Začnite písať

Uncategorized

Ako sa nezblázniť zo samoty? Vyskúšajte emočnú prvú pomoc

Samote môže podľahnúť každý z nás rovnako, a pritom môžeme mať okolo seba veľký okruh priateľov a rodiny. Pocit osamelosti je pre ľudské zdravie obrovským nebezpečenstvom. Pretože samota je bežným spúšťačom závažných ochorení. Dokonca až 40% ľudí za svoj život pocíti bolestný pocit osamelosti. A práve emočnou prvou pomocou vieme zabrániť tomu, aby nad nami samota zvíťazila.

Pocit osamelosti zažívajú aj ľudia s veľkým okruhom priateľov

Pocit osamelosti nezažívajú len ľudia, ktorí sú skutočne sami. Ľudia, ktorí nemajú priateľov, známych alebo rodinu. Samota je rovnako nebezpečná a bežná u ľudí s veľkým okruhom priateľov ako u ľudí bez priateľov. Pocit samoty závisí od subjektívnej kvality vzťahov. Teda, akú emočnú väzbu sme schopní vytvoriť si s inými ľuďmi.

 Až 60% osamelých ľudí žije v manželstve

Tak, ako samota nezávisí od počtu priateľov, ktorých máme, nezávisí ani od toho, či máme partnera/partnerku. Nie je nič nezvyčajné, že ľudia v dlhodobých partnerských alebo manželských vzťahoch sa môžu odcudziť. Množstvo párov medzi sebou nezdieľa svoje pocity a myšlienky. V takýchto prípadoch ľudia zvyčajne neveria, že ich partner im dokáže porozumieť. A práve vtedy vzniká pocit osamelosti.

 

Ľudské telo ju vníma rovnako ako útok a spôsobuje pocit chladu

Pocit samoty spôsobuje okamžitú telesnú odozvu. Krvný tlak aj cholesterol sa zvýšia a telo aktivuje telesnú a psychologickú stresovú reakciu podobne, ako je to pri útoku. Zároveň sa znižuje aj naša telesná teplota. Pocit chladu môže súvisieť s našou evolučnou históriou. Pretože pocit „vyhnania do zimy“ znamenalo odlúčenie sa od kmeňa, čiže vzdialenie sa od teploty sociálnej skupiny.

Zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a potláča funkciu imunitného systému

Samota u ľudí môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, pretože telo osamelého človeka je v konštantnom strese. A práve stres je najväčším spúšťačom mnohých chorôb. Samota vplýva aj na náš imunitný systém. Keď sa cítime osamelo, náš imunitný systém pracuje neefektívne. Nedostatočná efektivita našej imunity je, podobne ako stres, spúšťačom ochorení rôzneho typu.

Narúša vnímanie vzťahov

Osamelí ľudia neveria tomu, že ich pocitom niekto dokáže porozumieť. Človek, ktorý sa cíti sám, má tendenciu sa od svojho okolia vzďaľovať, čím ešte viac prehlbuje pocit osamelosti.

 

Podľa uvedených faktov ľudské telo reaguje na samotu dramatickým spôsobom. Okrem toho chronická osamelosť zvyšuje riziko predčasného úmrtia až o 14%. Pocit samoty spôsobuje závažné psychologické zranenie, ktoré by sme určite nemali ignorovať. Pri fyzickom zranení vyhľadávame lekársku pomoc, pri emočnom zranení tomu tak zvyčajne nie je. Ľudia na Slovensku majú stále tendenciu psychologické problémy a seba zraňovanie neriešiť s odborníkmi. Čo z dlhodobého hľadiska psychickej pohody predstavuje obrovské riziko.

Emočná prvá pomoc

Pocitu osamelosti alebo iným psychickým ochoreniam vieme zabrániť emočnou prvou pomocou. Americký psychológ Guy Winch považuje za najdôležitejšie pri emočnej prvej pomoci myslieť na tieto tri veci:

  • Buďte sami sebe najlepším priateľom, správajte sa k sebe samým rovnako, ako by ste sa správali k svojmu najlepšiemu kamarátovi.
  • Nedovoľte pocitu osamelosti ovládať vaše vzťahy. Pri budovaní nových vzťahov majú ľudia tendenciu svoje chyby pripisovať svojim bežným charakterovým rysom. Ale zabúdajú si všímať svoje správanie, ktoré je zvyčajne dôvodom stroskotania vzťahov.
  • Svoje vzťahy budujte aktívne. Myslite na prejavy súcitu, pozornosti. Pretože pomoc druhým znižuje pocit osamelosti a zároveň zvyšuje seba hodnotu.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy