Začnite písať

Uncategorized

Skupina ukrajinských matiek používa svoje mobilné telefóny ako zbraň pravdy proti vojne

ukrajinskych

Dobre organizovaná skupina ukrajinských matiek vo vojnových zónach po celej krajine bojuje proti Rusku jedinou zbraňou, ktorú majú: mobilným telefónom.

Matky používajú svoje telefóny ako zbrane pravdy na zdieľanie grafických videí z vojny s novinármi, svetovými politikmi a inými. Neformálna sieť viac ako 100 ukrajinských matiek má za cieľ ukázať svetu všetko, čo vidia, najmä v oblastiach, kde nemusia byť prítomní novinári, aj keby to znamenalo riskovať svoje životy.

Nebojím sa,“ povedala vo štvrtok Anna Popovčenková, matka dvoch detí, hlavnému národnému korešpondentovi NBC Kerrymu Sandersovi. „Viac sa bojím, že stratím svoju krajinu, ľudí, priateľov, príbuzných.“

Rozhodli sa zostať a bojovať najlepším spôsobom, aký vedia, v čase, keď z krajiny utieklo do bezpečia viac ako dva milióny utečencov. Mnohé ženy v celej krajine zostali samé na starostlivosť o deti a starých ľudí a niektoré dokonca porodili v bombových krytoch. Sieť ukrajinských matiek natočila od ruského útoku pred 18 dňami viac ako 1000 videí. Mnohé z nich sú srdcervúce, vrátane scén detí zabitých ruskými vojakmi.

Vieme a veríme, že informácie sú našou zbraňou v tomto boji,“ povedala Sandersovi ďalšia ukrajinská matka, ktorá si neželala byť identifikovaná. „Po zhliadnutí takéhoto videa jednoducho nemôžete spať.“ Najmenej 516 civilistov bolo zabitých a skutočné čísla sú podľa OSN podstatne vyššie.

Obrázky a videá, ktoré som urobila, to je tiež ako skutočná zbraň,“ povedala Popovčenková. Matky dúfajú, že nespracované videá presvedčia politikov, aby presadili bezletovú zónu nad Ukrajinou, keď budú bojovať za budúcnosť detí, ako je Popovčenkovej 2-ročný syn Volodymyr.

Zdroj: bbc.com

Autor fotky: Katie Godowski na Pexels

Tagy