Fit cviklový šalát s jogurtom a vajíčkom
Cvikla je zelenina, ktorá je v našich končinách dostupná celoročne. Na našom tanieri si väčšinou nájde miesto v nakladanej podobe. Skúste si ju ale dnes pripraviť inak, v podobe rýchleho fit šalátu s vajíčkom. Určite si jej novú chuť obľúbite.
Cvikla je poklad v malom balení
Cvikla si svoje miesto na tanieri zaslúži. Jej pravidelná konzumácia zmierňuje priebeh infekcie dýchacích ciest, reguluje a prečisťuje srdce a krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje významné množstvo látok s protirakovinovými účinkami.
Je vhodnou zeleninou aj pre tehotné ženy, pretože podporuje krvotvrobu, keďže objem krvi sa v tehotenstve zvyšuje až o 50%.
Cviklový šalát – ingrediencie
- 4 menšie cvikly
- 1 biely jogurt
- citrónovú šťavu
- 2 vajcia uvarené na tvrdo
- posekané mandle alebo orechy (lieskovce, kešu, vlašské)
- soľ, korenie na dochutenie
Cviklový šalát – postup
- Z cvikle odkrojíme konce a uvaríme v šupke do mäkka.
- Uvarenú cviklu ošúpeme, nastrúhame nahrubo, premiešame s jogurtom a orechmi.
- Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Podávame s vajíčkom na tvrdo a kúskom pečiva.