Začnite písať

RECEPTY

Nepečené makové guľky s orechami

makové guľky

Hľadáte tip na zdravú maškrtu alebo dezert pre návštevu? Pripravte si nepečené makové guľky, ktoré budú nielen skvele chutiť, ale telu dodajú aj množstvo kvalitných živín.

Mak a jeho výhody pre organizmus

Mak má veľa zdravých zložiek, ktoré vie telo dobre zužitkovať. Môže sa pýšiť vysokým obsahom železa, vápnika, horčíka, obsahuje veľa aminokyselín a tiež dôležité minerály. Všetky tieto látky sú pre telo dôležité a dokonca chránia srdce, svaly a mozog. Vápnik posilňuje kosti a horčík pozitívne vplýva na nervový systém. Mak obsahuje aj veľa bielkovín, a síce až 20 percent. V malých čiernych bodkách sa skrýva aj veľa sily. Takže ak budete jesť mak, ostanete navyše vo forme.

Makové guľky – ingrediencie

  • 250 g mletého maku
  • 100 g orechov (lieskovce, kešu)
  • 100 g hrozienok
  • 3 lyžice medu
  • sezam

Makové guľky – postup

  1. Orechy pomelieme, premiešame s umytými nasekanými hrozienkami a zalejeme studenou vodou, aby bola zmes zakrytá.
  2. Necháme stáť v chladničke 12 hodín.
  3. Pridáme mak a med a vlhkými rukami tvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v sezame a vkladáme do košíčkov. Uchovávame v chlade.

Zdroj foto: unsplash.com

Tagy