Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

5 tipov pre rodičov ako uvoľniť napätie a stres

rodič

Koľko rodičov pozná ten pocit, keď na konci vyčerpávajúceho dňa zapadnete do pohovky s pohárom vína alebo piva? Deti môžu byť vyčerpávajúce, však? Potrebujem len chvíľu, aby zo mňa opadol všetok ten stres. Existujú však oveľa účinnejšie techniky, ako si vydýchnuť po náročnom „rodičovaní“ než je pohár alkoholu. Hoci je mnoho rodičov, ktorí si radi takto spríjemnia večer, občas neuškodí mať v zálohe aj iné alternatívy.

Populárne prostriedky na zmiernenie stresu pre rodičov zahŕňajú napríklad cvičenie, meditáciu či zapisovanie si do denníka. To všetko sú skvelé riešenia pre niekoho, kto sa snaží relaxovať. Problém je, že väčšina rodičov sa tiež snaží zistiť, kedy si môžu nájsť čas na niečo, čo sa netýka detí (alebo rodiny alebo práce).

Stres ako dôsledok nesprávne nastavených hraníc

Preto musíte začať tým najdôležitejším krokom zo všetkých: stanovením hraníc. Keď sú deti malé, je neskutočne ťažké si oddýchnuť. Niektorí z nás majú pocit, že to všetko musíme urobiť a stíhať. Určite však zvážte pomoc od príbuzného, ktorý by mohol dieťa na chvíľu postrážiť, či využite služby babysitterky, aby ste mali chvíľu pre seba a svoje potreby. Ak sú vaše deti v predškolskom alebo vyššom veku, zvážte zavedenie zábavnej prestávky po škole, rozložte knihy alebo umeleckých potreby, ktoré deti zabavia aspoň na 30 minút stratiť, kým vy si dáte vlastnú prestávku.

Je tiež dôležité podeliť sa o rodičovské povinnosti so svojim partnerom. Mamy často preberajú na seba množstvo úloh, pretože majú pocit, že oni to vedia najlepšie a väčšinou to je pravda. Nakoniec sú to však práve ony, ktoré sú večer unavené a nervózne, zatiaľ čo zvyšok rodiny neprestáva chŕliť svoje požiadavky. Opäť sa vraciame k téme nastavenia hraníc. Pokiaľ chcete zvládať nápor povinností bez emočného a fyzického vyčerpania, je dôležité rozdeliť si s partnerom úlohy v domácnosti aj v rodičovstve.

Nezabudnite, že svoje predstavy musíte dôsledne odkomunikovať. No na druhej strane by ste mali vedieť prijať skutočnosť, že partner ich aj tak môže nakoniec pochopiť inak a urobiť po svojom. Je to fakt, na ktorý často zabúdame a neskôr z toho pramení množstvo nezhôd vo vzťahu a v rodinnom kruhu.

Foto: Caroline Hernandez on Unsplash

Samozrejme, nie všetci sme schopní niesť zodpovednosť za starostlivosť o deti. Ale žiadny strach: Existuje niekoľko spôsobov, ako doplniť svoju emocionálnu nádrž a zaberie vám to len pár minút!

1. Najrýchlejšie cvičenie vôbec

Vysoko intenzívny intervalový tréning trvá (HIIT) zaberie len niekoľko minút a môže ponúknuť výsledky porovnateľné s dlhším tréningom. Namiesto toho, aby ste museli chodiť do posilňovne, môžete si ho zacvičiť aj doma. Na mnohých online platformách sú zadarmo dostupné rôzne videá. Cvičenie zvyšuje hladiny dopamínu a serotonínu (ktoré alkohol z dlhodobého hľadiska vyčerpáva) a zvyšuje neuroplasticitu. Nielenže sa budete cítiť lepšie, ale budete aj lepšie schopní čeliť výzvam, ktoré pred vami stoja a budete mať viac energie poradiť si so všetkým, čo váš ďalší deň čaká.

2. Nádych, zadržanie, výdych

Ak ste sa zamykali v kúpeľni, aby ste mali chvíľu pokoj a ticho, prečo si tam nezacvičiť hlboké dýchové cvičenia? Ukázalo sa, že dýchanie znižuje stres, znižuje vašu reakciu bojuj alebo uteč a podporuje intenzívnejšiu relaxáciu. Keď to začnete robiť, tiež zistíte, že je ľahké ho začleniť, keď sa chcete upokojiť okolo detí. Hlboké dýchanie je výborným cvičením pre najmenších, ktorí ho môžu využiť na uvoľnenie tela pred spaním (ďalšia výhra pre vás). 

Prečítajte si: Organizátorky Nika a Ela pomáhajú tvoriť domovy, do ktorých sa ľudia budú radi vracať.

3. Meditujte doma

Mať deti znamená rozlúčiť sa s dlhými meditačnými sedeniami. Nemusíte však sedieť 20 minút, aby ste získali rovnaké výhody. Meditačné aplikácie ako Headspace vám umožňujú nájsť pokoj kdekoľvek a v najkratšom čase, zatiaľ čo aplikácia Calm ponúka flexibilný meditačný časovač a meditácie pre deti.

Aplikácie všímavosti, ako sú Happify a eMLife, vám tiež môžu pomôcť sústrediť sa na prítomný okamih a „byť tu teraz“, aby sa z vášho vedomia rozptýlili drobné denné stresy a opäť ste doplnili trochu energie.

4. Zahrajte sa s deťmi

Vieme: Túžite po pár minútach osamote a zdá sa a toto sa zdá byť protichodné. Ale pravdou je, že ponorenie sa do kreatívnej hry s vašimi deťmi môže byť prekvapivo osviežujúce. Naplánujte si so svojimi deťmi maľovanie a straťte sa v prúde vlastnej kreativity alebo sa po škole na hodinku spolu prejdite miestnym parkom.

Usporiadajte rodinné prechádzky každý večer pred spaním, aby ste sa pozreli na mesiac. Hlavný cieľom je robiť aktivitu, pri ktorej prídete na iné myšlienky. Ďalšou výhodou je, že vaše dieťa sa bude s vami cítiť viac prepojené. Môžete si všimnúť, že po spoločných aktivitách vám nechá viac priestoru pre seba, pretože sa naplní jeho potreba trávenia času s vami ako rodičom. Niektorí ľudia si dokonca všímajú, že deti zaspia rýchlejšie!

rodina

Foto: Some Tale on Unsplash

5. Nepodceňujte spánok

Najťažšia vec pre mnohých rodičov je ísť spať. Zúfalo to potrebujeme a predsa sa nám zdá nemožné na konci dňa vypnúť mozog a len tak vliezť do postele. „A čo čas pre mňa?„. Pravdou však je, že nič (ani pohár vína, či ďalšia epizóda seriálu) neupokojí vašu dušu tak ako spánok. Dodržujte pravidelný režim spánku a nechajte svoje deti robiť to isté. Iste, alkohol spôsobuje ospalosť, ale zhoršuje nespavosť a zanecháva váš systém nadmerne stimulovaný, takže si nikdy úplne neoddýchnete. V konečnom dôsledku vás ten pohár vína pred spaním unaví ešte viac.

Rodičia potrebujú mechanizmy zvládania stresu

Stres, depresia a úzkosť môžu spôsobiť zmätok v našom imunitnom systéme, vďaka čomu sme náchylnejší na choroby. Čo je presne to, čo nechceme, však? Hľadanie spôsobov relaxu je absolútne nevyhnutné nielen pre náš zdravý rozum, ale aj z dôvodov fyzickej ochrany, aby sme sa mohli postarať o svoje deti – a byť pre ne silným a stabilným príkladom. Naučte sa počas dňa aplikovať metódy na lepšie zvládanie stresu. Vďaka tomu, že pôjdete príkladom, to neskôr využijú aj vaše deti.

Pokiaľ hľadáte spôsob, ako si nájsť chvíľu pre seba a svoje zdravie, pridajte sa na našu konferenciu Pre zdravie ženy v Košiciach. Zdravie je totiž to najdôležitejšie, čo v živote máme.

Zdroj: parents.com

Titulná foto: Ksenia Makagonova on Unsplash 

Tagy

2 komentáre