Výborná cesnaková polievka – recept na rýchlu tradičnú cesnačku
V kuchyni našich starých mám často rozvoniavala cesnaková polievka. Je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná. Dá sa pripraviť v rôznych variáciách, ale tá tradičná je len jedna.
Cesnak a jeho účinky
Cesnak je veľmi aromatická zeleniny z čeľade ľaliovitých a je príbuzným cibule a póru. V minulosti sa často používal v ľudovom liečiteľstve. Pre svoju prenikavú arómu často vystupuje ako ochranný talizman v knihách či filmoch s upírskou tematikou.
Vďaka zlúčeninám s obsahom síry pôsobí ako prírodné antibiotikum. Okrem toho obsahuje tiež:
- vysoké hladiny saponínov, fosforu, draslíka, síry a zinku
- má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C
- mierne hladiny selénu
- nízke hladiny vápnika, horčíka, sodíka, železa, mangánu a B-komplexu
Cesnak je známy tým, že pomáha podporiť imunitu. Cesnak zvyšuje aktivitu imunitných buniek a zároveň znižuje zápalové proteíny (cytokíny). Alicín a tuky v cesnaku pomáhajú v liečbe vredov spôsobených baktériou Helicobacter pylori a jeho konzumácia celkovo zlepšuje trávenie. Čerstvý cesnak potláča rozvoj rôznych kvasinkových infekcií a pomáha aj pri liečbe alergií. Dokonca sa pridáva aj do šampónov, pretože má stimulujúci efekt na rast nových vlasov.
Je teda zrejmé, že cesnak si v našom jedálničku zaslúži svoje čestné miesto. Určite by ste ho pri varení nemali opomínať, hoci si po jeho konzumácii držte od ostatných menší odstup. 🙂
Cesnaková polievka – ingrediencie
- 200g zemiakov
- soľ
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica masti alebo masla
- pažítka na dozdobenie
- voda alebo vývar
Príprava cesnakovej polievky
- Očistené zemiaky pokrájame na malé kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka a scedíme.
- Trocha zemiakov rozpučíme vidličkou, pridáme k nim rozotretý cesnak, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a dobre vymiešame.
- Zalejeme vriacou vodou alebo vriacim vývarom, pridáme zvyšné uvarené zemiaky, masť alebo maslo a premiešame.
- Podávame s pažítkou pokrájanou na drobno.
Tip: Ak chceme diétnejšiu polievku, môžeme úplne vynechať masť a maslo.
Namiesto vývaru môžeme pokojne použiť aj vodu z varených zemiakov.
Variácie na cesnakovú polievku
Cesnaková polievka so syrom
Ak chceme polievku trochu zjemniť, na dno taniera môžeme nastrúhať tvrdý syr a zaliať vriacou polievkou.
Cesnačka v bochníku
Veľmi efektne pôsobí podávanie tejto jednoduchej polievky napríklad v chlebovom bochníku. Stačí, ak menší bochník chleba rozkrojíte tesne pri vrchu, vydlabete striedku a chlieb použijete ako misku na polievku. Striedku môžete opiecť na oleji a pridať do polievky namiesto krutónov.
Cesnaková polievka so zeleninou
Cesnačku môžete ozvláštniť aj o rôznu koreňovú zeleninu, ktorú si nakrájate na menšie pásiky alebo kocky. Pokojne ju môžete variť spoločne so zemiakmi. Polievke to dodá hustotu a sýtosť.
Krémová cesnaková polievka
Ak máte radšej krémovejšie polievky, tak celú cesnačku zmixujte ponorným mixérom a pridajte 250ml smotany na varenie. Nechajte prejsť varom a podávajte s opečenými krutónmi.
Zdroj foto: unsplash.com