Začnite písať

ROZHOVORY

Lenka Vargová: Poďte s nami kresliť!

Lenka Vargová, víťazka Ocenenia Čo dokáže mama v kategórii služby pripravuje pre deti rôznych vekových kategórií kreatívny ateliér. Na svojom blogu poskytovať rôzne tipy, napríklad na výhodné nákupy či ako sa dá tvoriť aj lacno. A verím, že čoskoro zorganizuje aj kreatívne dielničky v Bratislave a Leviciach.

Ovplyvnilo vznik vášho blogu o tvorení aj vaše predchádzajúce povolanie učiteľky? 

 Z časti áno. S myšlienkou niečo takéto zrealizovať som sa pohrávala už veľmi dlho, len som nevedela, kde a ako začať. Keď sa narodila Vivien, zrazu mi prichádzali nápady jedna radosť. Potrebovalo to svoj čas, aby to dozrelo. Chcela som vytvoriť blog, webovú stránku na kvalitnej úrovni v rámci svojich, hlavne finančných, možností. Webovú stránku, blog som sa snažila a aj sa snažím realizovať tak, aby aktivity boli rozdelené podľa veku a zároveň, aby si tu našli kreatívne aktivity aj tie najmenšie detičky. Všetko som realizovala spolu s manželom, či už vytvorenie stránky, alebo blogov na sociálnych sieťach. Manžel je mojou veľkou oporou a keďže príspevky zverejňujem dvojjazyčne, pomáha mi napríklad s anglickými prekladmi, alebo tiež so spravovaním webovej stránky.

Čo vás najviac na vašej „práci“ s detičkami a mamičkami teší? 

Tá detská radosť a nadšenie pre tvorenie. Ešte som sa nestretla s tým, že by dieťatko nemalo záujem o tvorenie. Napríklad, v decembri som spolu s Kvetkou a jej Canisterapiou, kedy sa v rámci jednej aktivity zapojili aj terapeutickí psíkovia, a s mojím bratom Miškom, ktorý maľuje nádherné obrazy, zorganizovala vianočné tvorivé dielničky. Pôvodne namiesto jednej hodiny trvali vyše štyroch hodín. Záznamy som prinášala prostredníctvom stories na mojich sociálnych sieťach Creativevivien. Detičky boli nadšené a chceli hneď na druhý deň ďalšie. Toto je to, prečo to má zmysel.

Ďalší veľký dôvod pre ktorý to má veľký význam a zmysel je, že detičky sa cítia bezpečne a ocenené. Ako mi určite všetci dajú za pravdu, má to neodškriepiteľné terapeutické účinky. Mnohokrát sa dozviete príbehy od detičiek z ich prostredia, čo ich trápi, keďže sa Vám v bezpečnom prostredí ľahšie otvoria ak majú potrebu.

Koľko mamičiek sa zapája do vašich aktivít? 

Je to veľmi individuálne, najväčší úspech sme zaznamenali s decembrovou kreatívnou výzvou. Vtedy bol ten počet relatívne vysoký na dennej báze, takže s výzvami určite plánujeme pokračovať ďalej.  Vždy sa potešíme ďalším detičkám, ktoré sa zapoja do našich aktivít a rastúci počet mamičiek, ktoré sa na základe našich inšpirácií odhodlajú tvoriť so svojimi deťmi a tráviť zmysluplne spoločný čas je pre mňa veľkou motiváciou.

Aká spätná väzba vás najviac teší? 

Každá jedna, či už milé slová, fotografie výtvorov detičiek, zmienka o nás, ale najmä vedomie, keď vidím, že sme ostatným pomohli zmysluplne tráviť čas a zároveň sa rozvíjať po mnohých stránkach.

Iste sa vám podaria vytvoriť aj krásne výrobky. Neuvažovali ste nad ich predajom či vydražením? 

Tak toto mi vôbec ani nenapadlo, pre mňa sú všetky diela unikátne a starostlivo ich odkladám. Každé jedno dielo mojich detičiek je pre daný vek výnimočné a nádherné. Niektoré sme podarovali blízkej rodine, väčšinou maľby na plátne.

Kde nachádzate inšpiráciu pre vaše tvorivé aktivity? 

Inšpirácia je všade. Veľmi rada vymýšľam a skúšam niečo nové. Veľakrát si s mojimi detičkami zoberieme farby a výkres a ideme niečo tvoriť. Takto spontánne vzniklo už mnoho našich diel. Vivienka má veľmi rada maľovanie a kreslenie stromov a jednoznačne sú u nás in všetky zvieratká. Samozrejme, že aj na internete je veľa toho, čo ma nadchne a chcela by som vyskúšať, ale často sa stretávam s tým, že mnoho týchto tvorivých aktivít nie je práve vytvorených pre najmenšie detičky. Preto aj keď s Vivienkou alebo Tomáškom chcem niečo zrealizovať, musím vymyslieť ako to prispôsobiť ich veku, teda nejak to pretvoriť.

Ktorá forma tvorenia je pre vás najbližšia a máte ju najradšej? 

Všetky formy tvorenia sú výnimočné a majú svoj šmrnc, ale mne je asi najbližšie maľovanie. Tie farebné kombinácie, ktoré vznikajú sú nádherné. Veľmi rada maľujem mandaly, úplne pri tom zrelaxujem.

Pripravujete prípadne spoluprácu, či aktivitu, o ktorej by ste nám chceli povedať viac? 

Decembrová kreatívna výzva bola veľmi úspešná, takže v tom plánujem pokračovať, aj s ďalšími výzvami. Najbližšie chystám jarnú kreatívnu výzvu. Nespolupracujem s nikým, ale ak by sa vyskytla nejaká zaujímavá ponuka, naše predstavy by sa zhodovali a videla by som v tom zmysel brániť sa tomu určite nebudem.

Tvoríte s deťmi a pre deti. Ako relaxujete? 

Veľmi rada mám prechádzky v prírode, človek tam príde na úplne iné myšlienky. Ale aj samotné tvorenie s detičkami a následná tvorba blogu a stránky je pre mňa relax. Je to taký môj splnený sen a som rada, keď aj jednej mamičke a jej dieťatku pomôže, už aj pre to to má zmysel. A ešte pri dobrej knihe. Veľmi mám rada pedagogickú odbornú, náučnú literatúru. Keďže mám vyštudovaný pedagogický odbor, aj po škole sa naďalej vzdelávam v tejto oblasti a o odborné poznatky sa opieram aj pri tvorení s detičkami a v mojom blogu.

Máte sen, ktorý by ste si chceli v budúcnosti splniť? 

Určite áno, chcela by som vytvoriť kreatívny ateliér pre všetky detičky, rôznych vekových kategórií. Aj s blogom plánujem množstvo aktivít, ktoré sme začali už od januára aj realizovať – napríklad: Poďte s nami kresliť, budem poskytovať rôzne tipy, napríklad na výhodné nákupy, ako sa dá tvoriť aj lacno. Pridávať viac live videí z domáceho prostredia, troška Vám ukážeme naše tvorivé miestečko. A ak to situácia dovolí plánujem začať robiť opäť kreatívne dielničky v Bratislave a aj v Leviciach.

Tagy