Začnite písať

VZŤAHY

Pomocou týchto 7 znakov spoznáte toxického človeka

relationship

Každý z nás má vo svojom okolí človeka, ktorého by sme mohli nazvať toxickým. Od takéhoto človeka je lepšie držať si odstup. Viete, ako spoznáte niekoho, kto je pre vás život toxický? Prečítajte si 7 základných znakov toxického človeka, ktoré vám ho zaručene pomôžu odhaliť.

Manipulácia

Toxického človeka by sme mohli pripodobniť k manipulátorovi. Toxickí ľudia zvyčajne osoby vo svojom okolí ovládajú. Takýto typ človeka ostatným ubližuje, ale tvrdí, že im tým pomáha. „Robím to predsa pre tvoje dobro.“ Toto je jedno z najtypickejších vyjadrením toxického človeka.

Zároveň toxický človek často kladie jednoduché otázky, ktoré môžu vyzerať zdanlivo ako nevinné, ale v skutočnosti ide o útok. „Čo si dnes robil?“ Za tým nasleduje: „Stavím sa, že nič.“

 

Náladovosť

Toxicita sa spája aj s náladovosťou. Život s toxickým človekom je ako na horskej dráhe. Raz je k vám nesmierne milý, nevie si bez vás prestaviť život a vzápätí sa k vám správa, ako k niekomu kto pre neho nič neznamená. Môže sa k vám správať priateľsky, ale i chladne s nevypovedanou výčitkou. Keď sa ho spýtate, čo sa stalo, odpoveď je, že „nič“. Následne môžete práve vy začať hľadať chybu sami v sebe. A práve o to ide toxickému človeku.

Prečítaj si: Vieme ako odhaliť manipulátora. Prečítajte si týchto 7 vecí, na ktoré sa zameriava

Prenášanie emócií

Toxický človek má moc prenášať svoje pocity na vás. Zvyčajne na vás dokáže preniesť svoj hnev i vinu za niečo, čo spravil on. Preto je dôležité uvedomovať si, ktoré pocity sú tie vaše a ktoré toxického človeka. Len vďaka tomu dokážete túto jeho super schopnosť zastaviť hneď na začiatku.

Citové vydieranie

Okrem manipulovania vás toxický človek dokáže ľahko citovo vydierať. Postaví vás pred situáciu kedy si musíte vybrať buď on, alebo niekto iný. Samozrejme vás dokážu ovládnuť natoľko, že si vždy zvolíte prvú možnosť, teda jeho.

 

 Prečítaj si: 7 veľmi skutočných obáv matiek, ktoré čakajú druhé dieťa

Zveličovanie

Toxický človek má v obľube zveličovať. Okrem toho radi skresľujú a dramatizujú každú situáciu. Týmto správaním chcú len vyvolať konflikt, z ktorého vy vyjdete ako ten zlý. „Nikdy mi nepomáhaš.“

Ničiteľ šťastia

Nech toxickému človeku oznámite akúkoľvek šťastnú novinu, nečakajte, že sa bude tešiť s vami. Dokonca vám vašu radosť hneď prekazí. Jeho ďalšou super schopnosťou je nájsť na každom pozitívnom momente niečo negatívne.

 

Samozvaní sudca

Toxický človek trpezlivo čaká na každú vašu chybu a okamžite vás na ňu upozorní. Nie vždy musí ísť výlučne o chybu. V niektorých situáciách im úplne stačí ak nesúhlasia s nejakým rozhodnutím vo vašom živote a automaticky si nájdu spôsob, ako vám to môžu vyčítať. Na vaše správanie spustia vlnu kritiky, ktorou priamo útočia na vaše sebavedomie

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy