Začnite písať

RODIČOVSTVO

Otcovia budú mať po novom nárok na 14-dňovú otcovskú dovolenku

Aktualizácia článku k 21.10.2022 – Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala novelu Zákonníka práce a ďalších právnych predpisov, v rámci ktorej sa zavádza otcovská dovolenka a platené otcovské voľno v rozsahu 14 kalendárnych dní v období 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Všetko je tak účinné od 1.11.2022.

Poberanie otcovskej dovolenky

Zmenou zákona o rodičovskom príspevku sa umožní súbežné poskytovanie rodičovského príspevku a materskej dávky, ktorá sa bude vyplácať otcovi dieťaťa počas trvania tzv. otcovskej dovolenky.

Rodičovská dovolenka muža sa v pracovnom kódexe transformuje na otcovskú dovolenku. Pôjde naďalej o neplatené voľno z hľadiska Zákonníka práce, ktoré však bude kompenzovať materská dávka zo Sociálnej poisťovne. Prekážkou tohto nároku nebude poberanie materského alebo rodičovského príspevku matkou dieťaťa.

Keďže obdobie poberania materskej dávky otcom je na Slovensku v porovnaní s inými krajinami Európskej únie nastavené nadštandardne, obdobie výplaty materskej dávky poskytovanej otcovi po narodení dieťaťa sa bude započítavať do úhrnného obdobia nárokov na materské pri tom istom dieťati.

„V porovnaní so súčasnou právnou úpravou sa aktuálne ucelené obdobie poberania materskej dávky, napríklad 28 týždňov, rozdelí na dve obdobia poberania materskej dávky, napríklad 2 týždne a 26 týždňov,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Flexibilnejšia práca

Rezort práce a sociálnych vecí očakáva, materskú dávku bude priemerne mesačne dostávať približne 3-tisíc otcov. Priemerná denná výška dávky by mala v tomto roku dosiahnuť približne 37 eur.

Novela Zákonníka práce tiež rieši viaceré oblasti zosúlaďovania rodinného a pracovného života a zvýšenia predvídateľnosti vykonávania práce.

Zamestnanec, ktorého pracovný pomer trvá viac ako šesť mesiacov a nie je už v skúšobnej lehote, môže podať zamestnávateľovi žiadosť, že by chcel prejsť na pracovný pomer na neurčitý čas alebo by chcel prejsť z pracovného pomeru na kratší pracovných čas na prácu na plný úväzok.

Zavádza sa tiež ochrana mužovi pred prepustením, ktorý čerpá otcovskú dovolenku. Rozširuje sa tiež právo zamestnanca po skončení dôležitej osobnej prekážky v práci, ktorou je otcovská dovolenka, alebo osobná a celodenná starostlivosť o fyzickú osobu, na zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko.

Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda schválila úpravu rodičovských príspevkov a otcovskej dovolenky, zamestnanci si budú môcť upravovať aj svoj pracovný pomer. © SITA Všetky práva vyhradené

Titulná foto: Tatiana Syrikova na Pexels

Tagy