Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Daniela Maťuchová: Myšlienka prirodzeného zlepšenia vlastného zraku bola pre mňa lákavá

Akčná mama Daniela Maťuchová bola prvá, ktorá sa na Slovensku začala venovať Batesovej metóde na prirodzenú korekciu zraku. V začiatkoch jej podnikania však nešlo všetko tak hladko. Dnes vedie centrum Provitalis, ktoré poskytuje služby zrakového vzdelávania a na svojom konte má už tretiu vydanú publikáciu.

V rozhovore nám prezradila:

  • kedy si popri aktivitách nájde čas na písanie,
  • aký neobyčajný príbeh z praxe jej najviac utkvel v pamäti,
  • v čom ju zaskočilo vydanie vlastnej knihy cestou samovydavateľa.

Vy sa vo svojej praxi venujete zlepšovaniu zraku pomocou Batesovej metódy. Ako ste sa k tomu dostali?

O Batesovej metóde som sa dozvedela niekedy pred cca. 25 rokmi, keď som v jednom kníhkupectve v mojej rodnej Revúcej objavila knihu Prirodzené zlepšovanie zraku od austrálskej autorky Janet Goodrich. Ja sama som od strednej školy nosila okuliare kvôli krátkozrakosti. Myšlienka, že by som si mohla zlepšiť zrak prirodzene, bola lákavá. V tej dobe sa mi to však nepodarilo.

Zrak sa mi zlepšil až oveľa neskôr, v čase, keď som bola na materskej dovolenke so svojou prvorodenou dcérkou. Okuliare som odložila do zásuvky, pretože som ich nepotrebovala. Korekcia nebola veľmi vysoká ale v domácnosti som v pohode dokázala fungovať aj bez nich. Po čase som zistila, že vidím oveľa ostrejšie. Zrak sa mi teda zlepšil sám, bez nejakého cvičenia. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť.

Keď sa mi predčasne narodilo druhé dieťa, jedným z mnohých problémov, ktorým sme museli čeliť, bol vážne poškodený zrak. To ma opäť priviedlo k Batesovej metóde. Tentokrát som sa jej začala venovať oveľa intenzívnejšie a nakoniec som sa ju rozhodla ísť študovať do Anglicka na College of Vision Education. V roku 2013 som štúdium ukončila diplomom a po absolvovaní skúšok som sa stala členkou medzinárodnej asociácie združujúcej učiteľov Batesovej metódy (Bates Association for Vision Education).

Prečo vás zaujala práve problematika zlepšovania zraku?

Ako som už uviedla, môj predčasne narodený syn trpí množstvom rôznych diagnóz a jednou z nich je aj retinopatia nedonosených, čo v jeho prípade predstavuje praktickú slepotu. Západná medicína nám žiadnu šancu na zlepšenie jeho stavu nedala, tak sme hľadali iné alternatívne možnosti. A keďže na Slovensku v tej dobe nebol nik, kto by sa venoval metóde prirodzeného zlepšovania zraku, rozhodnutie bolo jasné. Hoci som svojmu vlastnému dieťaťu nedokázala pomôcť, táto metóda pomohla mnohým iným deťom i dospelým na Slovensku. Okrem Batesovej metódy som študovala aj Scenar terapiu a absolvovala rôzne iné kurzy, ale nakoniec som sa rozhodla venovať profesionálne len prirodzenému zlepšovaniu zraku.

Ste autorkou už troch publikácií. Poviete nám o nich viac?

Prvá kniha Lepší zrak prirodzene – praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom vyšla v roku 2017 a už jej názov napovedá, že ide o praktickú príručku, kde je podrobne, ale pre laika zrozumiteľným spôsobom vysvetlená teória, doplnená o praktické rady, tipy, aktivity a techniky, ktorými si vie sám pomôcť pri akomkoľvek zrakovom probléme. Obsahuje obrázky a farebné fotografie.

Druhá kniha Neobyčajný (zá)ZRAK – príbehy z mojej pracovne vyšla v roku 2021. Aj v tomto prípade názov napovedá, čo je obsahom knihy. Viac ako 50 príbehov reálnych klientov je roztriedených do niekoľkých logických celkov: Okuliare, Laserová operácia – áno, či nie?, Neobyčajný zrak (časť venovaná rôznorodým zrakovým problémom dospelých), Neobyčajný zrak detí, V hlavnej úlohe psychika. Príbehy  sú doplnené o konkrétne tipy, rady a aktivity na zlepšenie zraku. Jednotlivé kapitoly sa prelínajú s príbehom Evy, ktorá rozpráva svoj vlastný príbeh.

Knižka má už aj anglickú (momentálne len elektronickú) verziu s názvom The Miracle of Sight – stories from my clinic (2021).

Ak by som mala porovnať obe knihy, tak tá prvá obsahuje viac teórie a faktov a bude vyhovovať niekomu, kto hľadá exaktné informácie a presné postupy. Niekomu môže naopak vyhovovať práve tá druhá kniha, ktorá sa dá čítať aj pri šálke kávy. Okrem zaujímavých poznatkov ponúka čitateľovi emóciu. Po jej prečítaní by mal byť čitateľ schopný vedieť, ako sa starať o svoj zrak, ako správne používať oči. Vo všeobecnosti ľudia vedia, ako sa starať o svoje telo, pleť či vlasy. Dentálna hygiena už tiež nie je neznámym pojmom. No len málokto zrejme vie, že aj oči vyžadujú určitú starostlivosť. Napríklad už len to, ako používate okuliare, môže ovplyvniť, či sa zrak bude ďalej zhoršovať.

Najnovším prírastkom je kniha Básničky pre zdravé očká, ktorá má pomôcť riešiť zrakové problémy detí. Kniha je rozdelená do dvoch častí. Prvá časť obsahuje básničky, ktoré opisujú konkrétne aktivity na stimuláciu zraku. Sú doplnené plnofarebnými ilustráciami, ktoré naznačujú, o čo v danej aktivite ide. Druhá časť je určená pre rodičov/učiteľov. Obsahuje inštrukcie, ako jednotlivé aktivity vykonávať, aké pomôcky použiť, resp. ako si ich jednoducho vyrobiť.

V roku 2014 ste založili centrum Provitalis, ktoré sa venuje prirodzenému zlepšovaniu zraku. Kedy si popri všetkých povinnostiach nájdete čas na písanie?

Písať som začala aj kvôli tomu, že práve v začiatkoch môjho podnikania tých klientov nebolo až tak veľa. Moja služba je jedinečná a keď som pred 8 rokmi začínala, takmer nik o nej nevedel. Potrebovala som sa nejako zviditeľniť a dostať do povedomia ľudí myšlienku, že zrak sa dá zlepšiť prirodzene. Najskôr to boli články do časopisov a na internet, a potom prišiel nápad napísať knihu. Trvalo to 3 roky, kým konečne vyšla.

Druhú knihu som napísala počas pandémie, keď nás kvôli opatreniam „zatvorili“. Vyšla relatívne rýchlo, celý proces trval len 7 mesiacov. Nebolo to až také náročné, pretože príbehy, ktoré sú súčasťou knihy, som písala priebežne posledné 4 roky a uverejňovala ich na internete. Stačilo ich len „učesať“, usporiadať do spomínaných kapitol, doplniť o praktické rady a napísať príbeh Evy.

Kniha Neobyčajný (zá)zrak vychádza z príbehov z vašej pracovne. Je nejaký príbeh, ktorý vám utkvel v pamäti ako naozaj neobyčajný?

Vo svojej praxi sa stretávam s množstvom „neobyčajných“ príbehov. Je zaujímavé pozorovať, ako niekedy už počas prvej konzultácie vidíte okamžité zlepšenie videnia. Aj keď veľakrát ide len o dočasný efekt, pri pravidelnom praktizovaní jednoduchých techník a aktivít sa z dočasného zlepšenia môže stať trvalé.

Napadá mi príbeh mladého maturanta, ktorý za mnou prišiel kvôli strabizmu a tupozrakosti. Vzhľadom na jeho vek už nikto nepredpokladal zlepšenie stavu. Dokonca mu na jednej súkromnej klinike ani neodporúčali robiť nejaké očné cvičenia kvôli riziku vzniku dvojitého videnia. Mladý muž to však „riskol“ a za tú dobu, čo ku mne chodil (cca. pol roka), sa jeho vízus v tupozrakom oku zlepšil o 15% a škúlenie sa zmenšilo o 2 stupne. Možno to nevyzerá ako nejaký veľký pokrok, ale pre toho človeka to znamená veľký posun v kvalite života. Už len zlepšenie orientácie v priestore či odhad vzdialenosti znamenajú pre ľudí s podobným problémom veľmi veľa.

Po skúsenostiach s písaním a publikovaním kníh je niečo, čo vás zaskočilo a do budúcna by ste to urobili alebo riešili inak?

Krst knihy Lepší zrak prirodzene s Matejom Tóthom

Pri prvej knihe som nemala ani poňatia, ako to v takom knižnom svete chodí. Učila som sa doslova za pochodu. Asi je naozaj dobré konzultovať to s nejakým profesionálom. Čo sa týka mojich prvých dvoch kníh, myslím, že som mala viac šťastia než rozumu ?. Ich vydanie som si financovala sama, peniaze som získala prostredníctvom crowdfundingu –  v rámci predpredaja.

To, čo považujem za veľmi dôležité, je marketing. Je dôležité dať vedieť o knihe dostatočne vopred. Začať s marketingom až po vydaní knihy je už neskoro. Presvedčila som sa o tom pri anglickej verzii druhej knihy. Anglickú verziu som urobila preto, že ma o to požiadali z asociácie, ktorej som členom. Lenže dostať ju do povedomia v zahraničí nie je vôbec jednoduché. Hoci anglicky hovoriaci trh je naozaj veľký, je tam aj veľká konkurencia. Kníh s podobnou tematikou je veľmi veľa a presadiť sa na zahraničnom trhu vôbec nie je ľahké. Moja anglická kniha je zatiaľ výrazne stratový projekt. Ale, ako sa hovorí, je to riziko podnikania. ?

Ďalší problém, ktorý som už čiastočne načrtla, sú ilustrácie. Nájsť dobrého ilustrátora, ktorý vás počúva, je ochotný prispôsobovať sa vašim požiadavkám, urobiť to všetko v relatívne krátkom čase a za rozumnú cenu, sa dá prirovnať k výhre v lotérii. Rozhodne je rozumné si hneď na začiatku dojednať podmienky v zmluve. Vyhnete sa mnohým problémom.

Čo by ste odporučili iným ženám, ktoré by tiež rady vydali vlastné dielo?

Aby sa nebáli a šli do toho. Samozrejme s rozumom. Nemať veľké oči. Treba si dobre premyslieť, v akom náklade knihu vydať. Nie je to lacná záležitosť. Napísať ju je len jedna časť celého procesu. Treba myslieť na to, že bude potrebná jazyková a grafická úprava knihy. O ilustráciách som už písala. No a samozrejme, najväčšia finančná položka – tlač knihy. Súbežne s tým propagácia knihy – jej uvedenie na trh. Sú to nervy a stres. Ale ten výsledok stojí za to.

Keď držíte v rukách knihu, na ktorej „svieti“ vaše meno… Ten pocit stojí za všetku vynaloženú námahu.

Vlastina Svátková: Svet sa mení a my sa musíme zmeniť s ním

Tagy