Začnite písať

ROZHOVORY

Danielle Medená: Moja kniha je pre všetky mamy, ktoré toho majú občas plné zuby

Danielle Medená je akčnou mamou dvoch dcér, ktoré sa snaží vychovávať najlepšie ako vie. Popri materstve a práci sa jej podarilo vydať aj svoju knižnú prvotinu Denník zamestnanej matky. Úryvky z tejto knihy vám pravidelne prinášame v spolupráci s autorkou aj na našom webe. Čo viedlo Danielle k vydaniu jej denníka a prečo si vybrala práve tému materstva? 

Danielle je matkou dvoch detí, dcér Klárky a Sárky. Popri tom je manželkou začínajúceho podnikateľa. No a ako inak, aj zamestnankyňou, aby prispela do rodinného rozpočtu. Svoje zážitky v tejto troj-úlohe si zapisovala, a tak vznikol denník, ktorý ju pri spätnom čítaní rozosmial aj pohladil po duši. Myslí si, že úloha matky je v dnešnej dobe stále nedocenená, preto sa rozhodla tento svoj denník publikovať. Aby aj ostatné maminky vedeli, že v tom nie sú samé. Všetko zlé raz predsa prehrmí a na to dobré sa bude spomínať s úsmevom na perách.

Aká je vaša akčná vlastnosť?

Ak si sa dala na boj, musíš bojovať. To mám od svojich rodičov a táto rada mi už nie raz v živote pomohla. Takže mojou akčnou vlastnosťou je húževnatosť a odhodlanosť. Všetko sa dá, len treba prísť na to, ako.

Ako vlastne vznikal Denník zamestnanej matky?

Vznikal počas večerov a voľnejších chvíľ, keď som sa potrebovala „vypísať“ zo silných či úsmevných zážitkov, ktoré ma počas materstva stretli. Zapisovala som si ich do denníka a po čase som si ich s úsmevom na tvári rada znovu čítala.

Čo vás viedlo k tomu vydať tieto zápisky knižne?

Moja suseda, kamarátka v materstve si ich raz prečítala a pobavilo ju to. Smiala sa na tom, že je to presne ako u nich doma. 🙂 Tak som si povedala, že ak to pobavilo ju, mohlo by to pobaviť aj iné mamičky, ktoré majú starostí nad hlavu a majú pocit, že sú v tom samé.

Denník zamestnanej matky je teda akousi autobiografiou vášho materstva alebo sú tam aj nejaké fiktívne pasáže?

Všetko, čo je v knižke, sú moje reálne zážitky. 🙂 Nebolo treba nič vymýšľať, ani pridávať. Tých zážitkov má každá mamička na rozdávanie. Rovnako aj moje spomienky o randení a hľadaní toho pravého sú pravdivé. Fikcii sa v tejto knihe miesto neušlo. 🙂

Ako prebiehal proces vydania? Išla ste cestou samovydávania alebo ste oslovila nejaké vydavateľstvo?

Keďže sponzori na vydanie knihy sa hľadajú ťažko, rozhodla som sa ísť cestou samovydania. Urobila som si prieskum, akým spôsobom to je možné, kde sú aké možnosti a postupne som si ukladala linky a užitočné stránky. Nakoniec sa ukázalo, že to nie je až také ťažké a možností, ako vydať svojpomocne knihu, je v dnešnej dobe viacero.

Pre koho je táto kniha určená? Čo si v nej čitatelia nájdu?

Kniha je určená pre všetkých, ktorí sú zvedaví, čo robí ich kolegyňa po tom, ako si odpípne v práci. 🙂 Ak ste chceli vedieť, aký je život bežnej ženy v dnešnej dobe, ako môže dopadnúť prvé rande, alebo si prečítať návod ako si (ne)kúpiť kolobežku, tu nájdete všetko pekne pohromade.

Mnohí si myslia, že spisovatelia si svojimi knihami dokážu zarobiť peknú finančnú čiastku. Je to naozaj tak?

Možné to je, ale to nebol môj prípad. 🙂 To však ani nebolo cieľom tejto knihy. Bola vydaná preto, aby pobavila, rozosmiala a pohladila po duši maminky, ktoré toho občas majú plné zuby a majú pocit, že sa na ne všetko rúca. A tiež pre tých, ktorí si myslia, že život mamy na materskej je iba o soplíkoch a plienkach. Tu si prečítate, že to tak naozaj nie je a život na materskej je veľmi pestrý a veľakrát úsmevný.

Aký bol ohlas vašich čitateľov na knihu?

Ohlas bol veľmi príjemný, kniha si našla svojich fanúšikov. Pozitívne recenzie na stránkach online kníhkupectiev veľmi potešili a vynahradili všetku námahu pri tvorbe.

V knihe sa nachádzajú aj veľmi trefné ilustrácie. Kto za nimi stojí?

Za ilustráciami stojí rovnako mama dvoch detí, Andrea Nagyová. Dohodila mi ju kamarátka a jej tvorba sa mi zapáčila na prvý pohľad. Do každého obrázku vkladá kus svojho srdca a duše. Keďže má doma tiež dva malé poklady, presne poznala situácie opísané v knihe a urobila k nim úžasné ilustrácie.

Plánujete vydanie aj nejakých iných kníh?

Momentálne pracujem na pokračovaní Denníka zamestnanej matky. Jej vydanie je naplánované v priebehu tohto roka.

Čo vás na písaní baví najviac?

Najviac? Pomáha mi to uvoľniť nahromadené emócie, je to pre mňa relax a oddych. A tiež si neskôr rada čítam svoje zápisky a bavím sa na nich. Pretože to zlé vždy prehrmí a zostane iba úsmevná spomienka.

Hovorí sa, že správny spisovateľ by mal najskôr veľa čítať. Máte aj vy nejakého svojho obľúbeného autora alebo dielo?

Áno, mojim favoritom je Terry Pratchett, podľa mňa jeden z najlepších autorov fantasy beletrie. Jeho humor, irónia a dokonalé vykreslenie deja a vlastností postáv je pre mňa vždy zážitok.

Po akom knižnom žánri najradšej siahnete?

Okrem pána Pratchetta a jeho kúzelnej plochozeme si veľmi rada prečítam súčasnú beletriu, ale aj životopisné romány, napríklad román „Prebijem sa!“ o M. R. Štefánikovi, alebo knihu „Inšpirácia Baťa“ o obuvníckom kráľovi našich českých susedov.

Máte tip na akčnú mamu, o ktorej by ste si rada prečítala na našom portáli?

Rada by som si prečítala napríklad o našej pani prezidentke, pretože ženu-prezidentku máme po prvý krát v našej histórii. Byť hlavou rodiny a zároveň štátu je zrejme veľmi náročné, ale zároveň obohacujúce. Zaujímal by ma jej pohľad na život, ako sa jej darí zladiť rodinu a úlohu matky, s úlohou hlavy štátu.

Zdroj foto: D. Medená

Danielle Medená sa rozhodla do tohto článku nezverejniť fotografie svojej osoby, čo v rámci redakcie rešpektujeme.

„Záver knihy je trochu kontroverzný a mohol by mať dopad na moju rodinu, preto by som radšej fotografie nezverejňovala.“ 

Ak vás kniha zaujala, môžete si prečítať najnovšiu uverejnenú kapitolu:

Denník zamestnanej matky: Aj mamy môžu vyhorieť

Tagy