Začnite písať

PR ČLÁNKY

Praktické tipy, ako zariadiť štýlovú kuchyňu, ktorá je vhodná aj pre malé deti

family

Najvyťaženejšou miestnosťou v dome alebo byte, kde sa často odohráva celý rodinný život, je práve kuchyňa. Tu ľudia deň čo deň jedia, varia a robia poriadok. V mnohých rodinách sú však pri všetkých týchto činnostiach prítomné aj malé zvedavé deti, na ktoré treba dávať pozor. Ak si ale zariadite kuchynský priestor so všetkými dôležitými detailmi, nemali by ste sa ničoho obávať.

Správne plánovanie kuchyne je predsa základ spokojnosti všetkých členov rodiny. Poďme sa preto spoločne pozrieť na kroky, ktoré k tomu smerujú a pomôžu vám vytvoriť nielen bezpečnú a funkčnú, ale aj štýlovú kuchyňu na mieru.

Detská poistka na sporáku

Jednou z najčastejších nehôd v kuchyni sú popáleniny od sporáka a rúry. Postihnuté sú najmä malé deti, pretože tie ešte nedokážu vo svojom mladom veku pochopiť, aká môže byť varná doska horúca. Pre takéto prípady má veľa modelov varnej dosky zabudovanú detskú poistku. To sťažuje jej zapnutie a je mimoriadne účinné, najmä, keď nemáte čas.

Kuchyňa na mieru

Luxusný návrh interiéru tvoria aj nábytok, ako sú police alebo príborníky a vytvárajú v kuchyni domácu atmosféru. Vo väčšine prípadov však nie sú dostatočne chránené pred malými deťmi. Pri hre v kuchyni sa preto ľahko môže stať, že si vaše dieťa udrie hlavu o roh alebo okraj pracovnej dosky alebo zásuvky či stola.

Pomocou chráničov rohov alebo špeciálnych pogumovaných hrán môžete výskyt takýchto prípadov eliminovať. Vyžaduje si to možno viac času pri plánovaní a vytváraní novej kuchyne na mieru, ktorá bude myslieť na potreby všetkých členov rodiny, za ten efekt a komfort to ale určite stojí.

Nebezpečné kuchynské náčinie skladujte mimo dosahu detí

K téme bezpečnosti detí v kuchyni patria nielen pevné stolové nohy a správne ergonomické výšky nábytku, ale aj odkladanie nebezpečného kuchynského náčinia, ako sú nože či vidličky. Pri varení nenechávajte ostrý kuchynský nôž na pracovnej doske. Namiesto toho ho ihneď po použití vložte späť do zásuviek s poistkou a mimo dosahu detí.

Ochrana pred obarením

Forma ohrozenia vašich malých detí v kuchyni môže byť rôzna. Jednou z ďalších najčastejších nebezpečných zón je vodovodná batéria a prívod teplej vody. Ak je prúd vody príliš horúci, môže dôjsť k popáleniu. V tomto prípade poskytuje nápravu integrovaná ochrana – poistka, ktorá je inštalovaná v kuchynskej batérii. Funguje to tak, že ovládaciu páku batérie je možné posunúť len do určitého teplotného rozsahu, vďaka čomu zostanú malé ruky v bezpečí.

Pi zariaďovaní kuchyne s deťmi treba zvážiť aj lesklé povrchy kuchynskej linky, ktoré sa môžu ľahko znečistiť. Rovnako dôležité sú aj chránené elektrické zásuvky a podlaha.

Ak na tieto veci budete myslieť, vytvoríte si kuchyňu, ktorá bude pohodlná a bezpečná pre všetkých členov rodiny.

Zdroj obrázka: popcorner/Shutterstock.com

Tagy