Začnite písať

RECEPTY

Recept na originálne guacamole – mexickú avokádovú nátierku

Niektoré recepty vám môžu pripomínať príjemne strávený dovolenkový čas. Preto by ste si ich chceli zachovať a pripraviť niekedy opäť, keď budete mať chuť zaspomínať. Podobne to môže byť aj pri tejto avokádovej nátierke guacamole, ktorá si postupne nachádza svojich fanúšikov aj u nás.

Pôvod guacamole

Pôvod tohto pokrmu z avokáda siaha až do čias Aztékov. Slovo guacamole pochádza zo slova „ahuacamolli“ z jazyka nahuatl, čo v preklade znamená „avokádová salsa“.  Dnes je populárnou súčasťou mexickej a americkej kuchyne. V samotnom Mexiku má guacamole rôzne regionálne podoby. Tradičná receptúra je však len jedna.

Ingrediencie na guacamole

  • 3 stredne veľké avokáda (ak si nie ste istí, či vám bude chutiť, pokojne pripravte aj z polovičnej dávky)
  • ½ limetky
  • Štipka soli a korenia
  • ½ cibule
  • 5 cherry (koktejlových) paradajok
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 chilli paprička (nemusí byť, ak nemáte radi ostré)

Postup prípravy avokádovej nátierky guacamole

  1. Avokádo prekrojíme na polovicu, vydlabeme do misky a popučíme vidličkou.
  2. Pridáme šťavu z limetky (ak nemáte, môžete použiť aj citrón), soľ, korenie, nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak.
  3. Cherry paradajky prekrojíme na polovice alebo štvrťky a chilli papričku nasekáme na menšie kúsky. Všetko primiešame k avokádovej zmesi.

S čím môžeme nátierku podávať

Táto svieža salsa alebo omáčka sa skvele hodí ako:

  • nátierka na pečivo,
  • dip k zelenine alebo kukuričným chipsom,
  • základ do wrapu,
  • omáčka k cestovinám či grilovanému mäsu.

Je už na vás, ako vám zachutí. Recept na guacamole si dokonca môžete obmieňať podľa svojich chutí. Ak nemáte radi paradajky, pokojne ich nahraďte kúskami červenej alebo žltej papriky. Na ozvláštnenie si do omáčky môžete pridať posekané lístky koriandra alebo petržlenovej vňate.

Guacamole – skladovanie

Avokádo je citlivé na oxidáciu vzdušným kyslíkom a pod jeho vplyvom zvykne sčernať. Do omáčky je preto dôležité pridať šťavu z limetky alebo citróna, ktorá spomaľuje túto reakciu. No napriek tomu sa môže stať, že guacamole vám po čase stmavne. Je to prirodzená reakcia, pokiaľ je omáčka dlhšiu dobu pri izbovej teplote na vzduchu.

Guacamole je ideálne skonzumovať ihneď, prípadne ju čo najskôr umiestniť do vzduchotesnej nádoby a skladovať v chladničke. Určite by ste ju mali zužitkovať do 48-hodín.

Titulná foto: Tessa Rampersad on Unsplash

Tagy