Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Ako sa vyhnúť stereotypom pri výchove detí?

Stereotypné správanie je nám často vlastné už od útleho detstva. Človek si prostredníctvom životných udalostí, nadobúdania zručností, ale tiež aj prostým sledovaním okolia vytvára ilúzie o všetkom navôkol. Je preto prirodzené, že už deti rozlišujú rôzne stereotypné názory a preberajú ich za vlastné. Ako môžeme znížiť riziko dôvery v stereotypné pravidlá u našich detí?

Deti musia mať možnosť si vybrať

Medzi základné stereotypné pravidlá patrí, že dievčatá nosia ružovú a chlapci modrú. Ak uvidíte chlapca v ružovom oblečení je to smiešne a je príliš ženský. Aj takéto detaily vplývajú na naše deti od útleho detstva. Rovnako do tohto kolobehu zapadá, ktoré povolania môžu vykonávať ženy a ktoré pre ne nie sú vhodné.

Nie nadarmo, veď pre každé dievčatko je vhodná detská kuchynka a pre každého chlapca požiarnické auto. Deti predsa od mala musia vedieť, kde patrí ich miesto v rámci ich pohlavia. Problémom ale je, že nežijeme v minulosti a dnes už povolania nie sú takto striktne členené na mužské a ženské. Ženy sa čoraz viac dostávajú aj do kľúčových pozícií a musia sa vedieť správať autoritatívne. Aj z tohto hľadiska môže takýto typ výchovy deťom škodiť. Naopak veľa mužov inklinuje k estetickým činnostiam ako je napríklad pečenie, či úprava vizáže.

Prvým krokom, ktorý môžete v boji proti stereotypom urobiť je nechať si deti vybrať. Nechajte im voľnú ruku pri výbere hračiek, pri výbere farby oblečenia a pri výbere priateľov. Nehodnoťte ich, iba ich usmerňujte, no nepoužívajte stereotypné hlášky. Nechajte ich plynulo sa vyvíjať podľa ich potrieb a podľa faktorov, ku ktorým inklinujú.

Veľa rozhovor s úprimným záujmom

Problémom je, že dieťa neformujete len vy. Formuje ho aj jeho okolie, jeho priatelia, škola, či rodina. Nemôžete byť stále po ruke, aby ste dbali na to, čo dieťa započulo a či sa v ňom preto nerodia stereotypné myšlienky. Základom aj pri starších deťoch je preto rozhovor. Otvorene sa rozprávajte o zážitkoch, pýtajte sa na názory a snažte sa vysvetľovať nesprávne pochopené myšlienky.

Rozhovor by sa mal týkať aj členov rodiny, ktorým je niekedy tiež potrebné pripomenúť, že by nemuseli hovoriť veci tipu: dievčatá nebehajú alebo choď sa upraviť. Výchova je veľmi náročná a pokiaľ chceme z našich detí vychovať silné osobnosti, ktoré budú schopné sa v dnešnom búrlivom svete sa nestratiť tak je potrebné dbať na všetky detaily. Stereotypnosť ich môže obmedzovať v plnení ich vlastných snov – tak im neberme ilúzie zbytočnými zastaralými rečami o tom čo by mali a čo nie.

Titulná foto: Trinity Kubassek na Pexels

Tagy