Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Zorganizovaná kúpeľňa – prakticky a príťažlivo

kúpeľňa

Kúpeľňa v našich domovoch z hľadiska priestoru zvyčajne ťahá za kratší koniec. Ak teda nepatríte medzi tých šťastnejších, ktorí majú v kúpeľni priestor na všetko, inšpirujte sa tipmi od organizátoriek Niky a Ely ako si kúpeľňu zorganizovať čo najpraktickejšie.  

Kúpeľňa je miesto, ktoré využíva celá rodina. Každý v nej potrebuje priestor na to svoje. Zároveň je to priestor, ktorý treba udržiavať hygienicky čistý. To sa však dá len ťažko, ak je všade množstvo kozmetiky, šampónov, sprchovacích gélov. V prípade menších detí sa tam musia zmestiť ešte aj potreby pre ich hygienu či hračky do vane. Organizátorky z Komínky – Well Organized Home Niky a Ela nám prezradili, ako si aj tento priestor môžete efektívne zorganizovať. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, ako si navrhnúť úložné priestory, aké organizéry použiť, ako zónovať, kategorizovať predmety a ako zorganizovať kozmetiku a čistiace prostriedky.

Správna voľba úložných priestorov

Už pri návrhu kúpeľne je dobre myslieť na dostatok úložných priestorov. Zhrňme si, aké máme potreby, čo všetko má kúpeľňa v našej domácnosti poňať a kde majú mať ktoré veci svoje miesto. Samozrejme, ak už máte kúpeľňu zrealizovanú a nie je možné s vecami hýbať, treba popremýšľať nad tým, aby sme priestor využili naplno a prakticky.

Ideálne je nakresliť si plán, kam čo umiestnime a ako jednotlivé predmety v kúpeľni kategorizovať, aby sme na nič nezabudli a návrh kúpeľne nebol len dizajnovo príťažlivý, ale splnil aj naše reálne potreby.

Z hľadiska kategorizácie platí, že je praktické umiestňovať veci podľa účelu ich využitia. Robíme tak preto, lebo pri jednom úkone máme veci na jednom mieste a zároveň vieme, kde ich nájdeme/ máme odložiť na miesto.

V kúpeľni sa jedná o nasledovné kategórie:

  • zubná hygiena (zubné kefky (klasické, elektrické), pasty, ústna voda, zubná niť, bieliace prostriedky a pod…)
  • starostlivosť o pokožku tváre,
  • hygiena tela,
  • starostlivosť o vlasy (šampóny, kondicionéry, stylingové prípravky, hrebene, fén, kulma…)
  • kozmetika pre deti,
  • pranie oblečenia,
  • čistenie domácnosti,
  • prípadne nejaké špecifické kategórie (kontaktné šošovky, liečivá a pod…)

V ideálnom prípade sa snažíme čo najviac vecí umiestniť do uzatvárateľných skriniek a zásuviek. Vyhneme sa tak vizuálnemu smogu (fľaštičky a nádoby rôznych tvarov a farieb) a kúpeľňa vyzerá na pohľad pekne a usporiadanie.

Pozor na zrkadlo a umiestňovanie fľaštičiek a predmetov pred neho –

má „čarovnú schopnosť“ vizuálny smog a prípadný neporiadok pred ním zdvojnásobiť. ?

V kúpeľni je praktické mať kombináciu poličkových aj zásuvkových systémov, nakoľko každá kozmetika alebo predmet vyžaduje iné skladovanie. Niektoré veci je vhodnejšie skladovať na stojato v poličkách (napríklad zubné kefky, tekutú kozmetiku vo fľaštičkách, parfumy), iné znesú uskladnenie aj na ležato v zásuvkách (dekoratívna kozmetika, uteráky, kulma, fén a pod.)

Veľmi praktické sú zásuvkové skrinky pod umývadlo, ktorých výhodou je maximálne využitie priestoru, prehľadné umiestnenie predmetov aj ich dobrá prístupnosť.

V prípade poličkových skriniek nad umývadlo volíme radšej plytšie skrinky, aby sa nám v nich nevytvárali „rady“ kozmetiky. Taktiež v plytších skrinkách na kozmetiku jednoduchšie dosiahneme, čím sa vyhneme tomu, že na nás niečo spadne :). Pokiaľ však už máte hlbšie skrinky, viete tento problém vyriešiť praktickými organizérmi (napríklad škatuľkami, kde danú kategóriu poukladáte) a ktoré sa dajú jednoducho vybrať alebo vysunúť a dostanete sa ku kozmetike, ktorá je hlbšie.

Organizácia kozmetiky a čistiacich prostriedkov

Praktické je ukladanie predmetov podľa kategórii a podľa majiteľa.

Kozmetiku oddeľme a skladujme na inom mieste ako čistiace prostriedky, aby nedošlo ku kontaminácii alebo zámene. Čistiace a pracie prostriedky by mali byť uložené na vyvýšenom mieste mimo dosahu detí.

Kozmetiku organizujme podľa majiteľa, aby mal každý svoju na vlastnom mieste v rámci zásuvky alebo poličky. Kozmetika, ktorú používame denne, by mala byť uložená na najdostupnejšom mieste.

Poriadok a systém nám v zásuvkách a na poličkách pomôžu udržať praktické organizéry. V súčasnosti sú veľmi populárne napríklad priehľadné akrylové krabičky, dózy a predeľovače, ktoré sú vode a vlhku odolné, na pohľad krásne, jednoducho sa udržujú v čistote a zároveň vidíte, kde čo máte uložené. Vďaka organizérom nám aj menšie predmety a nádobky s kozmetikou zostanú na svojom mieste a poriadok sa udržuje jednoduchšie.

Prispôsobme priestor pre každého člena rodiny

Keďže kúpeľňu využívajú všetci členovia rodiny, mala by byť prispôsobená pre všetkých.

Špecifickou kategóriou sú deti. Nároky na dobre zorganizovanú kúpeľňu sa zvyšujú hlavne s príchodom bábätka. Vopred si premyslite, ako budete bábätko kúpať, kde uložiť všetku detskú kozmetiku, vaničku a hlavne, kde budete môcť dieťatko po kúpeli osušiť, ponatierať a prebaliť. Všetky potrebné veci je dobré mať uložené hneď po ruke, aby sme bábätko pri kúpaní a následnej starostlivosti nenechávali bez dozoru a kontroly. Pre tento účel si možno pripraviť škatuľku / organizér, ktorý bude v priamom dosahu a v ktorom budeme mať k dispozícii pár plienok, krémy, resp. všetku potrebnú kozmetiku pre bábätko, prípadne nejakú obľúbenú hračku, ak treba dieťatko rozptýliť.

Jednoduché udržiavanie poriadku a hygieny

Čím menej vecí máme vyložených na otvorených poličkách, umývadle a vani/ sprchovom kúte, tým jednoduchšia a rýchlejšie budeme vedieť kúpeľňu umyť a dezinfikovať. Neustále prekladanie vecí pri údržbe kúpeľne nám zaberá čas a znižuje motiváciu na túto činnosť. ?

Všetku kozmetiku pravidelne raz za niekoľko mesiacov roztrieďte a skontrolujte. Kozmetiku, ktorá je exspirovaná, či už otvorená (tu sledujeme symbol s otvoreným téglikom a v ňom napísaným údajom, napr. 6 M, 12 M – ktorý určuje počet mesiacov, do kedy máme otvorenú kozmetiku spotrebovať) alebo nenačatá (dátum exspirácie nájdeme obvykle na zvare tuby alebo vytlačený údaj na fľaške), bez milosti vyhoďte. Je vhodnejšie si radšej nerobiť veľké zásoby, aby sme kozmetiku stihli spotrebovať a nedošlo k plytvaniu.

Ak kozmetiku nevyužijete a je ešte v záruke, ponúknite ju niekomu, kto ju využije a spraví mu radosť (napríklad parfum, ktorý vám nevonia alebo kozmetika, ktorú vaša pleť horšie toleruje môže vyhovovať niekomu inému).

Pranie a sušenie bielizne

Pokiaľ kúpeľňu využívate aj ako práčovňu (čo je asi realita väčšiny slovenských domácností), treba počítať aj s umiestnením práčky a prípadne aj sušičky.

Je dobré myslieť aj na systém triedenia bielizne a manipuláciu s už vypratou/ vysušenou bielizňou. Pokiaľ máte sušičku umiestnenú na pračke, niektorí výrobcovia ponúkajú praktické riešenie – výsuvnú policu/ zásuvku medzi práčkou a sušičkou, kde si viete bielizeň rovno aj poskladať.

Je praktické v kúpeľni umiestniť aj kôš na špinavú bielizeň, nakoľko je po ruke či už pri jej odkladaní alebo praní. Existujú zabudované už priamo v skrinkovej zostave, alebo môžete zvoliť nejaký pekný dizajnový samostatne stojaci. V prípade, že možnosť umiestniť kôš v kúpeľni nemáte, nájdite mu miesto, kde nebude zavadzať, ale budú k nemu mať prístup všetci členovia domácnosti a zároveň nebude ďaleko od kúpeľne, aby ste sa s bielizňou na pranie nemuseli ťahať cez celú domácnosť.

Ak skladujeme v kúpeľni aj pracie prostriedky, treba ich umiestniť mimo dosah detí, ideálne do uzatvárateľnej skrinky, aby deti nelákali. Väčšie zásoby pracích prostriedkov je lepšie skladovať aj mimo kúpeľne a miesto využiť radšej na veci, ktoré používame denne. Rovnako aj pri XXL baleniach je vhodné si prostriedok preliať do menšej praktickej fľaše, aby v kúpeľni nezaberal zbytočne veľa miesta.

Krásna aj na pohľad

Pri návrhu a vizualizácii vyzerá väčšina kúpeľní krásne. ? Nie všetci však pri návrhu dizajnu myslia aj na praktické využívanie kúpeľne celou rodinou a čo všetko do nej potrebujeme umiestniť.

S využívaním kúpeľne prichádza realita v podobe vizuálneho smogu – kopec produktov, rôznych farieb, etikiet… Spravidla kúpeľne, ktoré sú navrhnuté v neutrálnych tónoch a bez výraznejších vzorov, takýto vizuálny smog „znesú“ lepšie. Nie je chybou sa však rozhodnúť aj pre odvážnejšiu kúpeľňu, myslite však na to, aby ste mali na kozmetiku a všetky prostriedky dostatok uzavretých úložných priestorov a dizajn kúpeľne neprebili už spomínané fľaštičky kozmetiky a čistiace prostriedky, uteráky rôznych farieb a vzorov, detské hračky a pod…

Poďte sa s nami pozrieť na vašu kúpeľňu našimi očami organizátoriek

Na začiatok sú skúste zodpovedať niekoľko otázok: Spĺňa a dobre slúži naša kúpeľňa potrebám našej rodiny? Dobre sa nám v nej funguje? Dobre sa mi v nej udržiava poriadok? Páči sa mi ako vyzerá?
Ak ste odpovedali na niektorú z otázok NIE – poďte to zmeniť!

  1. Porozmýšľajte a nakreslite si plán, ako by vaša kúpeľňa mala vyzerať. Naplánujte si zóny, kde čo umiestnite podľa návodu vyššie (podľa funkcie, majiteľa, spôsobu skladovania).
  2. Porozmýšľajte nad vhodnými organizérmi, ktoré by vedeli “vylepšiť” skladovanie vecí v kúpeľni, prípadne odstrániť limity súčasného skladovacieho systému. Všetky poličky a zásuvky, kam organizér plánujete umiestniť premerajte (pokojne aj 2 x, pre istotu 🙂 – vyhnete sa nepríjemnému prekvapeniu, kedy zakúpený organizér nepasuje).
  3. Všetky predmety vyberte z poličiek a zásuviek von. Roztrieďte podľa kategórii, vyraďte exspirovanú alebo nevyužívanú kozmetiku.
  4. Vyčistite a vytrite poličky a zásuvky. Vložte organizéry a kozmetiku podľa plánu, ktorý ste si spravili na začiatku.
  5. Odmenou vám bude krásna a prakticky zorganizované kúpeľňa.

Netrúfate si, alebo nemáte čas, priestor alebo chuť zrealizovať takúto zmenu sami? 😉 Ozvite sa nám na https://kominky.cz/domacnosti/, alebo nám napíše 2kominky@gmail.com niečo spolu vymyslíme.

Pre viac inšpirácie k našej domácnosti navštívte náš Instagram @2komínky a pokojne nám aj napíšte a pochváľte sa svojou premenou domácnosti, budeme sa tešiť.

Vaše organizátorky Nika a Ela 🙂

 

Zdroj foto: 2komínky

Organizátorky Nika a Ela pomáhajú ľuďom tvoriť domovy, do ktorých sa budú radi vracať

Tagy