Začnite písať

TEHOTENSTVO

Čo všetko vníma bábätko v brušku matky? Jeho zmysly sú aktívnejšie než si myslíte

Zmysly sú pre dieťatko tým najdôležitejším. Práve cez ne bábätko spoznáva okolitý svet, vďaka nim sa stáva človekom. Dieťa sa na zmyslovej úrovni vyvíja od počatia. Už v prenatálnom období dokáže používať všetkých 5 základných zmyslov- hmat, čuch, chuť, sluch a zrak. Zmysly, ktoré sa majú v maternici menšiu šancu uplatniť, sú rozvinuté menej, ako napríklad zrak. Tie, ktoré sú stimulované neustále, sú rozvinutejšie.

Ako prvý sa v maternici rozvíja zmysel hmat. Hmat sa vyvíja postupne:

  • taktilné vnímanie – koža,
  • vestibulárne vnímanie – bilancia, pohyb.

Ďalej sa vyvíja čuch, chuť a sluch. Ako posledný nastupuje zmysel zrak. Ak mamička bude v tehotenstve myslieť na postup vývoja zmyslov svojho bábätka, dokáže tak pochopiť, prečo bábätko v brušku reaguje určitým spôsobom.

 

Hmat

Hmat je prvým a najdôležitejším zmyslom bábätka v maternici. Prejavovať sa začína už okolo 8. týždňa tehotenstva. V 10. týždni začínajú byť citlivé genitálie, v 11. týždni ruky, v 12. týždni chodidlá. Okolo 17. týždňa sú citlivé oblasti bruška a zadočku. V 32. týždni je citlivé už celé telíčko bábätka. Zároveň má bábätko v brušku cit aj v ústach. Preto si ochutnáva ruky a nohy.

Do tretieho trimestra maternica spolu s plodovou vodou dávajú dieťatku pocit, že je v neustálom objatí. Preto aj po narodení bábätko vyžaduje dotyk a priamy ľudský kontakt.

Prečítaj si: 5 tipov pre rodičov ako uvoľniť napätie a stres

Čuch

Nos sa začína rozvíjať v 11. a v 15. týždni. Prenatálna skúsenosť s vôňami je predprípravou zmyslového systému na umenie hľadať a spoznávať určité vône po narodení. Čuch je ďalší zo zmyslov, ktorý prehlbuje vzťah bábätka s matkou, keďže po narodení dieťa dokáže svoju matku spoznať aj podľa vône.

 

Chuť

Chuť sa začína vyvíjať okolo 14. týždňa tehotenstva. Testy ukazujú, že prehĺtanie sa zintenzívňuje sladkou chuťou a zoslabuje horkou. Bábätko má v maternici k dispozícii chuť kyseliny mliečnej, kyseliny citrónovej, kreatinínu, aminokyselín, proteínov a solí.

Sluch

Podľa vedcov je sluch najdôležitejším zmyslom vyvinutého rastúceho plodu v maternici. Sluch pomáha bábätku spojiť sa s okolitým svetom. Dieťa najintenzívnejšie počuje hlas svojej matky, pretože sa rozlieha celým jej telom a tiež sa k nemu dostáva cez kosti matky vo forme vibrácií. Mimoriadne upokojujúci zvuk pre bábätko je tlkot srdca matky a jeho vlastný tlkot. Okrem hlasu mamičky si dieťatko pamätá aj hlas otca. Pretože mužský hlas s nízkou frekvenciou sa plodovou vodou prenáša lepšie ako ženské hlasy.

Prečítaj si: Račkovanie u detí – aké chyby robia rodičia pri komunikácii s dieťaťom a ako sa im vyhnúť?

Zrak

Zrak sa vyvíja najpomalšie zo všetkých zmyslov a je ťažké jeho rozvoj študovať. V maternici sú očné viečka bábätka zavreté až do 26. týždňa. Dieťa dokáže reagovať na svetlo zmenou srdcového tepu. V maternici je tma takže bábätko má v brušku málo vizuálnej simulácie, a preto je zrak pri narodení málo vyvinutý.

 

Bábätko, teda vedie bohatý zmyslový život už v brušku. Preto je dôležité  jeho zmysly po narodení podporovať čo najviac.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy