Začnite písať

RODIČOVSTVO

Rodičia, POZOR. Nová výzva na TikToku nabáda deti k samovražde

Na sociálnych sieťach väčšinou hľadáme odreagovanie, zábavu alebo aj nejaké zaujímavé informácie. Už dávno to nie je len o zdieľaní toho, kde kto išiel na výlet a v ktorej reštaurácii sa dobre najedol. Kým kedysi bolo bežné mať na svojom profile úzky okruh priateľov, ktorých sme väčšinou aj reálne poznali, dnes je už bežné, že natrafíme na množstvo falošných profilov, ktoré zneužívajú reálne fotky.

Naše deti už rastú v spoločnosti sociálnych sietí. Mnoho odborníkov sa zhoduje v tom, že je pre nich čoraz zložitejšie oddeliť skutočnú realitu od tej virtuálnej. Byť súčasťou online komunity je pre nich oveľa dôležitejšie, než si budovať zdravé vzťahy v reálnom svete. Často si ani nedokážu uvedomiť možné riziká, ktoré prináša ich správanie, keď sa snažia napodobňovať aktuálne trendy a výzvy, ktoré sa na sociálnych sieťach pravidelne šíria.

Podobným príkladom je aj nedávna paracetamolová výzva, po ktorej skončilo niekoľko detí vo vážnom stave v nemocnici. Podobné výzvy sú pre deti a mladistvých lákavé a čím skôr sa preto snažia naskočiť na vlnu trendu. Aktuálne viaceré zahraničné média upozorňujú na novú výzvu, ktorá sa opäť začala šíriť na sieti TikTok. Táto sieť už niekoľko krát zožala útok za šírenie nevhodného obsahu.

Rodičia, POZOR! Medzi deťmi koluje život ohrozujúca výzva

Skončí balzam, skončí život

Nová výzva nabáda účastníkov k zapojeniu sa prostredníctvom balzamu na pery. Ten predstavuje pomyselný život, ktorý postupne ubúda, podobne ako to býva v počítačových hrách.

Na facebookovom profile internetovej poradne pre mladých IP-čko, ktorá sa zaoberá psychologickou a sociálnou pomocou, tiež poskytli upozornenie k výzve spolu s tipmi pre pomoc:

Podstatou pôvodnej výzvy bolo natrieť si pery balzamom s nejakou príchuťou, nechať sa pobozkať a bozkávajúci mal uhádnuť príchuť. Táto verzia výzvy „veľký úspech nezožala“, ale jej modifikácia je už o niečom inom. Výzva oslovuje mladých ľudí, ktorí si majú natrieť pery vždy, keď sa cítia zle, prežívajú niečo náročné, majú depresiu, úzkosť alebo sa im niečo nepodarí.

Žiaľ, ukončenie tejto výzvy „povzbudzuje“ mladých ľudí s duševnými ťažkosťami a v náročných situáciách k jedinému, radikálnemu a tragickému koncu – samovražde, ktorá má nastať práve vtedy, keď sa im balzam minie a tuba zostane prázdna. Práve preto, že samovražda nie je jediné a dobré riešenie ťažkostí…potrebujeme intenzívnejšie hovoriť o možnostiach pomoci na všetkých miestach v online a offline priestore, kde sú mladí ľudia.
V rôznych krajinách sveta odborníci na výzvu upozorňujú a vyzývajú rodičov, učiteľov a ďalších odborníkov, ktorí sú v kontakte s mladými ľuďmi, aby pôsobili preventívne aj intervenčne.
My sa k tomuto apelu pripájame. Doteraz nebola tragédia v súvislosti s výzvou zaznamenaná, preto sa k mladým ľuďom pripojme a hovorme s nimi o výzve, ale najmä o tom, ako sa cítia, čo potrebujú a kde je POMOC.

Odporúčania organizácie IP-čko

Rodičia často zanedbávajú riziká spojené s pohybom svojich detí na sociálnych sieťach. Mnohí to považujú za zásah do súkromia, ktoré predstavuje mobil dieťaťa. Určite je však dobré mať prehľad o tom, ako dieťa vníma obsah, ktorý vidí na sociálnych sieťach. Organizácia IP-čko preto prináša niekoľko tipov, ako postupovať a komunikovať s dieťaťom či tínedžerom riziká, ktoré mu môžu reálne pri plnení podobných výziev hroziť.
mobil
  • SPOZNAJTE ICH NÁZOR NA ONLINE VÝZVY – ak sa opýtate na názor, dozviete sa o svojich deťoch a ich postojoch k výzvam oveľa viac, ako keď budete hovoriť vy.
  • DISKUTUJE O TOM, ČO A AKO BY UROBILI, KEBY BOLI VYZVANÍ – pomôže im to nazrieť na situáciu aj inou optikou a vďaka diskusii môžete rozšíriť možnosti a stratégie riešenia takejto situácie.
  • UKÁŽTE SVOJE POCITY – hovorte spolu o tom, že vám na nich záleží a máte obavu, že by sa im mohlo niečo stať, pretože sú pre vás všetkým. Zákazy, príkazy, kontrola a prísnosť nie je úspešná cesta.
  • POČÚVAJTE, čo hovoria vaše deti a VYHNITE SA ODSUDZOVANIU, pretože ten, kto ich do výzvy nominoval môže byť ich najlepší priateľ a verte, že sa v danej chvíli postaví na jeho stranu a bude ho chrániť.
  • DAJTE IM ČAS NA PREMYSLENIE – pomôže im spoznať pozitíva, negatíva a riziká výzvy. Jednoduché „nerob to“ im nestačí.
  • POZITÍVNA VÝZVA – skúste hovoriť a nájsť aj tie pozitívne a podporujúce výzvy, do ktorých sa môžu zapojiť alebo sa zapojíte spoločne s nimi. Toto vie byť magickým momentom vo vzťahu rodiča a tínedžera.
  • UZNAJTE TLAK – povedzte im, že veríte tomu, že zapojenie sa do výzvy a tlak, ktorý prežívajú je legitímny, nebagatelizujte.
  • PONÚKNITE BEZPEČNÝ ADRENALÍN – výzvy sú spojené s dobrodružstvom a adrenalínom. Poďte spoločne skúsiť niečo bezpečné a adrenalínové.

POVEDZTE IM, KDE JE POMOC a POVZBUĎTE ICH, ABY JU VYHĽADALI.
BUĎTE PRE NICH BEZPEČÍM A ISTOTOU, že budete stáť pri nich aj vtedy, keď urobia chybu.
Pre rodičov, ktorí majú potrebu pracovať na zlepšení svojich vzťahov s deťmi a pochopiť ich emocionálne vnímanie sme si pripravili praktický webinár s Michalou Šuranovou, klinickou psychologičkou, psychoterapeutkou a autorkou projektu www.eq-vychova.sk.
Zistite, ako môžete efektívne rozvíjať emocionálnu inteligenciu svojho dieťaťa a aj to, ako vaše emócie ovplyvňujú jeho svet.
Titulná foto: pexels.com
Tagy