Začnite písať

RODIČOVSTVO

Logopédia nie je trest. 5 tipov na domáci tréning detského jazýčka

logopédia tréning doma

Po návšteve logopéda je to práve rodič, ktorý by mal v domácom prostredí s dieťaťom trénovať všetky zadané úlohy. Niekedy sa však snaha môže minúť účinkom. Ako si nájsť cestu k pravidelnému domácemu tréningu detského jazýčka? Pripravili sme si niekoľko tipov od odborníka.

Na to, aby boli výsledky vášho spoločného úsilia počuteľné (a niekedy aj viditeľné), je potrebné vytrvať až do konca. A nasledujúce pätoro domáceho tréningu vám k tomu môže dopomôcť. A logopédia bude pre vás príjemnou súčasťou dňa.

Pravidelnosť

Predstavte si, že chcete schudnúť. Čo je efektívnejšie? Chodiť do fitness centra raz za dva týždne a úplne sa zničiť alebo trénovať každý deň pár minút? Myslím, že odpoveď už poznáte.

Aj logopédia je vlastne „tréning“. Jeho nepravidelnosť je častým dôvodom, prečo sa na výsledky čaká dlho. Domáce precvičovanie má zväčša klesajúcu tendenciu – prvé dni/týždne/mesiace sa cvičí poctivo, ale neskôr sú tréningy už len sporadické.

Tip: Vytvorte si z cvičenia rutinu. Vyberte si vhodnú časť dňa, ktorá je prijateľná pre vás oboch a trénujte. Opakujte pravidelne tak, aby sa to do vášho režimu dňa pevne zakotvilo. Napríklad po večeri, po príchode z práce alebo po čase na hranie. Nie je dôležité trénovať dlho – dlhé cvičenie odstraší rodiča aj dieťa a nakoniec sa do toho nikomu nebude chcieť. Stačí pár minút. Prednosť má kvalita (ako a čo trénujete), nie kvantita (ako dlho).

Motivácia

Niekedy je motivácia najťažším orieškom v priebehu celej terapie. Výsledky totiž (väčšinou) nie sú hneď. A pre deti, ktoré žijú „tu a teraz“ je vysvetľovanie pozitív len víziou ďalekej budúcnosti. Pre každé dieťa je motiváciou niečo iné. Pre niektoré deti je odmenou spoločne strávený čas s rodičmi (výlet, návšteva cukrárne, kina), pre iné úľava, že po cvičení majú (do toho ďalšieho) voľno. Niekto obľubuje darčeky. Niekto sa chce zbaviť posmechu od rovesníkov. Ak si nie ste istý (a umožňujú to jazykové schopnosti) – spýtajte sa a spoločne sa dohodnite na „odmene“.

Áno, nemalo by to byť všetko len o vonkajšej motivácii. Nájsť tú vnútornú však môže byť u detí náročnejšie. Z mojich skúsenosti ochota dieťaťa trénovať spočíva v pozitívnom vzťahu s logopédom a rodičom. Ak sa dieťa teší na logopédiu, zvyčajne je doma ochotnejšie precvičovať.

Tip: Nech je to viditeľné! Vyrobte si spoločne svoj vlastný kalendár (pokojne len mesačný), kúpte špeciálne nálepky (len na logopédiu) a po každom tréningu urobte slávnostný ceremoniál lepenia nálepky k danému dňu. Primagnetujte kalendár na chladničku, nech je stále na očiach. Nezabudnite, že nálepky (pečiatky, slniečka atď.) znamenajú malé odmeny smerujúce k tej väčšej (napríklad 10 cvičení znamená „babskú“ jazdu pre mamu a dcérku, možnosť vybrať si v potravinách sladkosť podľa seba či výlet k veľkému detskému ihrisku).

Prečítajte si aj: Odborníci na pedagogiku a logopédiu tvrdia, že čím skôr začneme s deťmi čítať knihy, tým lepšie pre ich vývoj

Úspech

Deti potrebujú počuť (a vedieť), že sú úspešné. To však neznamená, že dieťa je šikovné až vtedy, ak niečo dokáže. Aj snahu (a vlastne celý proces medzi začiatkom a koncom) je dobré oceniť. Aj malé kroky sú kroky.

Tip: Všímajte si, čo dieťa zvládne, nie to, čo nedokáže. Zamerajte sa na „úspech“, ktorý je teraz v porovnaní s tým, čo bolo predtým. Neporovnávajte s ostatnými. Ak budete porovnávať dieťa so samým sebou, budete viac pozitívny a menej frustrovaný a taký obraz si o sebe odnesie aj dieťa. Buďte konkrétny a oceňujte viac samotnú činnosť ako výsledok.

Zábava

Tam, kde je zábava sa učí omnoho ľahšie, lepšie (a rýchlejšie). Logopédia nie je výnimkou. Nemala by to byť nudaNielen pre dieťa, ale ani pre rodiča. Ak je (a je to tak pri každom cvičení), je to dôvod, prečo môže domáci tréning zlyhávať. Zapojte hru, reálne predmety, konkrétne situácie, hračky či vtip vždy, kedy sa to dá.

Tip: Pri jazykovej rozcvičke zapojte do opakovania aj pár grimás. Pri učení sa vyslovovať konkrétnu hlásku si vymyslite svoje vlastné smiešne slová. Ak trénujete predložky, zoberte si na pomoc obľúbené hračky, ktoré budete ukladať v detskej izbe. Učenie sa nových slov v kontexte hry je pre malé deti kľúčové. Pre začínajúceho čitateľa vyberajte vtipné texty alebo mu jednoducho humorný príbeh sami napíšte.

Prečítajte si: Psychologička Ivana Omámiková: Úlohou rodiča je práve to, aby sa dieťa cítilo v bezpečí

Prístup

Logopédia nie je trest. Nie je to vina dieťaťa, že s ním musíte trénovať, Nie je to nikoho vina.. Vyhrážanie sa trénovaním logopédie, ak dieťa neumyje riad alebo si nespraví úlohy nie je správny spôsob ako si k nej vybudovať pozitívny vzťah.

Ako to vyzerá u vás doma? Vaše deti a logopédia? Trénujú radi alebo ich musíte pracne motivovať? Je to pre vás drina alebo zábava? Napíšte nám.

Prevzaté z www.jazykovko.sk (autor: Marika Kováčová)

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár