Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Opičie kiahne: Príznaky, symptómy a to, čo rodičia potrebujú vedieť

child

Po pandémii koronavírusu vo svete hlásia prípady nového ochorenia – opičie kiahne, ktoré sa doteraz vyskytovalo len v Afrike. Výskyt tohto ochorenia hlásilo už niekoľko európskych štátov, najnovšie aj Rakúsko a Česká republika. Čo o opičích kiahňach potrebujeme vedieť a sú rizikové pre deti?

„Tri krajiny v európskom regióne (Veľká Británia, Portugalsko a Španielsko) zaznamenali v priebehu prvej polovici mája 2022 potvrdené aj podozrivé prípady opičích kiahní. Prvé prípady boli zaznamenané vo Veľkej Británii a predpokladá sa, že išlo o importovanú infekciu z Afriky,“ uvádza tlačová správa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Čo sú opičie kiahne?

Opičie kiahne, prvýkrát objavené v roku 1958, sú zriedkavé ochorenie, ktoré je spôsobené vírusom opičích kiahní. Prvý krát sa objavili v kolónií opíc chovaných na výskum – odtiaľ pochádza názov opičie kiahne. Prvý zaznamenaný prípad prenosu na človeka pochádza z roku 1970 z Konga.

Aké sú príznaky opičích kiahní?

Príznaky opičích kiahní sú podobné príznakom ovčích kiahní. Inkubačná doba je obvykle 6 až 16 dní, ale môže kolísať od 5 až do 21 dní. Opičie kiahne začínajú horúčkou, bolesťami hlavy, svalov a vyčerpaním. V závažnejších prípadoch sa môže vyvinúť vyrážka, často na tvári a genitáliách, a na celom tele sa môžu vytvoriť bolestivé, svrbiace lézie. Medzi známe príznaky teda patria:

  • zvýšená telesná teplota, horúčka
  • bolesť hlavy
  • bolesti svalov
  • bolesť chrbta
  • opuch lymfatických uzlín
  • zimnica
  • únava až vyčerpanie

Ako dostanete opičie kiahne?

K prenosu vírusu opičích kiahní dochádza, keď človek príde do kontaktu s chorým zvieraťom, infikovaným človekom alebo materiálmi kontaminovanými vírusom. Vírus vstupuje do tela cez porušenú kožu (aj keď toto porušenie nemusí byť viditeľné), cez dýchacie cesty alebo sliznice. Prenosu z človeka na človeka môže dôjsť aj kontaktom s mokvajúcimi léziami. Môže dôjsť aj k prenosu zo zvieraťa na človeka, či už uhryznutím alebo poškriabaním.

Ako dlho trvajú opičie kiahne?

Infikované osoby pociťujú najskôr príznaky podobné chrípke – horúčku, únavu, bolesti svalov, zimnicu – ako aj opuch lymfatických uzlín. Obvykle v priebehu 1 až 5 dní od nástupu horúčky sa objavuje už aj typická vyrážka. Výsev častokrát začína na tvári a následne sa rozširuje na iné časti tela vrátane dlaní, nôh a genitálnej oblasti.

Vyrážka sa síce objavuje aj pri iných infekčných ochoreniach, no v prípade opičích kiahní má výsev niektoré špecifické vlastnosti – objavuje sa aj na spodnej časti chodidiel. Liečba choroby môže následne trvať niekoľko týždňov.

Môžu sa opičie kiahne liečiť?

Liečba je symptomatická, vakcína proti ochoreniu nie je bežne dostupná. Efektívnu ochranu poskytuje vakcína proti pravým kiahňam (variole). Vzhľadom na celosvetovú eradikáciu varioly v roku 1980 sa však očkovanie už nevykonáva.

Sú opičie kiahne smrteľné?

Opičie kiahne môžu byť smrteľné; ochorenie však zvyčajne prebehne bez komplikácií. Infikovaní jedinci majú tendenciu sa zotaviť do dvoch až štyroch týždňov. Riziko úmrtia pri ochoreniach na opičie kiahne spôsobené západoafrickou skupinou vírusu, ktorá bola doteraz zistená v prípadoch hlásených v Európe, je 3,6 %. Smrtnosť je vyššia u detí a mladých dospelých a osôb s oslabenou imunitou, ktoré sú obzvlášť ohrozené závažným priebehom ochorenia.

Mali by sa rodičia obávať opičích kiahní?

Zdravotnícki úradníci tvrdia, že hoci sú opičie kiahne nákazlivé, nie je dôvod na obavy. Zatiaľ čo stále prebiehajú výskumy na určenie zdroja infekcie, je dôležité zdôrazniť, že vírus sa medzi ľuďmi ľahko nerozšíri a vyžaduje si úzky osobný kontakt s infikovanou symptomatickou osobou.

Titulná foto: Ksenia Chernaya na Pexels

Tagy