Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Najlepšie zaujímavosti a zábavné fakty o Veľkej noci

velka noc

Viete, prečo ľudia farbia vajíčka na Veľkú noc? Kde sa vzal veľkonočný zajačik? Naučte sa spolu s deťmi niekoľko zaujímavostí o veľkonočných sviatkoch.

Pre najmenších je Veľká noc zábavnou oslavou plnou čokoládových zajačikov, koledovania, vajíčok a lahodných koláčov. Mnohé deti si neuvedomujú, že veľkonočné sviatky majú kultúrny a náboženský význam, ktorý formoval tradície v celej histórii.

Využite tento rok príležitosť naučiť svoje deti históriu Veľkej noci pomocou nášho zhrnutia faktov a zaujímavostí. Dozviete sa, prečo ľudia na Veľkú noc jedia jahňacinu, odkiaľ sa vzal veľkonočný zajačik a ďalšie. 

Aký je význam Veľkej noci?

Odpoveď: Veľká noc je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Veľká noc je jedným z najdôležitejších období v kresťanstve a oslavuje Ježišovo zmŕtvychvstanie tri dni po tom, čo bol ukrižovaný. Veľkej noci predchádza obdobie nazývané pôst, ktoré trvá 40 dní. Počas neho by sa ľudia mali zamyslieť, uskromniť a vzdať sa niečoho, čo majú radi, aby si pripomenuli obete, ktoré priniesol Ježiš.

Kedy sa oslavuje Veľká noc?

Odpoveď: Veľká noc sa oslavuje vždy v nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti (alebo oficiálnom prvom jarnom dni). Na základe tohto kritéria pripadá Veľká noc v gregoriánskom kalendári vždy medzi 22. marcom a 25. aprílom. V roku 2022 sa bude oslavovať v nedeľu 17. apríla. Je však dôležité poznamenať, že nie všetci oslavujú v rovnaký deň. V skutočnosti východné pravoslávne cirkvi používajú iný deň založený na úplne inom kalendári (juliánsky kalendár), čo znamená, že sviatok sa často koná neskôr.

Prečo ľudia zvyknú na Veľkú noc farbiť vajíčka?

Odpoveď: Vajíčka sú symbolom nových začiatkov a jari. Vajcia sa v histórii používali ako symbol znovuzrodenia, ktorý bol prijatý ako symbol vzkriesenia. Prvé maľované a zdobené kraslice boli zaznamenané v 13. storočí. Na zdobenie prvých veľkonočných vajíčok sa používali napríklad rôzne rastlinné pigmenty alebo drevené uhlie. 

vajíčka

Bee Felten-Leidel on Unsplash

Odkiaľ pochádza pôvodný veľkonočný zajačik?

Odpoveď: Z Európy. Niektorí hovoria, že symbol veľkonočného zajačika sa spája s Eostre, germánskou a saskou bohyňou jari a úsvitu. Jej posvätným zvieraťom bol zajac. Iné zdroje tvrdia, že nemeckí prisťahovalci prvýkrát priniesli veľkonočného zajačika do Ameriky v roku 1700 so svojou tradíciou zajaca znášajúceho vajíčka nazývaného „Osterhase“ alebo „Oschter Haws“. Bez ohľadu na to, ako sa príbeh o veľkonočnom zajačikovi začal, sme určite radi, že sa tak stalo.

Je veľkonočný zajac typickým symbolom na celom svete?

Odpoveď: Nie.  Zatiaľ čo veľkonočný zajačik je veľmi populárny v Spojených štátoch, niektoré iné krajiny majú svoje vlastné typické zviera, ktoré symbolizuje sviatky jari. V niektorých častiach Nemecka ľudia oslavujú napríklad veľkonočnú líšku alebo veľkonočného kohúta. A v Austrálii budete počuť o veľkonočnom Bilbym, malom vačkovcovi s ušami podobnými králikom a špicatým nosom.

Prečo ľudia na Veľkú noc obľubujú jahňacinu?

Odpoveď: Baránok sa používa ako symbol pre Ježiša Krista. V Biblii je Ježiš označovaný ako „Baránok Boží“. Jahňa má tiež históriu používania ako obetného zvieraťa. Okrem jahňaciny ľudia jedia aj iné veľkonočné obľúbené jedlá, ako sú vajíčka, šunka a syr.

jahňa

Rod Long on Unsplash

Ako sa volá týždeň medzi Kvetnou nedeľou a Veľkou nocou?

Odpoveď: Veľký týždeň.  Pred Veľkou nocou kresťania trávia týždeň oslavami rôznych aspektov okolo ukrižovania a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Začína sa Kvetnou nedeľou, ktorá pripomína Ježišov vstup do Jeruzalema. K Veľkému týždňu patrí aj Veľký piatok, ktorý si ctí deň Ježišovho ukrižovania.

Zdroj: parents.com

Titulná foto: cottonbro na Pexels

Vyrobte si s deťmi jednoduché veľkonočné dekorácie z papiera

Tagy

1 Komentár