Začnite písať

RODIČOVSTVO

Kedy je správny čas navštíviť logopéda?

V súčasnosti pomoc logopéda potrebuje čoraz viac detí. Ak vaše dieťatko nerozpráva aj keď už má na to vek alebo má problém s výslovnosťou niektorých písmen, mali by ste zvážiť návštevu logopéda. Kedy je ten správny čas ísť k logopédovi a kedy má ešte dieťa čas naučiť sa ohýbať jazýček samo?

To, či ísť k logopédovi, vám najlepšie napovie vaša intuícia. Akékoľvek poruchy reči určite nepodceňujte, pretože zlý návyk v reči nezmizne sám. Zobrať dieťa k logopédovi je tá najlepšia cesta, ako predísť alebo sa zbaviť rečových problémov.

Kedy dieťa začína rozprávať

Bábätko do pol roka života má len svoju „hatlaninu“, vydáva zvuky, ktoré sa ešte nepovažujú za reč. Od polroka dieťatko začína rozumieť, počúvať, vnímať a opakovať. V tomto období používa najmä hlásky ako A, B, E, I, O, U, D, J, M, N, P, T.

Zvyčajne deti začínajú rozprávať okolo 2 rokov. V tomto období dieťa napodobňuje reč svojich rodičov a ľudí vo svojom okolí. Začína tvoriť prvé vety, ktoré sú veľmi jednoduché. Okolo 3 rokov dieťa začína klásť čoraz viac otázok, čím prejavuje svoju zvedavosť.

 

Vývoj reči dieťatka závisí najmä od jeho okolia. Reč sa rozvíja na základe toho, koľko sa dospelí dieťaťu venujú. Pomáhajú k tomu riekanky, básničky, pesničky a rozprávky. Niekedy môžu rodičia robiť všetko, venovať sa dieťatku na 100% a aj tak má dieťa problém so správnym rozprávaním. V takýchto prípadoch treba navštíviť logopéda, pretože dieťatko by mohlo mať poruchu reči, za ktorú vy určite nemôžete.

Prečítaj si: Ako ovplyvňuje lozenie a prvé príkrmy vývin reči dieťaťa?

Kedy navštíviť logopéda

Kedy navštíviť logopéda sa presne určiť nedá. Pretože každé dieťa je individuálne. No v prípade, ak má vaše dieťatko 3 až 4 roky a stále nerozpráva alebo vyslovuje zle, podľa odborníkov je už v tomto období vhodný čas na návštevu logopéda. Dôvodom je najmä zlá artikulácia, deformovaná reč, slabá slovná zásoba a malá výslovnosť hlások.

Pri návšteve logopéda platí pravidlo, že čím skôr tým lepšie.

Čím skôr príde rodič za logopédom, aj keď len po radu, tým skôr dokáže dieťatku pomôcť naučiť sa správne rozprávať. Logopéd je tréner rozprávania, ktorý  nám vie najlepšie pomôcť.

Ako prebieha prvá návšteva u logopéda

Pri stretnutí s logopédom prebehne najskôr prvotná konzultácia. Po nej nasleduje vyšetrenie dieťaťa a potom samotný tréning reči s logopédom. Môže sa stať, že logopéd dieťa vyhodnotí ako príliš malé na tréning. V takom prípade vám logopéd môže odporučiť nejaké cviky, ktoré môžete s dieťaťom precvičovať aj vy sami doma. A ďalšie stretnutie si s vami dohodne, keď bude dieťa dostatočne zrelé na návštevy u logopéda.

 

Nech už je rečová vada vášho dieťatka akákoľvek, často ho chváľte. Chváľte vaše dieťatko za každý pokrok aj za ten najmenší. Aj vďaka tomu dokáže získať sebadôveru v rozprávaní, čo mu výrazne pomôže sa rečovej vady zbaviť.

Prečítaj si: 10 ľahko prehliadnuteľných príznakov cukrovky u detí

Ako prebieha tréning s logopédom

Tréning s logopédom prebieha veľmi jednoducho. Logopéd s dieťatkom trénuje rozprávanie pomocou rôznych hier, pri ktorých využíva rôzne pomôcky. Rodič je na tréningu prítomný, takže má možnosť odpozorovať, ako sa s dieťaťom správne rozprávať. Pri týchto tréningoch platí zásada chvíľku, ale často.

Okrem správnej výslovnosti sa logopéd zameriava aj na rozšírenie slovnej zásoby dieťaťa, na jeho vyjadrovacie schopnosti, jazykový cit, jemnú motoriku a sluchové rozlišovanie. Zároveň posudzuje či je dieťa pripravené na nástup do školy.

 

Ako predísť rečovým chybám u detí

Predísť poruchám reči u detí nie je možné v každom prípade. Nesprávny vývoj reči ovplyvňuje veľké množstvo faktorov, ktorým nie vždy môže rodič  zabrániť. Podľa viacerých logopédov však môžeme aspoň čiastočne eliminovať niektoré príčiny.

Prevenciou pred poruchami výslovnosti môže byť:

  • že dieťatko naučíme čo najskôr hrýzť tuhú stravu a piť z pohára,
  • odstránime cumlík a dojčenskú fľašu,
  • naučíme dieťa smrkať a dýchať nosom.

Samozrejme, aj keď rodič dodrží všetky tieto zásady, môže sa u dieťaťa prejaviť problém s rečou.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

3 komentáre