Začnite písať

Uncategorized

Rodiny ťažko chorých detí sa zúfalo snažia dostať z Ukrajiny

Zatiaľ čo ich krajina bojuje o prežitie, ukrajinskí rodičia detí s rakovinou a inými vážnymi chorobami sú vo vlastnom boji na život a na smrť, aby dostali svoje deti do bezpečia, aby mohli pokračovať v liečbe.

Keďže ukrajinským mužom vo veku 18 až 60 rokov je počas ruskej invázie zakázané opustiť krajinu, honba za záchranou chorých detí padla do značnej miery na matky, ako je Inna, ktorá bola so svojím 8-ročným synom Danylom nedávno nútená opustiť obliehané východné mesto Charkov a utiecť do relatívne bezpečného Ľvova neďaleko západnej hranice krajiny.

Bolo to strašné,“ vysvetlila Inna reportérke NBC News Molly Hunter. „Odchádzali sme v sanitke, vyhýbajúc sa neustálemu bombardovaniu. Bol som vo vojne v priamom prenose.“ Tieto desivé útoky sa začali len niekoľko týždňov po tom, čo Danylovi 5. februára diagnostikovali rakovinu krvi. „Urobím všetko pre to, aby som mu zabezpečil liečbu, ktorú potrebuje,“ povedala.

V západoukrajinskom špecializovanom detskom lekárskom centre v Ľvove to doktorka Olena Kazlova nazvala „strašnou situáciou“ a vysvetlila, že to, čo Inna a ďalšie matky prežívajú, je „peklo, ktoré by nikto nemal znášať“.

So 7-ročnou Sofiou, ktorá je na dialýze a čaká na transplantáciu obličky, cestovala do Ľvova jej zdravotná sestra Dubrovina, aby unikla nebezpečenstvám v hlavnom meste Kyjev. „Tieto deti sú ako naša rodina,“ povedala sestra o deťoch, o ktoré sa ona a jej kolegovia starajú.

Sestrička Dubrovina dozerá na svojich malých pacientov.

V tomto centre však nie je dostatok zdrojov na to, aby sa postarali o všetky deti, ktoré k nim prídu. Nemocnica je preťažená a potrebuje dostať mladých pacientov z krajiny.

Veľmi sa bojím,“ priznala Inna, keď nadišiel čas, aby sa ona a Danylo v sobotu presťahovali. „Chcem sa rýchlo dostať na novú kliniku, aby sme mohli začať liečbu.

Medzitým sa im podarilo dostať do bezpečia do Poľska, kde ona a Danylo stále čelia neistému boju s rakovinou, ale bez ruských útokov. „Budúcnosť je zatiaľ nejasná,“ povedala Inna. „Ale sme tak šťastní, že sme v bezpečí.

Zdroj text a foto: today.com

Psychologička Ivana Omámiková: Úlohou rodiča je práve to, aby sa dieťa cítilo v bezpečí

Tagy