Začnite písať

RODIČOVSTVO

10 tipov ako byť pokojným rodičom vďaka technikám vedomého rodičovstva

parent

Ako deti rastú, prechádzajú mnohými obdobiami, ktoré bývajú pre rodičov náročné. Niekedy sa aj čudujete, ako je možné si v takých chvíľach udržať zdravý rozum a chladnú hlavu. Nie ste v tom sami. Niekedy je však dôležité získať iný uhol pohľadu na vec. Inšpirujte sa tými to tipmi, ako sa môžete stať pokojným rodičom.

Každý rodič sa raz (a aj niekoľkokrát) ocitol v situácií, keď mal toho rodičovania po krk a najradšej by s tým sekol. Situácie sa môžu líšiť od rodiny k rodine, ale spúšťače hnevu sú takmer vždy rovnaké – únava a nedostatok spánku. Žiadny rodič nechce, aby si ho dieťa zafixovalo ako kričiaceho a nahnevaného dospeláka. Niekedy ani nemáme v úmysle kričať. Len sa strácame v danom momente a myslíme si, že neexistuje iný spôsob na kontrolu danej situácie okrem kriku. Takže, ako prestať byť tou „nahnevanou mamou“? Predtým, ako sa dostaneme ku krokom, ktoré vám pomôžu vytvoriť pokojnejší domov, je potrebné najskôr prebrať jednu dôležitú vec.

Spoznaj svoje spúšťače

Venujte chvíľu analýze okolností, kedy ste naposledy kričali alebo ste sa cítili porazení svojím dieťaťom. Boli ste unavení? Boli ste nevyspatí? Mali ste si zlý deň?

Keď viete, čo váš hnev spúšťa, podniknite kroky na vyriešenie hlavného problému. Ak sa cítite unavení alebo nevyspatí – požiadajte svojho partnera alebo blízkeho príbuzného, ​​aby vám pomohol, aby ste si mohli oddýchnuť, cítiť sa sviežo a získať opäť energiu. Každý rodič si potrebuje oddýchnuť od rodičovstva. Je prirodzené, že sa vyčerpáte, ak sa snažíte robiť všetko sami.

parents

Autor fotky: Katie E na Pexels

10 tipov ako sa stať pokojným a vedomým rodičom

Zmena perspektívy

Prvá zmena, ktorá musí nastať, je zmena vášho pohľadu na život. Ako vaše deti rastú, prejdú rôznymi míľnikmi, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť a vedenie. Tieto výkyvy v správaní a návykoch vášho dieťaťa nie sú vašou priamou súčasťou.

Vašou úlohou, ako rodiča, je prestať brať rast a vývoj vášho dieťaťa príliš osobne. Všetky deti kričia, hnevajú sa a skúšajú hranice. Buďte pre nich pevným oporným bodom, ktorý im ukáže smer, ale pripravte sa aj na zlyhania, ktoré sú súčasťou celého procesu. Neznamená to, že ste horší rodič, alebo nedokážete situáciu zvládnuť. 

Pripravte sa na úspech

Ako som spomenula v bode vyššie; únava, nedostatok spánku, to všetko sú spúšťače hnevu. Je to práve naša emocionálna a duševná pohoda, ktorá spúšťa hnev. Keď poznáte potenciálne spúšťače hnevu, naplánujte si spôsoby, ako sa im vyhnúť alebo sa s nimi vyrovnať.

Tu je niekoľko spôsobov, ako ovládať svoj temperament a vyhnúť sa hnevu:

  • Ak máte pred sebou rušný deň, choďte večer skôr spať.
  • Neplánujte žiadnu socializáciu, keď ste vy alebo vaše deti unavení.
  • Obmedzte aktivity, ak máte pocit, že váš rozvrh je príliš plný a zaťažuje vás. Niekedy je potrebný aj neštruktúrovaný čas, ktorý vám pomôže uvoľniť sa a cítiť sa v spojení so svojimi deťmi.

Ďalším dôležitým bodom, ktorý stojí za zmienku, je vytvorenie správneho typu podporného systému vhodného pre vašu rodinnú situáciu. Riešenie môže vyzerať pre každú rodinu inak, ale jednoduchou pravdou je, že je dôležité mať nejaký podporný systém, ktorý pomáha vychovávať naše deti, materstvo nie je o tom byť supermamou.

Môžete poprosiť o pomoc starých rodičov alebo si vybrať jasle/opatrovateľku. Čokoľvek vyhovuje vašej situácii. Výchova detí si skutočne vyžaduje dedinu a mnoho mladých matiek, ktoré nemajú žiadny podporný systém, sa zbytočne trápi, pretože žije v domnienke, že musia zvládnuť všetko samy. Je však nemožné žonglovať so všetkým naraz a nestratiť nervy. Nemali by sme sa hanbiť požiadať o pomoc, najmä počas prvých rokov života našich detí.

Buďte prítomná

Oddýchnite si od zbesilého tempa života a buďte prítomná. Niekedy je pekné odložiť telefón a skutočne oceniť svoje dieťa, keď sa hrá. Čas osamote so svojím dieťaťom vám pomôže sa s ním lepšie spojiť, porozumieť jeho potrebám, vďaka čomu si aj vy budete istejšia svojimi materskými schopnosťami. Táto dôvera príde vhod, keď sa opäť ocitnete v krízovej situácii. Svoj pohľad na správanie vášho dieťaťa využijete na to, aby ste mu poskytli kreatívne riešenia a vyhli sa ďalšiemu kriku. Krik je totiž väčšinou prejav toho, keď máme pocit, že nás nepočujú. A to platí nielen pri nás, ale aj pri deťoch. Keď strávite so svojím dieťaťom viac času, dozviete sa, čo u pomáha, aby sa cítilo viac milované a vypočuté. Kričanie je len výzva na pozornosť, viac lásky a času.

Nastavte štruktúru

Kľúčom k pokojnejšiemu domovu je mať určitú štruktúru dňa. Konzistentný režim dňa pomáha vášmu dieťaťu vedieť, čo sa od neho očakáva. V skutočnosti väčšina malých detí miluje rutinu, ktorá zahŕňa ich obľúbené činnosti a s radosťou ju dodržiava. Zamyslite sa nad 4-5 aktivitami, ktoré vaše dieťa miluje a organizujte deň tak, aby ste ich strategicky umiestnili tak, aby čo najlepšie vyhovovali vašej energetickej úrovni. Ak vaše dieťa miluje čítanie, vodné hry, pomoc v kuchyni, tak rozdeľte teda jeho obľúbené aktivity tak, aby zodpovedali vašej energetickej hladine počas dňa. Týmto spôsobom obaja dostanete to, čo chcete a s menším počtom sĺz a výbuchov hnevu.

parent

Autor fotky: Creation Hill na Pexels

Stanovte si limity a domáce pravidlá

Ako sa z detí stávajú batoľatá, potreba limitov a domácich pravidiel je veľmi dôležitá. Tie sú záchranou aj pre váš zdravý rozum. Mnoho ľudí má totiž predstavu, že vedomé a rešpektujúce rodičovstvo znamená absenciu akýchkoľvek pravidiel. Tak to však nie je.

Aj v prípade rešpektujúceho prístupu k výchove svojho dieťaťa musíte byť rodič, ktorý určí pevná hranice a pravidlá. Najmä preto, aby si vaše dieťa neublížilo doma alebo vonku. Čím skôr sa dieťa naučí rešpektovať nastavené hranice, o to menej stresu budete pociťovať. Zlepší sa aj vaša komunikácia a vy budete opäť o krôčik bližšie k tomu, aby ste boli pokojným rodičom.

Vyhraďte si čas len pre seba

Čas len pre seba pomáha zostať svieži a plní energie. Určite ste si všimli, že ste menej frustrovaná a podráždená v dňoch, keď môžete stráviť nejaký čas robením niečoho len pre seba. Čím viac totiž „dolejete do svojho pohára“, o to viac budete môcť naplniť poháre ostatným. Tak to funguje a netreba na to zabúdať.

Vyhraďte si spoločný rodinný čas

Spoločné trávenie času ako rodina je dôležité nielen pre malé deti. Vďaka výletom a aktivitám mimo domu sa z vášho dieťaťa stáva sebavedomejší a šťastnejší človek. Pokiaľ je to možné, skúste si tieto aktivity zaradiť pravidelne do svojho týždenného plánu. Vždy sa snažte vyberať miesta a aktivity adekvátne veku detí. Alebo vyberte aktivitu, ktorá je blízka vám a chcete ju deťom predstaviť (turistika, plávanie, lyžovanie). 

parent

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi na Pexels

Požiadajte niekoho, aby sa o vás postaral

Keď sa vo svojom živote neustále staráte o druhých, určite dôjde k vyhoreniu. V takých časoch to za vás nespraví ani rutina starostlivosti o seba. Využite pomoc starých rodičov, ak máte takú možnosť. Alebo poproste kamarátku či susedu, aby ste si navzájom vypomohli. Prípadne sa aspoň raz za čas vyberte s rodinou do reštaurácie, aby ste nemuseli stále variť. Táto zmena od monotónnosti každodenných úloh vám dá pocit, že je postarané aj o vás. Znie to jednoducho, ale verte mi, že na to v každodennom živote zabúdame. Ak nemáte nablízku rodinu, ktorá by vám pomohla; požiadajte manžela, aby vás niekedy rozmaznával, alebo si objednajte jedlo domov, či využite služby pestúnky alebo upratovacie služby.

Nočná rutina

Spôsob, akým ukončíte deň, je rovnako dôležitý ako deň samotný. Napíšte si o svojom dni do denníka. Zapisovanie do denníka pomáha pri stanovovaní cieľov, učení sa zo dňa a motivuje vás, aby ste vo svojom živote urobili viac. Využite nočný čas na začlenenie svojich obľúbených činností starostlivosti o seba. Pridajte do svojej rutiny 5-minútovú modlitbu. Vďačnosť za všetky vaše požehnania v živote má upokojujúci účinok na myseľ a pripomína vám to, čo je dôležité. Vyhnite sa obrazovkám pred spaním a choďte rovno do postele.

Plánovanie osobných a profesionálnych cieľov

Neviem ako vy, ale ja som typ človeka, ktorý sa okamžite upokojí, keď prídem na spôsob, ako sa zorientovať v dni alias „naplánovať si deň“. To mi pomáha cítiť sa menej úzkostlivo a zostať pokojná uprostred každodenného rodinného chaosu.

Keď viete, ktorým smerom sa chcete uberať, pracujete na tom so sústredením a odhodlaním. Všetky tieto zdanlivo jednoduché kroky z vás urobia pokojného rodiča. Neprekvapí ma, ak viac ako polovica mamičiek, ktoré toto čítajú, nezaradí tieto kroky do svojej každodennej rutiny a bude sa cítiť previnilo, že kričia a hnevajú sa.

Pokoj vychádza zvnútra, nie je vonkajší. Takže musíme pracovať na zvládaní spúšťačov, aby sme boli pokojným rodičom. Nie je ľahké každodenne dodržiavať rôzne rodičovské zásady. Rodičovstvo si vyžaduje veľa praxe a kreativity. Ale ani to nie je nemožné. Čím viac budete pri výchove praktizovať pokoj a kreativitu, tým ľahšie to pôjde.

Titulná foto: Berendey_Ivanov / Andrey_Kobysnyn na Pexels

Vedomé rodičovstvo je ťažšie, ako sa zdá

Tagy