Začnite písať

TEHOTENSTVO

6 tehotenských hormónov. Ako ovplyvňujú telo ženy?

hormóny

Tehotenské hormóny sú úžasná a niekedy aj záhadná vec. Tieto silné chemikálie nielenže podporujú rast novej ľudskej bytosti, ale dokážu ovplyvniť myseľ a telo ženy. Tiež bývajú zodpovedné za typické tehotenské prejavy, ako je ranná nevoľnosť a pálenie záhy. Stručne povedané, vaše meniace sa hormóny ovplyvnia vás (a vaše dieťa) viacerými spôsobmi. 

HCG

Čo robí: HCG (ľudský choriový gonadotropín) je kľúčovým hormónom počas tehotenstva. Je produkovaný tým, čo sa nakoniec stane placentou. Základnou úlohou HCG je povedať telu, že v maternici rastie život a telo si preň musí postaviť hniezdo. HCG tiež hovorí vaječníkom, aby každý mesiac zatvorili výrobnú linku dozrievania ďalšieho vajíčka. 

Negatívne prejavy: Nikto si nie je úplne istý, čo spôsobuje rannú nevoľnosť, ale mnohí lekári sa domnievajú, že to s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s vašimi stúpajúcimi hladinami HCG, t. j. tehotné ženy s vyššími hladinami HCG často pociťujú väčšiu nevoľnosť a zvracanie.

Hladiny HCG počas tehotenstva

Hladiny HCG stúpajú osem dní po ovulácii, vrcholia po 60 až 90 dňoch a potom sa mierne znížia a po zvyšok tehotenstva sa držia v stabilnej rovine. Zvyčajne počas prvých 10 týždňov tehotenstva sa hladiny HCG zdvojnásobia každé dva dni. HCG cirkuluje v tele a vylučuje sa močom (vďaka nemu si pomocou domáceho tehotenského testu dokážete overiť tehotenstvo). 

Progesterón

Čo robí: Progesterón sa tvorí na začiatku tehotenstva cystou na vaječníku nazývanou žlté teliesko. Žlté teliesko pokračuje v produkcii progesterónu asi do 10 týždňov, kedy jeho produkciu prevezme placenta.

Negatívne prejavy: Progesterón uvoľňuje všetky hladké svaly v tele. Vedie tiež k uvoľneniu krvných ciev v celom tele, čo vedie k nižšiemu než normálnemu krvnému tlaku a občas k závratom, ako aj k gastrointestinálnym symptómom ako pálenie záhy, reflux, grganie, nevoľnosť, vracanie, plynatosť a zápcha. Progesterón môže tiež zvýšiť rast vlasov. Nežiaduce ochlpenie si môžete všimnúť napríklad na prsiach a podbrušku.

Hladiny progesterónu počas tehotenstva

V prvom trimestri hladiny progesterónu exponenciálne stúpajú a potom sa ustália. Progesterón vykonáva niekoľko veľmi dôležitých úloh: udržiava svaly maternice uvoľnené a pomáha imunitnému systému tela tolerovať cudziu DNA (to znamená plod).

Estrogén

Čo robí: Podobne ako progesterón, estrogén je vylučovaný žltým telieskom, kým ho neprevezme placenta. Tento tehotenský hormón hrá kľúčovú úlohu vo vývoji plodu a spúšťa rast niekoľkých orgánov a iných telesných systémov. Úloha estrogénu je mimoriadne dôležitá: Pomáha stimulovať produkciu hormónov v nadobličkách plodu, stimuluje rast nadobličiek a posilňuje maternicu, čo jej umožňuje reagovať na oxytocín (ďalší tehotenský hormón; spomenutý nižšie). Taktiež pripraví prsia ženy na tvorbu mlieka zväčšením mliekovodov.

Hladiny estrogénu počas tehotenstva

Keď dosiahnete koniec prvého trimestra, vaše telo má vyššie hladiny cirkulujúceho estrogénu a potom sa hladiny ustália. Zvýšené hladiny estrogénu však môžu vyvolať pavúčie žily, nevoľnosť, zvýšenú chuť do jedla a kožné zmeny.

Relaxín

Čo robí: Predpokladá sa, že relaxín je zodpovedný za uvoľnenie väzov, ktoré držia panvové kosti pohromade a za uvoľnenie svaloviny maternice. Toto pripraví vaše telo na prechod dieťaťa pôrodnými cestami. Tehotenský hormón tiež uvoľňuje tepny, takže môžu zvládnuť zvýšený objem krvi v tehotenstve bez toho, aby váš krvný tlak strieľal do výšin.

Negatívne prejavy: Môžete mať pocit, že vaše väzy sú „voľnejšie“, vrátane ramien, kolien, zápästí, bokov a členkov, čo môže viesť k bolestiam, zápalom a dokonca k väčšej nemotornosti.

Hladiny relaxínu počas tehotenstva

Množstvo relaxínu v organizme v období tehotenstva je približne 10x vyššie oproti normálnym hodnotám.

Oxytocín

Čo robí: Oxytocín patrí medzi stimulačné hormóny. Pred pôrodom má vplyv na skracovanie krčka maternice a stimuluje bradavky k produkcii mlieka.

Hladiny oxytocínu počas tehotenstva

Mnohí veria, že oxytocín je hormón, ktorý spúšťa pôrod. V skutočnosti hladiny oxytocínu sú v organizme ženy relatívne stabilné. S blížiacim sa pôrodom je to práve maternica, ktorá sa stáva oveľa senzitívnejšou na vplyv oxytocínu. V dňoch až týždňoch bezprostredne pred pôrodom niektoré tehotné ženy pociťujú miernu eufóriu a silný pocit „hniezdenia“ (potreba všetko upratať, piecť, variť atď.), čo môže súvisieť s oxytocínom, ako aj s inými hormónmi a steroidmi. Počas pôrodu prebehnú mozgom obrovské výbuchy oxytocínu, ktoré zároveň pomáhajú žene zabudnúť na bolesť, ktorú počas pôrodu zažíva.

Prolaktín

Čo robí: Tento hormón podporuje produkciu mlieka a zároveň má upokojujúci účinok. Prolaktín pripravuje prsné tkanivá na laktáciu a uvoľňovanie mlieka.

Hladiny prolaktínu počas tehotenstva

Hladina prolaktínu sa počas tehotenstva zvyšuje 10 až 20-krát.

Zdroj: parents.com

Tagy