Začnite písať

ZDRAVIE

10 ľahko prehliadnuteľných príznakov cukrovky u detí

cukrovka

U detí môžu byť príznaky cukrovky 1. a 2. typu ľahko prehliadnuteľné. Najmä v prípade, že toto ochorenie ešte nie je u dieťaťa diagnostikované. Tu je niekoľko príznakov, na ktoré by ste si podľa lekárov mali dávať pozor a dôsledne ich sledovať.

1/3 cukrovkárov o svojom ochorení ani netuší

Na Slovensku máme takmer 400-tisíc diabetikov a odhaduje sa, že ďalšia tretina o svojom ochorení ani nevie. Ich počet narastá každým rokom. Existujú dva typy cukrovky (typ 1 a typ 2) a každý má iné príčiny, rizikové faktory a komplikácie.

Diabetes 1. typu

Diabetes 1. typu je autoimunitná porucha, ktorá spôsobuje, že váš imunitný systém napáda bunky v pankrease a zastavuje prirodzenú produkciu inzulínu. Inzulín je dôležitý, pretože pomáha cukru (známemu aj ako glukóza) v krvnom obehu dostať sa do buniek tela, kde sa využíva na energiu. Cukor sa môže bez inzulínu hromadiť v krvi, čo vedie k vážnym problémom. Diabetes 1. typu je bežnejší práve u detí a mladistvých. Nie je presne známe, čo spôsobuje cukrovku 1. typu, ale svoju úlohu môže zohrávať genetika či environmentálne faktory.

Diabetes 2. typu

Hoci u mladých ľudí nie je taký častý, s pokračujúcou epidémiou obezity u mládeže pribúdajú diagnózy diabetu 2. typu. Vzniká následkom inzulínovej rezistencie, keď bunky tela nereagujú na inzulín, ktorý produkuje pankreas. Okrem nadváhy medzi ďalšie rizikové faktory diabetu 2. typu patrí nečinnosť, rodinná anamnéza, diagnostikovaný prediabetes a ďalšie.

Zaujíma vás, či vaše dieťa môže mať cukrovku? Nižšie uvádzame niektoré príznaky cukrovky z hľadiska príjmu a výdaja. Príjem súvisí s tým, čo vaše dieťa konzumuje; výstup súvisí s tým, čo vaše dieťa vylučuje a uvoľňuje zo svojho tela.

cukrovka

Autor fotky: Nataliya Vaitkevich na Pexels

Bežné príznaky cukrovky u detí

Mnohé príznaky diabetu 1. a 2. typu sa u detí prekrývajú. Jeden hlavný rozdiel je v tom, ako rýchlo sa príznaky objavia. Cukrovka 1. typu sa môže vyvinúť rýchlo (v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov) a môže byť závažná. Rodičia si niekedy všimnú, že ich dieťa sa nespráva ako bežne, ale nedokážu presne určiť dôvod. Niektoré symptómy sa totiž môžu laikom ľahko zameniť napríklad s rastovými bolesťami.

Na druhej strane cukrovka 2. typu má tendenciu sa časom vyvíjať pomaly a deti nepociťujú vôbec žiadne príznaky. Diabetes 2. typu je často diagnostikovaný počas náhodnej kontroly u lekára. 

Prečítajte si tiež: Viete odhaliť cukrovku?

10 možných príznakov, že vaše dieťa môže trpieť cukrovkou

Pozrite si niekoľko najtypickejších príznakov, ktoré súvisia s rozvojom diabetu u detí. Zoznam má však informatívny charakter a nemusí zahŕňať všetky príznaky. Vždy je preto dobré, aby ste sa pri akýchkoľvek pochybnostiach o zdravotnom stave svojho dieťaťa poradili so svojím pediatrom.

1. Zmeny v stravovacích návykoch

Jedným z typických príznakov je zvýšený pocit smädu. Sprevádza ho pocit sucha v ústach najmä vo večerných hodinách. Okrem smädu sa môže vyskytovať aj väčší pocit hladu bez ohľadu na to, koľko toho dieťa predtým zjedlo.

2. Kolísanie hmotnosti

Zmeny hmotnosti sú bežné pred diagnózou cukrovky – najmä významný úbytok hmotnosti. Spozornieť by ste mali najmä v prípade, ak sa jedná o väčší pokles váhy aj napriek tomu, že dieťa konzumuje dostatok jedla a nie je za tým cielená snaha o redukciu hmotnosti.

3. Zmeny vo frekvencii močenia

Zvýšený počet návštev dieťaťa na toalete má priamu súvislosť s náhlym zvýšeným príjmom vody a môže byť dôvodom na obavy. Nápadné zmeny v močení a obsahu stolice sú tiež varovným znakom pre každého rodiča. 

4. Zmenená hladina energie a vyčerpanie

Extrémna únava a zmeny v úrovni energie sú dôvodom na vyvesenie červenej vlajky, najmä ak sa vaše dieťa cíti unavenejšie ako zvyčajne. Pokiaľ ide o symptómy, môžu byť v skutočnosti podobné ako u dospelých. Dieťa môže mať vzostupy a pády v hladine energie, prípadne začne byť až letargické.

5. Žalúdočné problémy

Ľudia s cukrovkou môžu pociťovať nevoľnosť a bolesti žalúdka, ktoré môžu končiť až vracaním. Tieto gastrointestinálne symptómy bývajú častejšie pri cukrovke 1. typu.

6. Rozmazané videnie

Vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť opuch očnej šošovky, čo vedie k rozmazanému videniu prípadne vnímaniu rôznych čiernych fľakov pred očami. V dôsledku toho môžu byť deti nervózne a neschopné sa jasne sústrediť.

7. Necitlivosť alebo mravčenie

Vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť diabetickú neuropatiu, čo je forma poškodenia nervov. Môže sa vyskytovať v mnohých rôznych formách, vrátane pocitu „pichania“ v prstoch rukách a nôh.

8. Pomaly sa hojace rany

Ak má vaše dieťa modrinu, ranu alebo infekciu, ktorá sa hojí pomalšie ako normálne, môže to byť príznak cukrovky 2. typu. Je to spôsobené faktormi, ako je vysoká hladina cukru v krvi, diabetická neuropatia a znížená cirkulácia krvi v cievach. 

9. Tmavé oblasti kože

Ľudia s cukrovkou si môžu všimnúť stmavnutie v kožných záhyboch, ako sú podpazušie a oblasť krku. Tento príznak, nazývaný acanthosis nigricans, charakterizuje tvorba tmavých hnedočiernych fľakov na typických miestach. 

10. „Ovocný“ dych

U detí sa môže vyvinúť dych, ktorý vonia po ovocí prípadne po acetóne. Tento potenciálne život ohrozujúci symptóm môže naznačovať diabetickú ketoacidózu a zvyčajne sa vyskytuje iba pri cukrovke 1. typu.

cukrovka

Autor fotky: Pavel Danilyuk na Pexels

Moje dieťa má príznaky cukrovky — čo teraz?

Má vaše dieťa príznaky cukrovky 1. typu alebo cukrovky 2. typu? Ak, ako rodič, vidíte akúkoľvek významnú zmenu v správaní svojho dieťaťa pokiaľ ide o jeho príjem (strava a nápoje) alebo výdaj (zmena moču alebo stolice), mali by ste bezpodmienečne kontaktovať svojho pediatra a dohodnúť si vyšetrenia. Pomocou jednoduchého stanovenia hladiny glukózy v krvi vám lekár dá odpoveď, či máte dôvod na obavy.

Ak vášmu dieťaťu bola diagnostikovaná cukrovka 1. typu, malo by čo najskôr začať s inzulínovou terapiou, aby sa predišlo trvalým zrakovým a nervovým problémom. Vysoká hladina cukru v krvi môže tiež poškodiť krvné cievy, čo sa spája s ochorením obličiek, mŕtvicou a srdcovým infarktom. 

Najmä v začiatkoch nemusí byť dieťa schopné pochopiť koncepciu monitorovania hladín cukru v krvi, čo znamená, že je dôležité, aby to za neho robil rodič. Mnoho rodičov sa však v tejto problematike neorientuje, preto je dobré sa obrátiť na odborníka a zostaviť si tím zdravotných pracovníkov a nutričného poradcu, ktorí im pomôžu pochopiť diagnózu a ako s ňou fungovať v rodinnom živote. Pretože to, čo funguje v jednej rodine, nemusí fungovať v inej, najmä pri detskej cukrovke.

Titulná foto:  Pavel Danilyuk na Pexels

Čo je tehotenská cukrovka a čo je potrebné o nej vedieť?

Tagy