Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Ako si nájsť prácu po materskej dovolenke? Tipy priamo od recruitera

prácu

Návrat do práce po materskej dovolenke sprevádzajú rôzne obavy. No čo v prípade, ak po materskej plánujete zmenu zamestnania? Mnohé mamičky túto situáciu riešia neskoro alebo sa jednoducho obávajú, že na pohovore nebudú mať žiadnu šancu. 

Každá mama dobre vie, že materská dovolenka naozaj žiadnou dovolenkou nie je. Tento klamný prívlastok navyše robí dojem, že starostlivosť o maloleté dieťa je akýmsi oddychom od pracovných povinností. Často sa preto stáva, že práve po materskej dovolenke majú ženy väčší problém nájsť si prácu. Zamestnávatelia totiž vidia viac rizík, než benefitov.

Pokiaľ je žena na materskej dovolenke viac rokov, napríklad v prípade reťazových pôrodov, dostane pocit, že návrat do pracovného prostredia by pre ňu mohol byť až príliš náročný. Pokiaľ je v situácii, že si plánuje hľadať novú prácu, často podceňuje svoje schopnosti a sústredí sa skôr na pozície, ktoré jej v konečnom dôsledku ani nemusia vyhovovať.

Výhodou však je, že pokiaľ ste na materskej dovolenke a plánujete po jej ukončení zmenu práce, môžete sa na tento fakt vopred pripraviť. Najmä v prípade, že by ste chceli získať lepšiu pozíciu, je dôležité si zistiť, aké schopnosti a zručnosti vám pomôžu ju získať. V dostatočnom predstihu si tak môžete doplniť potrebné vzdelanie cez rôzne online kurzy.

Ak by vás zaujímalo viac praktických tipov priamo od odborníka, prihláste sa na náš pripravovaný webinár Ako a kde hľadať prácu po materskej?, kde vám Janka Sliacka zo CVmango uvedie tipy priamo z jej recruiterskej praxe.

Jana Sliacka zo CVmango

O tom, aké najväčšie prekážky vníma pri uplatniteľnosti žien po materskej dovolenke na trhu práce sme sa porozprávali s Jankou Sliackou, ktorá sa venuje prepájaniu ľudí s novými pracovnými príležitosťami.

Aká je podľa vás uplatniteľnosť žien po materskej dovolenke na trhu práce?

Pokiaľ sa nevracajú na svoju pôvodnú pozíciu, môže to byť ťažšie. Žiaľ, častokrát sú diskriminované, zamestnávatelia očakávajú pričasté OČR-ky a neflexibilitu v nadčasoch a otvorene, aj napriek tomu, že je to diskriminačné, stretli sme sa aj s tým, že sa otvorene pýtajú na to, či im má kto zostať s deťmi, ak budú choré, budú mať prázdniny a pod. Pokiaľ sú spoločnosti otvorené napr. skrátenému úväzku alebo homeofficu, vie to byť výhodou.

Dá sa materská dovolenka nejako zakomponovať do životopisu?

Určite áno. Odporúčame to uviesť v rámci životopisu najmä pokiaľ sme aktuálne na materskej a hľadáme si prácu.

Kedy je podľa vás vhodné začať hľadať novú prácu, keď viem, že sa po materskej už do svojej pôvodnej nevrátim?

Pol roka dopredu odporúčame sa obzerať po pracovných ponukách, pripraviť si životopis, urobiť si prieskum trhu, ale na konkrétne pracovné pozície odporúčame reagovať najskôr 3 mesiace pred možným nástupom.

Niektoré ženy sa po niekoľkých rokoch na materskej možno aj trochu obávajú návratu do pracovného života a vo svojich nárokoch sa aj trochu podceňujú. Dozvieme sa na webinári aj to, ako si môžu odhadnúť svoje možnosti pri hľadaní práce?

Materská dovolenka je čas, ktorý strávila mamička poväčšine čas inými záležitosťami a prirodzene stráca kontakt s pracovným prostredím, zužuje sa jej častokrát aj používaná slovná zásoba a takýto návrat je vo väčšine prípadov náročný. Treba sa na to nastaviť, dať si čas a reálne zhodnotiť svoje možnosti. Bližšie o tom, ako na to sa určite rada porozprávam a dám pár praktických tipov práve v rámci pripravovaného webinára. ?

Pre koho je tento webinár vhodný?

Na webinári sa budeme venovať najmä mamičkám na materskej a tomu, ako sa začleniť opäť do pracovného procesu. Informácie sa budú však prelínať, takže si určite to svoje nájde aj človek, ktorý uvažuje nad zmenou práce. ? Určite si odnesie zaujímavé inšpirácie.

Ako a kde hľadať prácu po materskej?

Titulná foto: Vitolda Klein on Unsplash

Tagy

1 Komentár