Začnite písať

ROZHOVORY

Natália Bunčeková: V tvorbe aj v živote sa snažím robiť veci buď s láskou alebo vôbec

Víťazka Ocenenia Čo dokáže mama 2021 sa pustila do tvorby vďaka svojmu krstnému synovi. A on je aj jej najväčším kritikom. „Vždy keď robím novú hračku, pýtam sa ho, či je pekná. Ak si ju pritúli tak je dobre, ak povie nie, musím prerábať,“ smeje sa Natália Bunčeková. 

Prečo vás oslovila práve tvorba pre deti?

Keď som zistila že budem krstnou mamou, vyrobila som svoju prvú deku, hrkálku a hračku. Háčkovanie ma chytilo a tak som vyrábala ďalšie a ďalšie veci, všetko pre moje krsniatko. Založila som si stránku, ukázala svoje výtvory ľuďom a odvety tvorím pre detičky. Úroveň mojej tvorby od úplných začiatkov už poriadne narástla, no zameranie sa nezmenilo. V tvorbe pre deti som sa našla.

Háčkovanie si mnohí z nás spájajú s odkazom našich starých mám. Zdedili ste i vy toto remeslo?

Či som ho zdedila, neviem. Moja babka háčkovala, aj sa snažila naučiť ma to, ešte vtedy bez úspechu. Neskôr som sa všetko naučila sama pomocou videí a návodov, no môže byť, že láska k háčiku je zakódovaná v mojich génoch.

Kde nachádzate inšpiráciu pre svoje výrobky?

Inšpiráciou mi je môj krstný synček, prináša mi detský pohľad na svet. Vďaka nemu viem, čo sa páči deťom a mamičkám, čo všetko mama pri starostlivosti o bábätko potrebuje a také veci sa snažím tvoriť – krásne a praktické.

Veľmi ma oslovil práve výrobok, s ktorým ste vyhrali. Je iste náročné vymyslieť postup ako vytvoriť niečo také ako je nosič pre detičky…

Pravdu povediac, na internete je mnoho videí, ako niečo podobné vyrobiť. Sama som to podľa nich skúšala, no s mojou povahou detailistu netrvalo dlho, kým som si povedala že si to radšej spravím po svojom. Trvalo to dlho, veľa som párala a pár nosičov vyrobila, ktoré neboli ani zďaleka dokonalé. Ale je to o cviku a po mesiacoch skúšania sa mi konečne podarilo vymyslieť postup pre mňa dokonalý, s ktorým je nosič pevný a súmerný.

Ktorý z vašich výrobkov je najviac žiadaný? A ktorý je váš najobľúbenejší?

Nemám najobľúbenejší výrobok. Najradšej na svojej tvorbe mám rozmanitosť a nekonečné možnosti. Baví ma tvoriť stále niečo iné a často mám rozrobených viac vecí naraz. Keby som mala tvoriť stále rovnakú vec, hoc by bola najobľúbenejšia, veľmi rýchlo by ma omrzela.

Ešte stále aj študujete. Kedy najčastejšie tvoríte?

Tvorím v každej voľnej chvíli. Počas semestra mám času menej, ale takmer každý deň si nájdem aspoň malú chvíľku na svoj kreatívny oddych.

Kto je vašim najväčším kritikom?

Určite celá rodina, no najviac Marek – môj krstný synček. Vždy keď robím novú hračku, pýtam sa ho, či je pekná. Ak si ju pritúli tak je dobre, ak povie nie, musím prerábať J

Aký najväčší úspech v rámci vašej tvorby ste dosiahli?

Mojim najväčším úspechom je výhra v tejto súťaži. Zapájala som sa s malou dušičkou, že sa snáď dostanem medzi prvých 15. Ani sa mi nesnívalo, že by som mohla obsadiť prvé miesto a stále tomu nemôžem uveriť, je to pre mňa niečo neskutočné.

Aký je váš najväčší pracovný sen? Pripravujete prípadne novinky, ktoré by ste nám chceli predstaviť?

Mojim snom je raz sa venovať háčkovaniu naplno. Stále tvorím nejaké nové vecičky, najnovšie sa chystám na závesné organizéry na postieľku.

Tagy