktoré po materskej nenastúpia do práce, majú nárok na podporu v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke. Tieto dávky sú určené pre mamičky, ktorým pred začatím materskej dovolenky skončil pracovný pomer alebo sa rozhodli nevrátiť späť na svoje pôvodné pracovné miesto.

Aké sú podmienky na získanie dávky v nezamestnanosti

1. Evidencia na úrade práce

Prvou podmienkou je evidencia na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. Kto nie je evidovaný na úrade práce, nemá nárok na podporu.

 

2. Žiadosť o dávku v nezamestnanosti

Ak chcete získať dávku v nezamestnanosti, musíte o ňu najprv požiadať. Dávka nie je vyplácaná automaticky. Žiadosť sa podáva cez úrad práce súčasne s evidenciou o nezamestnanosti.

3. Dostatočný počet dní poistenia v nezamestnanosti

Nárok na dávku v nezamestnanosti má len osoba, ktorá získala dostatočný počet dní poistenia v nezamestnanosti. Štyri roky pred dňom evidencie na úrade práce musíte mať poistených až 730 dní.

4. Po celý čas poberania dávky musíte byť zaevidovaná na úrade práce

Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká hneď po vyradení z evidencie nezamestnanosti na úrade práce.

Prečítaj si: Ako vybaviť príspevok na jasle, súkromnú škôlku alebo opatrovateľku pre dieťa?

Ako sa počíta dávka v nezamestnanosti

Podpora v nezamestnanosti sa vypočíta z rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie predstavuje obdobie dvoch rokov pred evidenciou na úrade práce. Ak by ste nemali dva roky, za ktoré sa dá vypočítať denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, dávka sa vypočíta z kratšieho obdobia.

Ako je to s mamičkami a dávkou v nezamestnanosti

Mamičky, ktoré po skončení rodičovskej dovolenky nenastúpia do práce, môžu požiadať o dávku v nezamestnanosti. Potrebné je v deň skončenia rodičovskej dovolenky zaevidovať sa na úrade práce a následne postupovať podľa bodov určených vyššie. Ak mamička nemá vymeriavací základ po dobu dvoch rokov pre evidenciou na úrade práce, dávka sa vypočíta z obdobia dvoch rokov ešte pred materskou dovolenkou.

 

 

Prečítaj si: 6 tipov ako budovať vzťah dieťaťa ku knihám už od útleho veku

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár