Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako zvládnuť zlé správanie vášho dieťaťa bez toho, aby ste kričali

parent

Udržať si chladnú hlavu a pokojný prístup v situácii, keď sa dieťa správa zle, je niekedy náročné. Často sa stane, že spustíme lavínu kriku a potom to ľutujeme. Aj pokojný prístup je však len vecou tréningu. Ako sa do budúcna môžete vyhnúť zbytočnému kriku na svoje deti?

Keď sa deti nesprávajú podľa našich predstáv, je niekedy ťažké vedieť, ako reagovať. Rodičovstvo je náročné a hoci by sme v niektorých situáciách radi ostali pokojní, používali podporný jazyk a upokojujúci hlas, niekedy to jednoducho nejde a vybuchneme ako časovaná bomba. Väčšina rodičov kričí, aspoň z času na čas. Keď ale máte tendenciu kričať „neustále“, niečo nie je v poriadku. Vy z toho nemáte dobrý pocit a ani vaše dieťa. Navyše, čím viac budete kričať, tým viac bude vaše dieťa do budúcna situáciu hrotiť. Je to začarovaný kruh. Ako z neho von? Pripravili sme si niekoľko tipov.

Dostaňte sa správaniu na koreň

Správanie je vonkajším prejavom toho, čo sa u detí deje v emocionálnej rovine. Čím sú mladšie, tým je to pravdivejšie, keďže si rozvíjajú svoje schopnosti primeranejšie vyjadrovať emócie. To nás necháva robiť veľa detektívnej práce, ale ak sa dokážeme zamerať na to, čo by mohlo byť základom konkrétneho správania a vyriešiť to, bude to oveľa lepšie ako neustále kričanie, ktoré neprináša žiadne pozitívne zmeny. Pýtajte sa cielené otázky. Dobre počúvajte a snažte sa odhaliť, čo dieťa prežíva. Za každým správaním je dôvod, ktorý ale niektoré deti občas nie sú schopné vyjadriť inak, než cez „zlé správanie“. 

Začnite od seba

My mamy (a rodičia celkovo) v tom zhone často zabúdame na seba a svoje potreby. Hnev a frustrácia sú sprievodným javom pri únave alebo pocite, že veci nejdú podľa našich predstáv. Ak nám do toho príde „do rany“ naše dieťa s, pre nás, banálnou požiadavkou, či nebodaj musíme súdiť súrodeneckú hádku, nečudo, že vybuchneme oveľa rýchlejšie.

Nemôžete očakávať, že pokiaľ si v priebehu dňa nedoplníte svoje energetické rezervy, zvládnete chaotickú domácnosť a požiadavky svojich detí. Preto vás vyzývam, aby ste sa zamysleli nad tým, ako sa vám skutočne darí. Aká je vaša úroveň stresu v práci a v rodičovstve? Čo ešte vás v živote oberá o trpezlivosť a energetické rezervy? Skúste sa pravidelne zastaviť a urobiť si vnútornú sebareflexiu. Zapíšte si svoje stresory, túžby a potreby a potom uvidíte, čo môžete delegovať na ostatných. Nájdite spôsoby, ako doplniť svoje zdroje a nenosiť váhu celého sveta len na svojich pleciach.

journal

Foto: Daria Shevtsova on Unsplash

Nadobudnite stratenú kontrolu

Nemôžete čakať, že vaše dieťa akoby mávnutím čarovného prútika zmení svoje správanie. Tak to nefunguje. Váš stres a pohoda sú kritickým faktorom pri zmene súčasného stavu. Viete, že krik nefunguje a všetci sa cítia horšie. K celej situácii ale vždy môžete pristupovať z dvoch rôznych uhlov pohľadu:

Reagujem okamžite

Hneď v danej chvíli označte svoje spúšťače, t. j. možno sa bojíte, že vaše dieťa zraní seba a/alebo súrodenca. Zastavte sa a zhlboka sa nadýchnite. Potom, keď budete pripravená, použite pokojný, vyrovnaný hlas, aby ste zasiahli. To, že zostanete pokojná, nielenže zabráni situácii v eskalácii, ale tiež vám pomôže cítiť sa viac pod kontrolou. Vaša projekcia väčšieho pokoja a kontroly tiež pomáha vašim deťom cítiť sa viac pod kontrolou. Naučte sa používať prístup „hlboký nádych, pokojný hlas“ vždy v jednom kritickom momente za druhým, aby ste získali istotu, že v skutočnosti zvládnete menej kričať.

Myslím dopredu

Ako sme spomínali, ak sa už ocitnete v situácii, kedy musíte riešiť nevhodné správanie svojho dieťaťa, je väčšia pravdepodobnosť, že sa uchýlite ku kriku, ak máte vyčerpané svoje energetické rezervy. Zistite, čo vás upokojuje a uvoľňuje – teplý kúpeľ, relaxačné čítanie, dlhá prechádzka – a zaraďte si to do svojho zoznamu úloh. Vymyslite si plán, ako sa budete každý deň klásť na prvé miesto na vyhradený čas. A potom to urobte. Ak máte z toho výčitky, pripomeňte si (alebo svojmu partnerovi), že je to kvôli vašim deťom.

Na záver

Na výchove detí nie je nič jednoduché. Nezabudnite však, že pre svoje deti ste útočiskom a ak nestojíte na pevnej zemi, nemôžu byť ani ony. Čím viac sa budete starať o seba a svoj stres, tým pokojnejšie dokážete reagovať na búrky správania okolo vás. A každý z toho bude mať lepší pocit; hlavne vy.

Zdroj titulnej foto: Guillaume de Germain on Unsplash 

Tagy

1 Komentár