Začnite písať

PR ČLÁNKY

Mobil v kabelke alebo vo vrecku prekonáva rôzne náročné podmienky

mobil

Doby, keď bolo možné zablokovať klávesnicu tlačidlového telefónu a jeho používateľ ho mohol bez obáv ponechať vo vrecku či v kabelke, sú dávno preč.

Trendom sú moderné technológie, plné rôznych senzorických zariadení a vychytávok. Vybavené kvalitnejším fotoaparátom, než mali pred pár rokmi bežné digitálne fotoaparáty, sú čoraz viac dôležitým nástrojom na záznam životných udalostí okolo nás. Kým svojho času bol základ pre fotografov chrániť objektív fotoaparátu, dnes ľudskú nepozornosť dopĺňajú odolné materiály.

Čoraz väčší displej ponúka úchvatné farby na veľkej ploche, na akej vyniknú všetky snímky, ale tiež sociálne siete a navštevované stránky. Mobil nám už dávno neslúži len na telefonovanie a nahradzuje desiatky ďalších zariadení zábavy aj dennej potreby. Pri cenách výmeny náhradných dielov či poškriabaného skla má zmysel uvažovať aj nad doplnkami, ktoré nielen predlžujú životnosť mobilu, ale najmä zachovávajú jeho predajnú hodnotu. Pri myšlienke na to, že aktuálny mobilný telefón nechcete používať do smrti a po čase ho chcete posunúť v čo najlepšom stave, je tých pár základných zásad predĺženia životnosti smartfónu priam povinnosťou.

Mobil vo vrecku či v kabelke by vedel rozprávať

Počas dňa je mobil jedným z najčastejšie používaných nástrojov. Organizuje náš deň, ba pre niekoho je mobil neoddeliteľnou súčasťou osobného života. Každý s ním zaobchádza vždy podľa času, aktuálnej situácie, aj podľa zaneprázdnenosti rúk a tela. Do kabelky putuje neraz aj s kľúčmi od bytu, či inými možnými ostrými predmetmi. Kľúče sú pritom častým pôvodcom škrabancov na sklenenom displeji. Tvrdý zväzok kľúčov, aj tých zdanlivo ľahkých od auta, perá, hrany ďalších predmetov a rôzne tlaky premenlivo pôsobia na rôzne plochy prístroja.

Hoci moderný smartfón je vybavený odolnými materiálmi a samotný nechránený displej dokáže vydržať veľa, aj tých niekoľko zvládnutých nešťastí má svoju hranicu. Akýchsi „deväť mačacích životov“, z ktorých sa v prípade mobilov vykľuje únava materiálu, či nešťastný bod, v ktorom nastane zlom. Drobné neviditeľné prasknutia sa následne po veľmi slabom ťuknutí dokážu zmeniť na širšiu pavučinu a zostanete tak v domnienke, že ten posledný náraz bol definitívny. A mohol byť pritom len tým pomyselným deviatym životom.

Na čo pozor pri nákupe ochranného príslušenstva k mobilom

V základe máme dva najpoužívanejšie nástroje na predĺženie životnosti, a teda aj použiteľnosti mobilného telefónu – smartfónu. Ochranné tvrdené sklo na mobil, občas uvádzané ako temperované sklo, vyberáme podľa konkrétneho modelu. Aj nepatrné rozdiely v typovom označení telefónu môžu znamenať milimetrové, alebo dokonca centimetrové rozdiely medzi zakúpeným sklom a vlastným mobilom. Konkrétny model predajca doplnkov vždy uvádza aj s ďalšími kompatibilnými modelmi.

Len zdanlivo podobné ochranné sklá môžu predstavovať podstatný rozdiel v umiestnení otvoru pre mechanické tlačidlo. Čiže to, ktoré musí zostať za každých okolností na smartfóne stlačiteľné, a teda voľné. Častejšie je problémom nekompatibility prekrytie šošovky fotoaparátu, reproduktoru, či vyčnievanie samotného krycieho tvrdeného skla. To môže pri pohybe jeho celú plochu znehodnotiť.

Puzdra a kryty sú rovnako dôležité

Podobné je to s krytom a puzdrami, kde konkrétny model telefónu hrá ešte väčšiu dôležitosť. Inak odlišné rozmery a typ než pre ktorý je kryt určený, nebude mať žiaden ochranný účinok. Nepoužiteľnosť bočných mechanických tlačidiel na ovládanie hlasitosti, vypnutie a ďalšie funkcie sú len ďalším následkom. Kým niektoré značky a predajcovia ponúkajú silikónové a iné jednoduché príslušenstvo už priamo pri kúpe nového mobilu, ochranné kryty a puzdra si zväčša zákazník kupuje podľa svojho štýlu, alebo len používateľských zvyklostí. Ich úlohou je tlmenie nárazov a zmiernenie náhleho tlaku na hranu, alebo zabránenie priameho dopadu displeja na zem.

Nezaškodí pri ich výbere prihliadať na spôsob života a náročnosť. Rada sa pohybujete v prírode, v záhrade, alebo vlastnej DIY dielni? Ľahko umývateľné a snímateľné kryty sú pre vás tou pravou voľbou. Ak sa naopak pohybujete často na verejnosti a medzi ľuďmi, zrejme siahnete po kúsku so štýlovým dizajnom. Môžete si preto zvoliť také príslušenstvo mobilu, ktoré vás bude najviac vystihovať. A kde ho hľadať? Napríklad na Mobilonline, kde nájdete či už štýlové, alebo praktické kúsky, z ktorých si určite vyberiete to pravé pre vás.

 

Zdroj obrázka 1: Daria_Cherry / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: Nor Gal / Shutterstock.com

Tagy