Začnite písať

INŠPIRÁCIE

10 divokých FAKTOV o žralokoch, ktoré zaujmú nielen deti

žralokoch

Zatiaľ čo filmy ako Čeľuste urobili žralokom zlú reputáciu, tieto oceánske tvory v skutočnosti nie sú také zlé, ako sa zdajú. Pre ekosystém sú žraloky veľmi dôležité. Ako vrcholoví predátori udržiavajú morskú potravinovú sieť v rovnováhe a následne ovplyvňujú morskú trávu (ktorá pre svoj rast spotrebúva najmä uhlík) a biotopy koralových útesov. Preto je dôležité, aby sme o nich učili naše deti.

Ak naše deti nenaučíme, že žraloky sú dôležité a budú si myslieť, že žraloky sú len strašidelné a zlé – môžu robiť veci, ktoré žralokom ubližujú,“ vysvetľuje Mike Heithaus, Ph.D., morský ekológ. Deti majú prirodzenú fascináciu pre žraloky – a ako by nemohli?“ dodáva. „Žraloky sú skvelým mostom do vedy, do predstavivosti a do skúmania.

Tu je niekoľko faktov, vďaka ktorým sa budú vaše deti zaujímať o tieto neobyčajné oceánske tvory.

1. Čo jedia žraloky?

Žraloky sú tým, čomu hovoríme „oportunistickí predátori“, pretože majú širokú škálu koristi a zvyčajne jedia všetko, čo je okolo nich dostupné. Ale väčšina z nich má tendenciu žrať menšie ryby a bezstavovce, zatiaľ čo väčšie sa môžu rozhodnúť pre morské cicavce, ako sú tulene a uškatce.

Jedia žraloky aj ľudí?

To bolo zriedkavo zdokumentované a je to často preto, že žralok je „zmätený alebo zvedavý“, čo vedie k „náhodnému útoku“. V roku 2019 bolo na celom svete zaznamenaných 64 potvrdených nevyprovokovaných útokov žralokov a celosvetový priemer je približne štyri ľudské úmrtia spôsobené žralokmi ročne.

2. Koľko zubov majú žraloky?

Zatiaľ čo počet zubov sa líši podľa druhu žralokov, ich ústa sú vždy nebezpečná zbraň. Populárn žralok modrý má napríklad 300 ostrých zubov. A to nie je všetko: Tieto zuby sedia v mäkkej chrupavke a často vypadávajú. Majú však „rady náhradných zubov uložených vo vnútri čeľustnej kosti“ a počas svojho života im dokáže narásť viac ako 20 000 náhradných zubov.

žralokoch

3. Ako dlho žijú žraloky?

Väčšina žralokov vo voľnej prírode má dĺžku života asi 20 až 30 rokov, ale niektoré žijú oveľa dlhšie. Vezmite si grónskeho žraloka – môže žiť až stovky rokov.

4. Majú žraloky jazyk?

Žraločí jazyk sa podľa Floridského múzea nazýva „basihyal“, čo je „malý, hrubý kúsok chrupavky umiestnený na dne úst“. Ale na rozdiel od ľudí sa chuťové poháriky žraloka nachádzajú na papilách lemujúcich ústa a hrdlo.

5. Ako rýchlo môže žralok plávať?

Žraloky sú veľmi rýchli plavci. Veľkým dôvodom je ich koža – skladá sa z miliónov dermálnych denticlov alebo „malých plakoidných šupín v tvare V“, ktoré znižujú trenie vody. Najrýchlejší žralok, mako krátkoplutvý, dokáže plávať rýchlosťou 40 km za hodinu pravidelným tempom, ale dokáže dosiahnuť rýchlosť viac ako 70 km za hodinu na krátke vzdialenosti.

6. Aké sú rôzne typy žralokov?

Zatiaľ čo o žralokoch modrých už pravdepodobne počul každý, existuje viac ako 400 druhov žralokov. 

7. Aký je najväčší žralok na svete?

Tým je žralok velerybí, ktorý môže dorastať do dĺžky až 18 metrov. Na druhej strane sú niektoré žraloky, ktoré sú také malé, že sa vám zmestia do ruky.

Zdroj: theplanetsworld.com

8. Aký veľký je žralok modrý?

Samice žralokov modrých sú väčšie ako samce. Priemerná samica môže dosiahnuť dĺžku asi 4,5 až 5 metrov, zatiaľ čo priemerný samec má 3-4 metre. Ale našli sa aj jedinci, ktorí dorástli do dĺžky 6 metrov.

9. Existujú nejaké vyhynuté žraloky?

Žraloky majú dlhú históriu, aj keď o tých skorých žralokoch, ktoré sú teraz vyhynuté, sa toho veľa nevie. Medzi niektoré patrí elegestolepis – najskorší žralok – spred 420 miliónov rokov, Leonodus spred 400 miliónov rokov a falcatus falcatus spred 325 miliónov rokov.

10. Aký bol najväčší žralok, ktorý bol kedy chytený?

Donnie Braddick sa zapísal do histórie, keď v roku 1986 pri brehoch Montauku v štáte New York ulovil na udicu a navijak takmer 1600kg vážiaceho žraloka modrého. A bola to poriadna udalosť: tisíce ľudí sa objavili, aby videli tohto rekordného žraloka, akého sa podarilo chytiť.

Zdroj: parents.com

Titulná foto: unsplash.com

Tagy