Začnite písať

PR ČLÁNKY

Nevyslovené fakty o najobľúbenejšom kúsku odevu

Každý ich pozná, každý ich má a každý ich miluje. Rifle sú asi jediný kúsok odevu, ktorý sa na trhu a v módnom priemysle udržal tak dlho. Nosíme ich neustále a pritom o nich až tak veľa nevieme.

Aby ste to napravili a mali vo všetkom jasnom, poďme si spoločne niektoré nevyslovené fakty a  tajomstvá o tejto „textilnej ikone“ odhaliť.

Prečo sú džínsy väčšinou modré?

Asi viete, že klasické nohavice z tohto materiálu bývali pôvodne pracovným odevom zlatokopov.  Nakoľko ale boli vyrábané z najčistejšej bavlny, biela farba tohto materiálu nebola na prácu v náročných podmienkach ideálna. Na farbenie látky boli preto použité indigové listy. Tmavomodrá farba zakryla pri hľadaní zlata špinu a odev mohol svojmu účelu bez problémov slúžiť ďalej.

Dnes si moderné dámske rifle vyberáme pre ich krásnu modrú farbu zámerne, pretože slúži ako univerzálny doplnok, ktorý je možné nosiť takmer všade a vyniknú na ňom tie najkrajšie detaily.

Čo znamenajú názvy „denim“ a „džínsy“?

V minulosti odev na prácu, dnes si ho berieme na príjemnú letnú dovolenku. A možno aj do oblasti, z ktorej denim v súčastnosti k nám najviac cestuje – teda z Egypta, Indie či USA. V minulosti materiál používaný na výrobu džínsov pochádzal najmä z francúzskeho mesta Nîmes. „Serge de Nîmes“, teda látka z Nîmes, sa stala americkou skrátenou formou denim.

Slovo džínsy, na druhej strane, pochádza z „Gênes“, francúzštiny pre Janov. Talianske mesto bolo v 19. storočí známe svojimi pevnými bavlnenými nohavicami. Takto sa z „de Nîmes“ a „Gênes“ stala džínsovina a džínsy.

Kto vynašiel džínsy?

Aj keď džínsy pôvodne pochádzajú z USA, ich vynálezcom bol nemecký emigrant Löb Strauss – neskôr známy ako Levi Strauss. Značka Levi’s tak nie je len jednou z najobľúbenejších adries milovníkov džínsov, ale sú dokonca ich vynálezcami.

Na čo slúžia nity na džínsoch?

Poznáte ten pocit, keď si sadnete v džínsoch na tvrdú stoličku a cítite, ako vám prekážajú rôzne výstupky? Na vine sú väčšinou drobné nity na vreckách nohavíc. V minulosti mali v týchto oblastiach poskytnúť silne využívaným pracovným nohaviciam väčšiu oporu a odolnosť proti roztrhnutiu. Dnes slúžia tieto gombíky ako štýlový prvok nohavíc či rovnako obľúbenej rifľovej bundy. A pokiaľ vám chýba v šatníku, je na čase si ju zaobstarať. Využijete ju počas celého roka.

Zdroj obrázka: G-Stock Studio/Shutterstock.com

Tagy