Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Vyrobte si s deťmi jednoduché veľkonočné dekorácie z papiera

Veľká noc je jedným z najvýznamnejších kresťanských sviatkov. Rovnako ako Vianoce, aj Veľká noc však patrí medzi tradičný sviatok, ktorý sa sa oslavuje takmer v každej domácnosti. Typickými symbolmi zároveň oslavujeme príchod jari, keď sa príroda opäť prebúdza k životu. Vyrobte si s deťmi veselé dekorácie a oslávte príchod sviatkov.

K Veľkej noci už tradične patrí aj príprava v podobe jarného upratovania a výzdoby domácnosti. V obchodoch dnes už nájdeme naozaj množstvo rôznych dekorácií, z ktorých si každý dokáže vybrať to, čo mu zapasuje do dizajnu interiéru či exteriéru. My sme si pre vás pripravili niekoľko tipov na dekorácie, ktoré si môžete pripraviť spolu so svojimi deťmi. Najväčšou investíciou bude v tomto prípade čas, ktorý spolu strávite.

Papierové vajíčka na zavesenie

Vajíčko je typickým symbolom Veľkej noci. Tradične si nimi zdobíme domácnosti. Okrem typických maľovaných slepačích vajec, ktoré sa dajú ozdobiť rôznymi technikami, si svoju obľubu nachádzajú aj menšie prepeličie vajíčka. Ak nemáte chuť na vyfukovanie vajíčok, tak si ich môžete vyrobiť aj z iných materiálov. My vám ponúkame tipy na vaječné ornamenty z papiera.

Pri ich výrobe vám stačí šablóna vajíčka, ktorú obkreslíte na vybraný druh papiera. Na jedno vajíčko budete potrebovať 4-6 kusov. Každé vajce následne prehnete v strede a zlepíte s predošlým. Po zlepení potrebného počtu kusov následne zlepíte vajce do kruhu. Potom už len stačí prevliecť šnúrku a zavesiť na konárik alebo vŕbovú vetvičku.

Autor: Jana Guráňová

Zajačiková girlanda

Medzi obľúbené symboly jari a Veľkej noci patrí aj zajačik. V podstate rôzne druhy zvieracích mláďatok, práve preto, že jar je typickým obdobím, kedy sa v prírode liahnu mláďatká. Pestrofarebnú zajačikovú girlandu si môžete vyrobiť z rovnakého druhu papiera, z akého ste vyrábali vajíčka, aby vám k sebe krásne ladili. Použiť ju môžete na výzdobu stola alebo aj ako dekoráciu na stenu.

Na papier si nakreslite siluetu zajačika, ktorú vystrihnete z pevnejšieho tvrdého papiera alebo tenkého kartónu. V prípade, že ste zástancom neutrálnejších farieb, môžete zrecyklovať aj papierovú tašku alebo kartón zo škatule, ktorú ste mali v pláne vyhodiť. Chvostík vyrobíte z vlny alebo môžete použiť pompom, ktoré bežne dostanete kúpiť v obchode s kreatívnymi potrebami. Zajačiky nalepíte na dlhší špagát a stačí už len zavesiť na určené miesto.

dekorácie

Zdroj: countryliving.com

Držiak na vajíčka v tvare sliepočky

Pokiaľ si pravidelne kupujete vajíčka v obchode, doma sa vám určite množia kartónové obaly z vajec. Ak ste ich doteraz vyhadzovali, tak sa inšpirujte tipom na jednoduchý držiak na vajíčka, ktorý určite vyčarí úsmev na vašom veľkonočnom stole.

Z obalu na vajíčka vystrihnite časť, ako je zvýraznené na obrázku. Základ je, aby daná časť bola stabilná a udržala vajíčko. Potom je už na vašej fantázií, ako sa ju rozhodnete vyzdobiť. Nám sa zapáčila podoba sliepočky, ktorá hlási, že si práve zniesla vajíčko.

Zdroj: bombastikgirl.com

Tašky na prekvapenie pre malých šibačov

K tradičným zvykom Veľkej noci u nás patrí aj šibačka a oblievačka. Naši predkovia verili, že kúpanie vodou malo mladým ženám dievčatám zabezpečiť plodnosť, zdravie a krásu. Samozrejmosťou je každého oblievača a šibača obdarovať. Kým starší chlapci ocenia skôr finančnú odmenu, pre menších šibačov si môžete pripraviť sladké prekvapenie. Na to ideálne poslúžia malé taštičky so zajačím motívom.

Tašky si vyrobíte jednoducho z desiatových vreciek, ktoré majú na túto príležitosť ideálnu veľkosť. Vrch vrecka stačí zastrihnúť do tvaru zajačích uší a do stredu nakreslíte veselú tvár.  Vložíte sladkú odmenu a potom vrecúško stačí zaviazať.

dekorácie

Zdroj: craftymorning.com

Máte aj vy tipy na veľkonočné dekorácie?

Podeľte sa s nimi v komentári. 🙂

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár