Začnite písať

RODIČOVSTVO

S bábätkom v bazéne: Bezpečnostné tipy a triky pre rodičov

baby

Väčšina plaveckých kurzov je určená pre staršie detičky. Aj s malým bábätkom sa však môžete vo vode zabaviť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám určite spríjemnia letnú sezónu.

Všetky deti sa už tešia na zábavné čvachtanie v bazéne. ak ste však rodičom malého bábätka, možno máte obavy, aký najlepší spôsob zvoliť na to, aby si tiež mohlo užiť tieto bezstarostné letné radovánky. Alternatívou je napríklad baby plávanie, kedy sa pod vedením inštruktora učíte, ako manipulovať s bábätkom v bazéne. Podľa Americkej akadémie pediatrov môže pre deti vo veku 12-36 mesiacov aj bazén s niekoľkými centimetrami vody znamenať riziko zranenia či utopenia. Prečítajte si teda všetko, čo potrebujete vedieť o plávaní bábätiek a niektorých základoch bezpečnosti vo vode.

Bezpečnosť pri bazéne je prvoradá

  • Zostaňte blízko – od malého dieťaťa v bazéne sa nikdy nevzďaľujte. U detí do 3 rokov je vysoké riziko utopenia aj v malom množstve vody. Dieťa majte podľa možnosti vždy na dosah ruky.
  • Pozor na nafukovacie bazény – pre batoľa je veľmi jednoduché sa nakloniť cez stenu bazéna a vypadnúť von alebo dnu. Menšie bazény preto po použití vyprázdnite a väčšie bazény vhodne zakryte alebo ohraďte.
  • Naučte sa podať prvú pomoc – rovnako ako sa učia deti, aj vy by ste mali vedieť základy prvej pomoci v prípade, že dôjde k nejakému zraneniu pri bazéne. v takých prípadoch je vždy lepšia prevencia, než potom v panike hľadať informácie na Googli.
  • Vynechajte nafukovačky –  najmä v prípade menších detí sa neodporúča používať nafukovačky na plávanie naplnené vzduchom. Dávajú falošný pocit bezpečia a možno ich ľahko prepichnúť alebo vyfúknuť.
  • Väčší bazén vhodne ohraďte – akýkoľvek väčší bazén, ktorý máte na dvore len počas sezón alebo na trvalo, ohraďte, aby sa do neho dieťa nedostalo bez vašej prítomnosti. Prekrytie z mäkkého materiálu nie je dostatočnou zábranou, pretože zvedavé dieťa by sa pri neopatrnom zaobchádzaní mohlo do plachty zapliesť.
swimming

Foto: Alexandr Podvalny na Unsplash

Ako naučiť bábätko cítiť sa pohodlne vo vode?

  • Začnite vo vani. Je to jednoduchý a pohodlný spôsob, ako dieťatko navyknúť na vodu. Okúpte sa s ním a vytvorte bezpečné a zábavné prostredie. Na pocit vody na hlave ho môžete zvyknúť aj tak, že naplníte pohár a jemne mu ju nalejete na vlasy a necháte ju tiecť aj po tvári.
  • Do bazéna s novorodencom. Dokonca aj novorodenec sa môže kúpať, ale uistite sa, že mu nenamočíte tvár. Svoje dieťa môžete začať zoznamovať s vodou hneď, ako sa budete cítiť pohodlne a keď sa mu zahojí pupok. Čím je dieťa mladšie, tým pohodlnejšie sa bude v bazéne cítiť. Vždy sa však vopred poraďte so svojím pediatrom..
  • Urobte z toho zábavu. Reč tela hovorí za všetko. Ak ste uvoľnení, usmievate sa a máte očný kontakt, vaše dieťa sa naučí, že voda je bezpečné a zábavné miesto. Keď ste vo vode, spievajte pesničky alebo hrajte hry, aby sa vaše dieťa zabavilo.
  • Skontrolujte teplotu. Na kúpaliskách je teplota vody v bazéne pre dojčatá stanovená vyhláškou Ministerstva zdravotníctva na:
    • 30–36 stupňov Celzia pre dojčatá od 3 – 6 mesiacov,
    • 28-32 stupňov Celzia pre dojčatá a batoľatá od 6 mesiacov – 36 mesiacov.

Ak je voda vo vašom bazéne chladnejšia, môžete opatrne prilievať zohriatu vodu alebo dieťa častejšie z bazéna vyberať, aby sa zohrialo. Venujte pozornosť farbe pier, prstov na rukách a nohách a ak sa sfarbia do fialova, vytiahnite dieťa z bazéna.

  • Nastavte náladu. Kým sa odhodláte s bábätkom do bazéna, uistite sa, že je oddýchnuté. Ak čas plávania zasahuje do ich plánu spánku, môžete počítať so slzami. Ak vaše dieťa vyzerá vystrašene alebo kričí a plače, je najlepšie ho upokojiť. Vytiahnite svojho malého z vody, povedzte mu, že je to v poriadku, a skúste to neskôr. Niektoré bábätká idú okamžite k vode; iné sú váhavejšie. Je dôležité riadiť sa prejavmi svojho dieťaťa a netlačiť ho, aby skúšalo niečo, na čo nie je pripravené.
  • Choďte na to pomaly. Keď prvýkrát vezmete svoje dieťa do bazéna, choďte na to pomaly. Držte ho bezpečne v náručí a pomocou pohára namočte jeho pokožku. To mu pomôže prispôsobiť sa teplote. Potom ho postupne uvoľňujte ponorením chodidiel a zvyšku jeho tela – maximálne však po bradu. Hlava dieťaťa by mala byť neustále nad vodou.

Titulná foto: Derek Thomson on Unsplash

Ako si užiť s deťmi dovolenku pri mori?

Tagy