Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN

Tipy a triky ako zorganizovať detskú izbu

detskú izbu

Detská izba za veľmi krátky čas niekoľkokrát zmení svoje funkcie a využitie. Dá sa povedať, že rastie spolu s dieťaťom, ktorého potreby sa menia (hlavne v útlom veku) prakticky každých pár mesiacov. Ako detskú izbu zariadiť, aby bola príjemným a bezpečným miestom pre dieťa a zároveň praktická na údržbu? A aby sme pri zariaďovaní neminuli zbytočné financie a zároveň boli ohľaduplný k planéte?

Radi sa s vami podelíme o pár tipov a trikov, ktoré sa nám osvedčili nielen vo vlastných domácnostiach ale aj u našich klientov v Kominky – Well Organized Home, ktorým sme detské izby realizovali – či už vo forme návrhu alebo celkovej organizácie na kľúč.

Návrh detskej izby

Tak ako pri každom návrhu a organizácii je pre nás dôležité si na začiatku určiť, aké potreby dieťaťa a aj vás musí daný priestor napĺňať a spraviť si podľa toho plán. Ideálne je plán si spísať a ak ste vizuálny tip, tak aj rozkresliť. Nemusíte mať na začiatku návrh hodný architekta, skôr je dôležité si uvedomiť, aké funkcie by podľa vás mala izba ideálne spĺňať.

Ak navrhujeme izbičku pre bábätko, je dobré si uvedomiť, že v tomto veku sa potreby dieťaťa menia naozaj veľmi rýchlo a tomu návrh prispôsobiť. Ležiace dieťa sa o chvíľku začne plaziť, štvornožkovať a za chvíľku aj behať a jeho nároky na priestor sa budú neustále zvyšovať. Preto namiesto (aj keď krásneho) dizajnového nábytku určeného výhradne pre bábätko sa snažíme myslieť dopredu a počítať s tým, že dieťa bude časom potrebovať ďalšie typy nábytku, či už na tvorenie, hračky alebo oblečenie.

Našou najčastejšou voľbou sú preto dizajnovo neutrálnejšie zariadenia izby, aby sa ďalšie časti detského nábytku dali spolu pekne podopĺňať a skombinovať. Zároveň sa snažíme voliť jednoduchý nábytok, ktorého funkciu môžeme časom meniť alebo vie „rásť“ spolu s dieťaťom (tzv. rastúci nábytok).

Ďalšími obdobiami, kedy je vhodné zreorganizovať detskú izbu sú napríklad nástup dieťaťa do školy alebo prisťahovanie súrodenca.

Nábytok do detskej izby by mal byť odolný a kvalitný, ideálne z prírodných, overených a neškodných materiálov vhodných pre deti. Za kvalitu si síce trošku priplatíte, nábytok vám však bude slúžiť dlhší čas. Pri kvalitnom nábytku sa nemusíte báť ani kúpy z druhej ruky, čím vieme ušetriť nemalé prostriedky.

Výhodou pekného a kvalitného solitérneho nábytku (v porovnaní s nábytkom na mieru) je taktiež to, že ho budete môcť bez väčších problémov neskôr predať za dobrú cenu.

Veľmi dôležitou súčasťou izby je aj vhodné a dostatočne silné osvetlenie, hlavne pri hre, čítaní alebo tvorbe.

Zónovanie detskej izby

Pri detskej izbe počítame s nasledujúcimi zónami:

  • Zóna pre spánok a oddych.
  • Zóna pre hranie.
  • Zóna pre tvorbu, úlohy a učenie.
  • Úložné priestory pre hračky, knižky a zbierky (pokiaľ máte malého zberateľa).
  • Úložná zóna pre oblečenie.

Všetky tieto zóny si rozplánujte už pri návrhu izby pre vaše dieťa alebo viacerých súrodencov. Vezmite do úvahy ich aktivitu, temperament aj záujmy.

Pre posilnenie samostatnosti detí je vhodné umiestňovať predmety aj oblečenie v ich dosahu, aby sa vedeli sami obslúžiť. Police mimo dosahu detí môžete využiť na sezónne oblečenie alebo hračky, ktoré momentálne nie sú populárne.

Pri návrhu izby pre súrodencov je dobré myslieť aj na súkromie dieťaťa, aby mal každý v izbe „svoj“ kútik, kde sa môže uchýliť a nebude rušený. Častokrát takýto kútik umiestňujeme v oddychovej zóne, ale môže ním byť pokojne napríklad aj pracovný stolík, ak je dieťa viac kreatívne a relaxuje takýmto spôsobom.

Pri izbe pre súrodencov je dobré izbu zónovať aj podľa majiteľa – aby každé dieťa malo zvlášť priestor, či už na oddych, učenie, ale aj úložné priestory (postačí aj v rámci spoločnej police/ knižnice), kde má uložené svoje hračky alebo knižky. Rovnako to platí aj pre uskladnenie oblečenia. Ďalšiu zónu vyčleňujeme aj spoločné hračky alebo aktivity.

Väčšie deti, ktoré už vedia lepšie verbalizovať svoje potreby, pokojne zapojte do návrhu ich izbičky, diskutujte spolu, ako by si svoj priestor predstavovali a čo by túžili v izbe mať (samozrejme v rámci hraníc rozpočtu a pravidiel, ktoré si spolu na začiatku dohodnete). Určite to ocenia.

Organizéry

Organizéry na hračky volíme radšej menšie a plytšie z ľahkých materiálov, aby si dieťa vedelo aj plný organizér samo vybrať a dať ho na miesto. V takýchto organizéroch sa deťom aj lepšie orientuje a vyhnete sa kope hračiek vysypaných na zemi, keďže tá, ktorú dieťa hľadalo, bola na dne hlbokej krabice. Pokiaľ máte izbu ladenú v neutrálnejších tónoch, pokojne zvoľte organizéry vo veselších farbách alebo vzoroch. Naopak, pri farebnejšom nábytku pekne ukážu organizéry v jednotnej neutrálnej farbe.

Pre organizéry na oblečenie platí to isté, ako v šatníku dospelého – vhodné sú napríklad ľahké textilné krabice s priehradkami, kde viete oblečenie a doplnky pekne usporiadať a držia svoj tvar. Na sezónne oblečenie sú vhodné napríklad uzatvárateľné textilné škatule, ktoré chránia oblečenie mimo sezónu pred prachom a oblečenie sa zároveň vetrá a nezatuchne.

Na druhej strane nie sú vhodné ťažké (napríklad drevené alebo kovové) organizéry, či organizéry s ostrými hranami, ktoré môžu pri páde spôsobiť dieťaťu úraz. V skriniach sa zas vyhýbame rôznym košíkom z prírodných materiálov, ktoré sú síce pekné, ale môžu poškodiť oblečenie, či už zachytením alebo zafarbením a taktiež sa z nich občas trúsi. 🙂

Pokiaľ máte malého posteľového čitateľa alebo čitateľku, existujú rôzne miniknižničky, alebo systémy, ktoré sa dajú umiestniť priamo na stenu pri posteli a dieťa si vie po dočítaní knihu odložiť na miesto bez toho, aby muselo opúšťať posteľ.

Keďže miesta niekedy nie je dostatok, vieme využiť aj priestor pod posteľou, kde môžeme umiestniť rôzne vhodné uzatvárateľné boxy s napríklad sezónnym oblečením, sezónnymi športovými potrebami alebo hračkami/ knižkami, ktoré momentálne nie sú v kurze.

Pri väčších deťoch, hlavne v zdieľanej izbe, je fajn vyčleniť každému dieťaťu organizér/ krabičku, kde bude mať výlučne svoje „poklady“ a kde budú v bezpečí pred ostatnými. Deti takto zároveň učíme rešpektovať súkromie ostatných a ich majetok.

Veľmi praktické a populárne je aj štítkovanie, ktoré môžeme použiť na organizéry, zásuvky aj police. Štítkovanie uľahčuje orientáciu, kde je čo uložené a kam sa má vec vrátiť. Pre menšie deti, ktoré ešte nevedia čítať, vieme využiť pri označovaní obrázky.

Údržba a upratovanie

Namiesto návrhu zbytočne veľkých úložných priestorov, ktoré prakticky zmenšujú životný priestor pre deti a ich aktivity, zvoľme cestu zredukovania vecí. Pre svoj (rovnako pohodlný) život zvyčajne potrebujeme ledva 1/3 vecí, ktoré momentálne vlastníme.

Oblečenie, z ktorého deti vyrástli, posuňme ďalej (predaj, swap, darovanie). Ak máme k nejakému kúsku oblečenia sentimentálny vzťah (napríklad prvé topánočky, bodyčko, v ktorom išlo bábätko z pôrodnice a pod.), odložme si ho do spomienkovej krabičky, alebo sa dajú vyrobiť špeciálne rámy na sentimentálne veci a môžeme si ich vystaviť na pamiatku. Zničené veci bez milosti vyhoďte.

Hračky, z ktorých deti vyrástli, alebo im už nerobia radosť, spolu s deťmi vytrieďte a nájdite im nový domov. Deti sa niekedy ťažko vzdávajú svojich vecí a majú k nim rovnako sentimentálny vzťah ako dospelí. Diskutujme s nimi o tom a dohodnime si pravidlá, napríklad, že ak dostane novú hračku, jedna stará by mala ísť preč, aby sme mali pre novú hračku priestor.

Dobre funguje aj občasné obmieňanie hračiek – ak sa dieťaťu hračka zunuje, ale ešte má stále potenciál, že sa s ňou bude v budúcnosti hrať, na nejaký čas ju odložme mimo dosahu a dohľadu (napríklad do boxov pod posteľ, alebo vyvýšených políc) a po určitom čase opäť vráťme „do obehu“.

Hračky sa dajú taktiež požičiavať, či už od kamarátov, alebo v špecializovaných požičovniach hračiek (napríklad lego, alebo aj montessory hračky). Výhodou okrem zlomkovej ceny v porovnaní s kúpou novej hračky je, že keď hračka splní svoj účel, vieme ju vrátiť a nezaťažuje ďalej priestor detskej izby. Taktiež deti učíme, že nemusíme všetko vlastniť. 🙂

Deti vedieme k upratovaniu hlavne vlastným príkladom – keď uvidia nás, že po sebe upratujeme, začnú si postupne po sebe upratovať aj sami. Ak ku tomu budeme mať vhodne zorganizovaný priestor, kde každá vec bude mať svoje jasné miesto a kde ju bude jednoduché vrátiť, upratovanie deťom výrazne uľahčíme a zvýšime motiváciu k tejto nie veľmi populárnej činnosti. 🙂

Poďte do toho s nami a pozrime sa na detskú izbu vašich detí

Zodpovedzte si (ak už máte väčšie deti, tak ideálne spolu s nimi) nasledovné otázky:

  • Spĺňa a dobre slúži detská izba nášmu dieťaťu/ deťom?
  • Dobre sa v nej deťom funguje?
  • Majú v nej dosť priestoru na svoje aktivity a oddych?
  • Majú v nej dostatok súkromia?
  • Je v nej dostatok svetla?
  • Dobre sa im v nej udržiava poriadok?
  • Páči sa deťom ako vyzerá?

Ak ste odpovedali na niektorú z otázok NIE – poďte to zmeniť!

  1. Porozmýšľajte a nakreslite si plán, ako by detská izba mala vyzerať a čo by ste v nej vy a vaše deti potrebovali zmeniť. Naplánujte si zóny, podľa návodu vyššie (podľa funkcie a majiteľa). Zapojte do plánovania aj deti. 🙂
  2. Spravte revíziu nábytku – slúži ešte svojmu účelu, je vo vyhovujúcom stave, je na vhodnom mieste? Nebojte sa aj popresúvať nábytok, ak jeho rozmiestnenie už nevyhovuje, skúšajte, experimentuje, presúvajte (nemusíte fyzicky, nakreslite si izbu na milimetrový papier, povystrihujte nábytok, ktorý chcete v izbe ponechať a skúšajte rôzne varianty rozmiestnenia).
  3. Porozmýšľajte nad vhodnými organizérmi, ktoré by vedeli “vylepšiť” skladovanie vecí. Všetky poličky a zásuvky, kam organizér plánujete umiestniť premerajte (pokojne aj 2 x, pre istotu) – vyhnete sa nepríjemnému prekvapeniu, kedy zakúpený organizér nepasuje).
  4. Skúste spolu s deťmi zredukovať počet hračiek, predmetov a oblečenia v detskej izbe. Všetko vyberte z poličiek a zásuviek von. Začnite napríklad hračkami. V druhej fáze sa zamerajte na oblečenie. Pokojne riešte jednotlivé kategórie čiastkovo (napríklad počas 2 dní), nech vás organizácia „nezvalcuje“.
  5. Vyradené veci vytrieďte do krabíc – darovať, predať, vyhodiť. Ideálne veci na predaj a darovanie hneď odfoťte a večer zverejnite na bazári, burze, v darovacej skupine a pod.
  6. Vyčistite a vytrite poličky a zásuvky. Vložte organizéry a hračky podľa plánu, ktorý ste si spravili na začiatku. Ak uznáte za vhodné, oštítkujte.
  7. Tešte sa spolu s deťmi zo zorganizovanej izby, kde je poriadok a viac priestoru pre hru, tvorbu a oddych. A choďte za odmenu spolu na zmrzlinu alebo do kina. 🙂

Netrúfate si, alebo nemáte čas, priestor alebo chuť zrealizovať takúto zmenu sami? 😉 Ozvite sa nám na https://kominky.cz/domacnosti/, alebo nám napíše 2kominky@gmail.com niečo spolu vymyslíme.

Pre viac inšpirácie k našej domácnosti navštívte náš Instagram @2komínky a pokojne nám aj napíšte a pochváľte sa svojou premenou domácnosti, budeme sa tešiť.

Vaše organizátorky Nika a Ela 🙂

Zdroj foto: 2kominky

Zorganizovaná kúpeľňa – prakticky a príťažlivo

Tagy